Merkez Efendi Camisi By: ezelinur Date: 05 Mayýs 2010, 20:30:43
Merkez Efendi Camisi
Merkez Efendi Camii
Konu baþlýklarý
1 Giriþ
2 Tarih
3 Mimari
4 Çilehane
5 Merkez Efendi Ve Mesir Macunu
Giriþ
Bizans surlarýnýn Mevlanakapýsýndan çýkýnca caddenin karþýsýndaki semtte Merkezefendi Mezarlýðý, Merkezefendi Camii bulunur. Camiye iki yoldan, biri mezarlýk içindeki yoldan diðeri mezarlýk çevresini dolanarak gidilmektedir.
Tarih
Banisi Yavuz Sultan Selim'in kýzý Þah Sultan'dýr. Þeyh Muslihiddin Merkez Musa Efendi b.Mustafa için yaptýrmýþtýr. Avlu kapýsý üzerindeki yeþil kitabede 1514 ve 1580 ikinci imar tarihi vardýr. 1837'de II. Mahmut yenilemiþtir.
Mimari
Kare planda, kargir, ahþap çatýlý, bitiþik tek þerefeli minaresi bulunan cami sarý boyalýdýr. Cami ve çevresi þöyle yapýlanmýþtýr: Cami, türbe, çilehane, mezarlýklar, Abdülbaki Paþa Kütüphanesi, Hamam, Kurs, Gasilhane ve Adak yerleri.
Camiye avlu kapýsýndan girildiðinde solda küçük bir türbede Merkez Efendi'nin iki torununun sandukalarý bulunur. Buranýn karþýsýnda Merkez Efendi Türbesi vardýr. Saðda cami dýþ giriþ kapýsýna 4 basamaktan çýkýlýr. Cami zemin ve tavan ahþaptýr. Ýç giriþ kapýsý yekpare bir iç alana açýlýr. Dýþ giriþ kapýsýndan girince sað ve soldan üst kata çýkýlýr, burasý hanýmlar içindir.
Merkez Efendi, cami giriþ kapýsýnýn açýldýðý geniþ bahçedeki türbesinde yatmaktadýr. Tavaný kubbelidir. P.tesi salý dýþýnda 9-16 arasý açýktýr. Türbede giriþ bölümündeki ahþap tavanlý bölümdeki parmaklýkla çevrili tarafta Þeyh Hüseyin Efendi, Þeyh Ahmed Mesud, Mmustafa Efendi, Nurullah Efendi, Hatice Haným, Sýdýka Haným, Fatma Hatun, Þeyh Mehmed Nureddin yatmaktadýr. Baðdadi kubbeli bölmede ise Merkez Efendi'nin sandukasý bulunur. Önünde Hattat Aziz Efendi'nin bir levhasý vardýr.
Çilehane
Türbenin hemen arkasýnda 15-20 basamaklý bir merdivenle inilen çilehane, bir 30 metrekarelik bir kuyu üzerine oturtulmuþ küçük bir kapý ve benekli penceresinden baþka birþeyi olmayan bir barakadýr. Kýrmýzý balýklarýn yüzdüðü havuz çevresini dolanan dar bir yol barakayý kuþatýr.
Çilehane ön tarafýnda parmaklýkla çevrili 8 ince sütuna dayalý ahþap tavanlý bir þadýrvan ve etrafýnda iki kilitli kuyu vardýr. Bütün bu bölümlerin etrafý mezarlýktýr. Mithat Paþa, Sabahattin-Rahmi ve H.Eyüboðlu kardeþler, Halil Nadaroðlu, Tahsin Öz, Tevfik Kut, Mükremin Halil Yinanç, Atatürk'ün hafýzý Yaþar Okur, Halide Edip Adývar burada medfundur.
Külliyenin hamamý camiden 200 m uzaktadýr. Ýç kapýsýnýn saðýndaki bölmenin üzerinde Merkez Efendi'nin burada yýkandýðý yazmaktadýr.
Cami avlu kapýsýndan girmeden solda eskiden çocuk kütüphanesi olan Abdülbaki Paþa darülkurrasý vardýr. Burasý küçük bahçesinde paþanýn mezarý olan kubbeli taþ yapýdýr. Araba trafiðinin kütüphane tarafýndan kapatýlmasýyla bu küçük meydanda týp þenlikleri düzenlenmektedir. Kütaphanenin yan tarafýndaki üç katlý ahþap bina metruktur, yanýndaki yeni yapýlar Kuran kursu ve talebe yurdudur.
Merkez Efendi Ve Mesir Macunu
Türbe dýþ duvarýnda ve içerdeki duvarda bulunan Türkçe kitabelerde, Kanuni Sultan Süleyman ile harbe gitmiþ gazi, hekim, din ve tasavvuf alimi olduðu yazýlýdýr. 1463'de Denizli'de doðmuþ, Ýstanbul medreselerinde okumuþ, müderrislik yapmýþ, tekrar Ýstanbul'a gelerek Sünbül Efendi'ye intisap etmiþtir. Halveti tarikatýnýn Sünbüli kolu þeyhi Sünbül Sinan Efendi'nin halifesidir, onun vefatýyla þeyh olmuþtur. Hafsa Valide Sultan hastalanýnca Merkez Efendi 41 baharattan oluþan meþhur mesir macununu yapmýþtýr, Hafsa Sultan bu macun sayesinde þifa bulmuþtur ve bu macunun herkese daðýtýlmasýný istemiþtir. Merkez Efendi 22 Mart günü zaviyenin yanýndaki Sultan Camii minareleri ve kubbeleri üzerinden mesir macunun halka daðýtmýþtýr. (Bu gelenek günümüze kadar gelmiþtir. Her yýl 22 Martta Manisa'da mesir macunu þenlikleri yapýlmaktadýr.)Kaynakça : wikipedia