Camiler
Pages: 1
Pertevniyal Valide Sultan Camisi By: ezelinur Date: 05 Mayýs 2010, 22:08:31
Pertevniyal Valide Sultan Camisi



Pertevniyal Valide Sultan Camii
 
-Aksaray Pertevniyal Valide Sultan Camii, ÝstanbulSultan II. Mahmut'un eþi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafýndan yaptýrýlmýþtýr.
- Cami 1869-1871 yýllarý arasýnda inþa edildi.
- Planlarýný Sarkis Balyan 'ýn çizdiði, hazýrlanmasýna Hagop Balyan`ýn katýldýðý da bilinmektedir. Mimarý Montani'dir. Çizim iþlerinde, desinatör Osep çalýþmýþtýr. Uygulama ve þantiye yönetimi için Bedros Kalfa ve duvarcý Ohannes ile dülger kolbaþýsý Dimitri görevlendirilmiþtir.
- Camii`nin, neogotik tasarýmýyla klasik camilerden oldukça farklý bir mimarisi vardýr.
- Devlet ileri gelenlerinin, din bilginlerinin, hocalarýn katýlýmýyla düzenlenen büyük bir törenle temeli atýldý. Pertevniyal Sultan temel atma töreninini meydaný görebilen bir evin penceresinden izledi.
- Tek þerefeli iki minaresi, Dolmabahçe Camii'nin minarelerinden daha geniþ tutulmuþtu. Ýç mekân bakýmýndan da bu camiden daha geniþti. Tek kubbesi yüksek, fakat küçüktür. Neogotik yüzey bezemeleri bu camiye ayrý bir güzellik kazandýrýr. Ayný bezeme zenginliði ve güzellik caminin iç kýsýmlarý için de geçerlidir. Altýn yaldýzla parlatýlan mavi rengin egemen olduðu kalem iþi süslemeler, iç mekaný baþtan sona süslemektedir. Caminin Aksaray Meydaný`na bakan avlu kapýsý, Ýstanbul`daki camiler için pek alýþýlmadýk ve ayný zamanda da göz kamaþtýrýcýdýr. Bu kapý Osmanlý taþ oyma sanatýnýn nadide ürünlerindendir.
- 1956-59 arasýndaki Aksaray Meydaný düzenlenmesi esnasýnda sebil gibi camiye ait bazý unsurlar kaldýrýlmýþ veya yeri deðiþtirilmiþtir.
Caminin çevresindeki eserler : Bir çeþme, bir kütüphane, Pertevniyal Sultan'ýn kendisi için yaptýrdýðý türbeden oluþmaktadýr. Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi'ne taþýnmýþtýr. Trafikten en çok etkilenen cami bu camidir. Caminin kahyasý Hüseyin Bey cami masrafý olarak 7961 kese 396 kuruþ 10 para harcamýþ; üç ayrý temel çukuruna olmakla 3225 lira temele gömülmüþtür. (Ýstanbul, s.121)


Kaynakça : wikipedia


radyobeyan