Hidaye Tercümesi
Pages: 1
Namaz By: ecenur Date: 10 Mayýs 2010, 16:13:31
Hidaye Tercümesi / Namaz

Namaz Vakitleri
Bir Fasýl
Namaz Kýlmanýn Mekruh Olduðu Vakitler


NAMAZ BAHSÝ


Namaz Vakitleri


(Sabah namazýnýn vakti, Tan yerinin aðarmasý demek olan ikin­ci fecrin doðmasýndan baþlayarak güneþin doðmasýna kadar devam eder.) Zira Cibril (Aleyhisselâm) ´in Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)´e imamlýk ettiðine iliþkin hadise gö­re Cibril (Aleyhisselâm) sabah namazým birinci günde tan yerinin aðarmasýyla, ikinci günde de ortalýk tamamen aðarýp güneþ doðmak üzereyken kýldýrmýþ ve sonra : -Bu iki vaktin arasý, senin ve senin ümmetin için sabah namazýnýn vaktidir.- ([1]) demiþtir.

Yalancý fecir denilen ve uzunlamasýna yükseldikten sonra tek­rar kayýp olup yerine zifiri bir karanlýk basan beyazlýða itibar olun­maz. Zira Peygamber Efendimiz (Aleyhi´s-safâtü ve´s-selâm) ; -Ne Bilâl´ýn ezaný ve ne de uzunlamasýna yükselen beyazlýk si­zi aldatmasýn. Fecir ancak, ufuk üzerinde geniþliyen beyazlýktýr.-([2]) buyurmuþtur. (öðle namazýnýn vakti de, güneþin tepeden saða doðru kayma-sýyla baþlar.) Zira yukarýda geçen Cibril (Aleyhisselâm)´ýn imamlýðýna iliþkin hadise göre Cibril (Aleyhisselâm) öðle namazýný birinci günde güneþin saða doðru kaymasýyla birlikte kýl-dýrmýþtir. (Öðle namazý vaktinin sonu da -Ýmam Ebû Hanife´ye göre- herhangi bir þeyin gölgesi, güneþ tepede iken olan gölgesi dýþýnda iki katý kadar olduðu zamandýr. Diðer iki Ýmam ise : «Bir katý kadar olunca öðle namazýnýn vakti bitmiþ olur demiþlerdir.) Ýmam Ebû Hanife´ den de bu yolda bir rivayet vardýr. Ýki Ýmamýn dayanaðý, Cibril (Aleyhisselâm)´in ikindi na­mazýný birinci günde kendilerinin dediði vakitte kýldýrmýþ olmasýdýr.Ýmam Ebû Hanife de; «öðle namazýný hava serinleþtiði vakte býrakýn. Zira sýcaðýn þiddeti. Cehennemin savurduðu yakýcý nefesindendir( [3]) hadisidir. Çünkü Arabistan´da sýcaðýn þiddeti, her þeyin gölgesi bir katý ka­dar oluncaya dek sürer. Bundan ise öðle namazý vaktinin, her þeyin gölgesi bir katý kadar olduðu zaman bitmediði anlaþýlýr. (Ýkindi namazýnýn vakti de, öðle namazý vaktinin -iki kavle gö­re- bitmesiyle baþlar ve güneþ batmcaya dek devam eder.) Zira Peygamber Efendimiz (Aleyhi´s-salâtü ve´s-selâm) ; «Kim ki ikindi namazýndan bir rekâta güneþ batmadan yeti­þirse ikindi namazýna yetiþmiþ olur» ([4]) buyurmuþtur. (Akþam namazýnýn vakti de güneþ batýnca baþlayýp güneþin ba­týþýndan sonra ufukta kalan aydýnlýk gidinceye kadar sürer.) Ýmam-ýÞafii:«Akþam namazýnýn vakti, kiþinin üç rekât kadar namaz kýlabile­ceði kadardýr. Zira Cibril (Aleyhisselâm) akþam namazýný hem birinci hem ikinci günde ayný vakitte küdýrmýstýr» demiþtir. ([5]) Biz ise:«Akþam namazý vaktinin baþlangýcý güneþin batýþý, sonu da ufuk­taki aydýnlýðýn kayboluþudur- ([6]) hadisine dayanýyoruz. Çünkü biz diyoruz ki: Akþam namazýnýn vakti darolduðu için namaz kerahet vaktine girmesin diye Cibril (Aleyhisselâm) her iki günde de akþam namazýný ayný vakitte kildýrmýþtýr.

