Han Camisi By: ezelinur Date: 11 Mayýs 2010, 14:53:18
Han Camisi

Han Camisi
Kayseri il merkezinde Burhanettin Bulvarý üzerinde bulunan Han Camisi, XIII.yüzyýlda Selçuklular tarafýndan yapýlmýþtýr. Mimari olarak tipik bir Selçuklu haný plan düzeninde yapýlmýþtýr. Ýlk yapýlýþýnda han olarak kullanýlan bu yapý sonradan camiye çevrilmiþ ve bu yüzden de Han Camisi ismini almýþtýr. Hanýn ne zaman camiye çevrildiði ve ne zaman yapýldýðý konusunda kesin b ilgi bulunmamaktadýr. Caminin kitabesi bulunmamaktadýr. Cami 1856 ve 1896 yýllarýnda onarýlmýþtýr.
Caminin içi ve dýþý iri yontma taþlardan yapýlmýþtýr. Caminin kapalý kýsmýnýn yanýnda portalin bulunduðu cephede birbirlerine kemerlerle baðlanmýþ dört payenin taþýdýðý tonozlu bir bölüm bulunmaktadýr. Bunlardan orta tonoz diðerlerinden daha yüksektir. Hanýn ilk yapýlýþýndaki kemerli kapýsý orta gözün bulunduðu yere açýlmaktadýr. Sonraki dönemde bu kapýnýn bulunduðu yere mihrap eklenmiþtir. Ýbadet mekaný mihraba paralel 24 taþ ayakla üç bölüme ayrýlmýþtýr. Yapýnýn üzeri toprakla örtülmüþ cami olarak kullanýlmaya baþlandýktan sonra da batý cephesine bir minare ilave edilmiþtir.
Bu hanýn ilk yapýlýþýnda þehrin kale surlarýna dayandýðý ve þehir kapýlarý kapandýktan sonra gelen yolcularýn burada kaldýðý sanýlmaktadýr.