Yavuz Selim Camisi By: ezelinur Date: 06 Mayýs 2010, 17:21:47
Yavuz Selim Camisi

Yavuz Selim Camisi
Fatih Fener'de, Yavuz Selim'de, Yavuz Selim caddesinde Tabakyunus sokaðýnýn solundadýr. Ýstanbul'un 7 tepesindeki 7 selatin camiden biridir. Haliç'e en yakýn olan tepede inþa edilmiþtir. Ýnþa tarihi 1522 olup, mimarý tartýþmalýdýr. Mimar Ali'ye mi, Mimar Sinan'a mý ait olduðu (Tezkiretül Bünyan'da Sinan'ýn eserleri listesinde caminin adý geçmez) açýk deðildir. Evliya Çelebi, Mimar Sinan'a aittir diye yazar.
Yavuz Sultan Selim'in emriyle yapýlmýþ ve Kanuni Sultan Süleyman tarafýndan türbe, imaret, medrese eklenmiþtir. Caminin bir yaný sarnýç, bir yaný Kýrkmerdiven denilen bir uçurumdur. Üç kapýyla avluya girilir: Türbe kapýsý, Çarþý kapýsý, Kýrkmerdiven kapýsý. Aðaçlý geniþ bahçeli avlu þadýrvanlýdýr.
Son cemaat yeri 18 sütuna binen 22 kubbe ile örtülüdür. Avlu ortasýnda IV. Murad'ýn yaptýrdýðý abdestlik sivri kuvvesi bulunmaktadýr. Avlunun dýþ yüzünde, son cemaat yerinin iç yüzünde çok deðerli çiniler vardýr. Ana kubbe dört duvardan aþaðý iner. Birer þerefeli iki minaresi bulunmaktadýr.
Ýçerde mihrabýn solunda mermer 8 sütun üzerinde hünkar mahfili, saðda müezzin mahfili, kýble kapýsý üzerinde baþka bir müezzin mahfili vardýr. Mermer minber de dahil olmak üzere bütün elemanlar oymacýlýk ve kakmacýlýk, çinicilik ve tezhip, hat ve nakýþ sanat eserleriyle donatýlmýþtýr. Pencereler ve kapýlarda oymacýlýk sanatý mükemmeldir. Mihrabý çeviren çinilerin güzelliði sadece bu camide görülür. Caminin iki yanýnda dokuzar kubbeli iki misafirhane vardýr. Karþý tarafýnda bir medresesi bulunmaktadýr.
Yavuz Sultan Selim Türbesi
Caminin yanýndadýr. Üç kubbeli türbenin en saðýndaki sekizgen türbe Yavuz Selim'indir. Ýki sýralý pencereler, 4 renkli sütunu ve 5 kemeri vardýr. Bu revaklý kapýdan girer girmez rengarenk çiniler göz kamaþtýrýr. Kapýlar sedef kakmalý, abonozdur. Üst tarafta 'her nefis ölümü tadacaktýr' ayeti yazýlýdýr.
Yavuz Selim'in lahti maksurenin ortasýndadýr. Baþýnda selimi kavuk bulunan lahitin baþucunda tahta çýkýþ ve ölüm tarihi sýrma yazýyla yazýlýdýr. Bir kapýda Abdülhak Hamid'in þiiri Hulusi Efendi hattýyla asýlýdýr. Pencere kanatlarý abanoz ve fildiþi kakmalýdýr. Türbe mimarý Acem Ali'dir. Diðer türbelerde Yavuz Selim kýzý Hatice sultan ile kýzý, Kanuni'nin annesi, þehzadeler Murad, Mahmud, Abdullah ve diðerinde Sultan Abdülmecid gömülüdür. Yavuz'un sandukasý üzerinde bir kaftan vardý ve bu kaftan Ýbn Kemal'e aitti (Yavuz'la at sürerken kaftanýna çamur sýçratan alim).Kaynakça : wikipedia