(Güneþin batýsýndan sonra ufuktaki aydýnlýk Ýmam Ebû Hani­fe´ye göre kýrmýzýlýktan sonraki beyazlýktýr. Diðer iki Ýmam ise -kýr­mýzýlýktýr, demiþlerdir.) îmam Ebû Hanife1 den de bu yolda bir rivayet vardýr ve ayný zamanda Ýmam-ý Þafii de buna kaildir. Zira Peygamber Efendimiz (Aleyhi´s-salâtü ve´s-selâm)-«Aydýnlýk larmýzüýktar. O kaybo­lunca namaz vacip olur- ([7]) buyurmuþtur. îmam Ebû Ha-n i f e;«Akþam namazý vaktinin sonu ufukun karardýðý vakittir» C[8]) hadisine dayanmýþtýr. Çünkü Ýmam Þ a f i i´ nin dayandýðý hadis, Ýmam Malik´in Muvatta´da anlattýðýna göre hadis olmayýp Abdullah îbn-i ö m e r´ in sözüdür. Kaldý ki bu konuda Ashab da ihtilaf etmiþ­lerdir.(Yatsý namazýnýn vakti de aydýnlýðýn batmasýndan baþlayarak tan yeri aðarmasýna kadar devam eder.) Zira Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem); «Yatsý namazýnýn vakti tan yerinin aðarmasýyla sona erer» ([9]) buyurmuþ-tur. Bu hadis «Yatsý namazýnýn vakti geceden üçtebir" gidinceye kadardýr- diyen Ý m a m-ý Safi i´nin görüþüne karþý bir delil­dir. ([10])

(Vitir namazýnýn vakti de, yatsý namazý kýlýndýktan sonra baþ­layarak tan yeri aðarýncaya kadar sürer.) Zira Peygamber Efendimiz (Aleyhi´s-salâtü veVselâm)-Vitir namazýný yatsý namazý ile tan yerinin aðarmasý arasýnda ký­lýn- ([11]) buyurmuþtur. Ben diyorum ki: Bu, iki Ýmama göredir Ýmam Ebü Hanife ise: -Yatsý ile vitir namazlarýnýn va­kitleri aynýdýr. Ancak þu var ki; Vitir namazý yatsý namazýndan ön­ce kýlýnamaz» demiþtir.[12]



Bir Fasýl



(Sabah namazýnda ortalýðýn aydýnlanmasýný beklemek müstahap-týr.) Çünkü Peygamber Efendimiz(Aleyhi´s-salâtü ve´s-selâm) :-Sabah namazýný gün aydmlanmcakýlýn.- ([13]) buyurmuþtur, t m a m-ý Þafiî (Allah rahmet ey­lesin) : «Bütün namazlarý erken kýlmak daha sevaplýdýr» demiþ ise de gerek bu ve gerek daha sonra getireceðimiz hadisler onun bu görüþüne karþý bizim için birer delildir.(Öðle namazýný da yazýn sýcaðýnda serinliðe býrakmak keza müstahaptýr.) Zira Enes b. Malik (Radýyallâhü anhl´dan ge­len rivayete göre Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sel-lem) öðle namazýný kýþ aylarýnda erken kýlar, yaz aylarýnda ise se­rinliðe býrakýrdý. ([14])

(Ýkindi namazýnda da bekleyip güneþin rengi sararmak üzere iken kýlmak müstahaptýr. Zira ikindi namazý kýlýndýktan sonra na­maz kýlmak mekruh olduðu için ikindi namazý ne kadar geç kýlýnsa o kadar nafile namazlarý kýlmaya imkân verilmiþ olur. Güneþin sararmasý -sahih olan kavle göre- ona bakan kimsenin gözleri­nin kamaþmayacaðý bir duruma gelmesi demektir, ki ikindi nama­zým bu vakte býrakmak mekruhtur. Akþam namazýný geç kýlmada Yahudilere benzeyiþ bulunduðu için (akþam namazým erken kýlmak müstahaptýr.) Peygamber Efen­dimiz (Aleyhi´s-salâtü ve´s-selâm) :-Benim ümmetim akþam namazýný erken, yatsý namazýný da geç kýldýklarý sürece iyilik içindedirler» ([15]) buyurmuþtur. (Yatsý namazýný da geceden üçtebir geçinceye dek geç kýlmak müstehabtýr.) Çünkü hem Peygamber Efendimiz (Aleyhi´s-selâtü ve´s-selâm) : -Eðer ümmetime zorluk yaratmaktan korkmasaydým, yatsý na­mazýný geceden üçte bir geçinceye dek geciktirecektim.» ([16]) buyur­muþ ve hem de yatsý namazýnýn geç kýlýnmasý halinde, namazdan sonra oturup konuþmak önlenmiþ olur. Bu da iyi bir þeydir. Zira yatsý namazýndan sonra oturup konuþmaktan nehyedilmiþtir. ([17]) Ki­misi : -Yazýn yatsý namazý -cemaatýn azalmamasý için- erken ký­lýnmalýdýr.» demiþtir. Yatsý namazým gecenin yansýna kadar tehir etmek mubahtýr. Çünkü tehir etmenin her ne kadar cemaatý azalt­mak gibi bir zararý varsa da, namazdan sonra oturup konuþmayý büsbütün önlediði için kâr ile zaran birbirini karþýlar. Bunun için mubah olmuþtur. Fakat gecenin yansýndan sonraya býrakmak mek­ruhtur. Çünkü bunda kâr yoktur, sadece zarar vardýr. Zira vakit çok ilerlediði için kimsenin namazdan sonra artýk oturup konuþma­sý söz konusu deðildir. Üstelik cemaatýn azalmasýna da yüzdeyüz se­bep olur. (Gece namazýný kýlmaya alýþkýn kimseler için vitir namazýný ge­cenin sonuna býrakmak müstahaptýr. Uyanacaðýndan emin olmayan kimse ise, yatmadan kýlmalýdýr.) Zira Peygamber Efendimiz (Aley´s-selâtü ve´s-selâm) :-Gecenin sonunda kalkamayacaðýndan korkan kimse vitir na­mazým gecenin baþýnda kýlsýn. Gecenin sonunda kalkacaðýný uman kimse ise, vitirini gecenin sonuna býraksýn,- ([18]) buyurmuþtur.

(Havanýn kapalý olduðu günlerde sabah, öðle ve akþam namaz­larýný tehir etmek, ikindi ile yatsý namazlarýný ise erken kýlmak müs­tahaptýr.) Çünkü hava yaðýþlý olduðu için, -atsý namazýnýn geç ký­lýnmasý halinde cemaat azalabilir. Ýkindi namazýnýn geç kýlýnmasýn­da da namazýn mekruh olan vakitte kýlýnma þüphesi vardýr. Sabah namazýnýn ise, vakti uzun olduðu için onu geç kýlmada bu þüphe yoktur. Hasan Ýbn-i Ziyad´ýn rivayetine göre Ýmam EbûHanife:«Kapalý havalarda bütün namazlar ihtiyaten geç kýlýnmalýdýr. Çünkü vakit çýktýktan sonra kýlman namaz, her ne kadar kaza ise de sahihtir. Fakat vakit girmeden kýlýnan namaz fasittir.[19]



Namaz Kýlmanýn Mekruh Olduðu Vakitler


(Güneþ doðarken, tam tepede iken ve batarken namaz kýlmak caiz deðildir.) Zira Ukbe b.Âmir (Radýyallâhü anhümâ) :Peygamber Efendimiz {Sallallahü Aleyhi ve SellerrO -güneþ do­ðarken yükselinceye kadar, tepede iken saða doðru kayýncaya ka­dar ve batarken de tam batuýcaya kadar olmak üzere- üç vakitte bizi namaz kýlmaktan ve ölülerimizi kaldýrmaktan nehyederdi» diye söylemiþtir. «Ölülerimizi kaldýrmaktan bizi nehyederdi» ([20]) sözün­den maksat -Cenaze namazým kýlmaktan nehyederdi» demektir. Çün­kü hiç bir vakit ölüleri gömmek mekruh deðildir. Bu hadisteki itlak, geçen namazlarý kaza etmenin ve M e k k e´ de nafile namazla­rý dahi kýlmanýn bu vakitlerde mekruh olmadýðýný diyen î m a m -1 Þafii ile, cuma günleri güneþ tepede iken nafile namazý kýlma­nýn mubah olduðunu söyleyen Ýmam Ebû Yûsuf´un gö­rüþlerine karþý bir delildir.

(Sözü geçen vakitlerde -yukarýda geçen hadise binaen- cena­ze namazýný da kýlmak caiz deðildir.) Tilâvet secdesi de namaz ni­teliðinde olduðu için (Tilâvet secdesini de yapmak caiz deðildir. An­cak ayný günün ikindi namaza güneþ batmakta iken kýhnabilir.l Çün­kü namazýn vücubuna sebeb olan, vakiin halen elde kalan parça­sýdýr. Zira eðer vaktin tamamý namazýn vücubuna sebeb olursa, va­kit çýktýktan sonra kýlýnan namazýn eda olmasý ve eðer vakitten ge­çen parça sebeb olursa, vaktin sonunda kýlman namazýn kaza ol­masý lâzým gelir, öyleyse namazýn vücubuna sebep olan, vaktin el­de kalan parçasýdýr. Bu ise eksik ve kusurlu bir sebebtir. Kusurlu bir sebebten dolayý vacib olan namaz da kusurlu olarak eda oluna­bilir. Fakat diðer namazlar öyle deðildir. Çünkü diðer namazlar ku­surlu sebebten dolayý vacib olmadýktan için kusurlu olarak eda olu­namazlar.

Ben diyorum ki: Cenaze namazýyla tilâvet secdesinin caiz olma­malarý mekruh olmalarý demektir. Hattâ eðer kiþi bu vakitlerde ce­naze namazýný kýlar veyahut bir secde âyetini okuyup tilâvet sec­desini yaparsa, mekruh bir ibadet yapmýþ olmakla beraber, kýldý­ðý namaz veyahut ettiði secde fasit deðildir. Zira bu namaz veya secde her ne kadar kusurlu olarak eda edilmiþse de, onlarýn vücu­buna sebeb olan cenazenin hazýr oluþu veyahut secde âyetinin oku­nuþu da -mekruh vakitte olduðu için- kusurlu birer sebebtir. (Sabah namazýndan sonra güneþ doðuncaya kadar ve ikindi na­mazýndan sonra da güneþ batuýcaya kadar nafile namazý kýlmak mekruhtur.) Çünkü Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bundan nehyetmiþtir. ([21]) IBu iki vakitte kaza veya cenaze na­mazýný kumada ve tilavet secdesini yapmada sakýnca yoktur.) Zira bu iki vakitte namaz kýlmanýn mekruh olmasý, bu vakitlerde herhan­gi bir özellik bulunduðu için deðil, bu vakitlerin farz namazýn va­kitleri olduðu içindir. Bunun için bu vakitlerde farz namazýn -ister eda, ister kaza olsun- kýlýnmasý ve tilâvet secdesi gibi bizatihi vâcib olan bir dini ödevin yerine getirilmesi mekruh deðildir. Fakat -adanmýþ olan namaz, tavaf namazý ve baþlandýktan sonra bozu­lan namaz gibi- herhangi bir sebebten dolayý vacib olan namazla­rý bu vakitlerde kýlmak mekruhtur. Çünkü hu namazlar lizatihi va­cib olmayýp adanmýþ olan namaz, kiþinin onu boynuna borç kilma-sýyla, tavaf namazý onunla tavaf mühürlensin diye, baþlandýktan son­ra bozulan namaz da, eda edilmekte olan ibâdet yanda býrakýlma­sýn diye vacib olmuþtur. (Tan yeri aðardýktan sonra Ýki rekâttan fazla sünnet kýlmak mek­ruhtur.) Zira Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Sabah namazýnda iki rekâttan fazla sünnet kýlmamýþtýr. (Güneþ battýktan sonra farzdan önce herhangi bir sünnet kýlý­namaz.) Zira akþam namazýndan önce sünnet kýlýnýrsa vakti dar olan akþam namazýnýn farzý gecikmiþ olur. Namaz kýlmak hutbeyi dinlemeye mâni olduðu için (Cuma gü­nü imam hutbe okurken hutbesini bitirinceye kadar namaz kýlýna­maz.)[22]





--------------------------------------------------------------------------------

[1] Nesal (Mevakit) 10 24, Muvatta´ (Vükut) 3. Ýmam Ahmed´in Müsned´i 3/113, 121

[2] Müslim (Oruç) 41, Nesal (Oruç) 30, Ýmam Ahmed´in Müsnedl 5, 7, 9, 13, 18, 43

[3] Buhsrt (Mevakit) 9, 10, (Bed"ÜIhalk> 10, Ebû Dâvud (Namaz) 4, Tiimisd (Namaz) 5, tbn-1 Mftce (Namaz) 4, Daiiml (Namaz) 14, Muvatta´ (Vükut) 27, 29, frn»m Abmed´Ýn Müsned´i 5/155, Ý62. 176

[4] Nesal (Mevakit) 11, imam Ahmed´Ýn Müsned´i 2/254

[5] Ýmam-ý Þafii´nin akþam namazýnýn vakti hakkýnda ÝM görüþü daha var­dýr. Biline göre -Ki en kuvvetlisi budur ve Ýmam Ahmed Ýbn-Ý Haobel de bunakaildir- «Akþam namazýnýn vakti kýrmýzýlýk batýncaya kadardýr», birine göre de «Güneþ battýktan sonra herhangi bir kimsenin ezan okuyup ikamet getirmesi ve beþ rekât namaz kýlabilmesi kadardýr» demiþtir

[6] Bu hadis bu lafzý ile gariptir. Ancak ayný mânayý ifade eden hadisin Dýr baþka þekli Müslim sahife 223, Ýmam Ahmed´in Müsned´i cilt 2. sahife 213de kayýtlýdýr. Nasb-ürraye c. 1, 3. 232

[7] Darekutnl, sahife 100

[8] Bu hadis bu lafziyle gariptir. Ancak Ebü Mvud sahife 62 ve Darekut-ný sahife 93´te ayný mânada ve fakat baþka bir ifadeyle bir hadis kayýtlýdýr.

[9] Bu hadis de yine gariptir. Ancak Tahavl Þerh-ül Asar adlý kitabýnda Butun hadislerden yatsý namazý vaktinin sonu tan yerinin aSarmasýdýr diye anlaþýlmaktadýr» demiþtir.

[10] îmam-ý Þafii´nin böyle bir görüþte olduðuna rastlanamamýþtýr. Fýkhý Þafii kitaplarýnda açýk olarak yanlý bulunduðuna göre îmam-ý Þafii de yatsý na­mazý vaktinin tan yeri aðarmasýyla son bulduðu görüþündedir.

Ahmed Meylanî

[11] Tinnizl (Vitir) 1, tbn-i Mâce (Ýkame) 114

[12] Þeyhü´l-Îslâm Burhanüddîn Ebu´l-Hasan Ali b. Ebû Bekir Merginânî, Hidaye Tercümesi, Kahraman Yayýnlarý: 1/83-86.

[13] Tinnizl (Namaz) 3, Nesal (Mevakit) 27, DarÝnü (Namaz) 21

[14] Buharl (Mevakit) 12

[15] Bu lafýzla gariptir. Ancak Ebû Davud (Akþam Namazýnýn Vakti) bâ­týnda kayýtlý bulunan bir hadis ayný mânayý vermekledir. Nasb-ürraye C. 1, S. 246

[16] Tilmizi (Taharet) 18, (Namaz) 10, Nesal (Taharet) 6, {Mevakit) 20

[17] Ebû D&vud (Edeb) C. 2, S. 318

[18] Müslim (Müsafirin) 162, 163, Tirmizl (Vitir) 3, îbn-i Mace (îkame) 121

[19] Þeyhü´l-Îslâm Burhanüddîn Ebu´l-Hasan Ali b. Ebû Bekir Merginânî, Hidaye Tercümesi, Kahraman Yayýnlarý: 1/86-88.

[20] Ebû Davud (Güneþ Doðarken ve Batarken ölülerin Defni) C. 2, S. 96

[21] Ýmam Ahmetfin MÜsned-i 1/19, 2/42, 3/95, Buhar! (Mevakit) 31, Nesat (Mevakit) 6, îbn-i Mace (Ýkame) 148

[22] Þeyhü´l-Îslâm Burhanüddîn Ebu´l-Hasan Ali b. Ebû Bekir Merginânî, Hidaye Tercümesi, Kahraman Yayýnlarý: 1/88-90.

Ynt: Namaz By: queen Date: 10 Mayýs 2010, 16:25:09
Allah razý olsun. Rabbim namazýný vaktinde ve huþu içinde kýlanlardan eylesin.
Ynt: Namaz By: aysegul999 Date: 14 Haziran 2015, 19:00:35
Esselamu aleykum ve rahmetullah , özellikle vakitlerde ilgili bilmemiz gereken önemli bilgiler verilmiþ. Allah c.c razý olsun
Ynt: Namaz By: ceren Date: 14 Haziran 2015, 19:03:37
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim.Rabbim namazýný vaktinde ve huþu için de kýlan,Rabbimin rýzasýný kazanan kullarýndan eylesin bizleri inþallah...

radyobeyan