Cocuk egitimi ve terbiyesi hutbeleri 1 By: sumeyye Date: 05 Mayýs 2010, 11:46:46
ÇOCUK EÐÝTÝMÝ VE TERBÝYESÝ HUTBELERÝ-1
Muhterem Müslümanlar!
Her canlý varlýk soyunun devamýný ister ve bunun için gayret gösterir. Bu, canlýnýn varlýðýný devam ettirebilmek arzusunun bir sonucudur. Ýnsan ise, canlý varlýklar içinde en mukaddes bir varlýktýr ki; Allah Teala insan için “halifem” demiþtir. Ýnsan da, neslinin devamý için üremek ihtiyacý olan, çoðalmak kendisine hoþ gösterilen bir yapýda yaratýlmýþtýr.
Allahü Teala Kuran-ý Kerimde: “Kadýnlardan, oðullardan, kantarlarca yýðýlmýþ altýn ve gümüþten, salma atlardan, davarlardan ve ekinlerden gelen zevklere aþýrý düþkünlük, insanlara süslü (câzip) gösterildi. Bunlar, sadece dünyâ hayâtýnýn geçimidir. Asýl varýlacak güzel yer, Allâh'ýn yanýndadýr.(Ali Ýmran/14)” buyurdu.
Ýnsanoðlu, çoðalarak bununla gurur duyar. Lakin çocuðu hayýrlý olmazsa evladýyla ilgili hayal ve arzularý anne ve baba için bir kabusa dönüþür. Hayatý zindan olur, üç günlük dünyada aðýz tadýyla yiyeceði üç lokma zehir haline gelir.
Çocuðun hayýrsýz olmasý çocuðun kusuru mudur yoksa anne babanýn kusuru mudur? Elbette anne ve babanýn kusurudur.
Her fidan aþýlandýðýnda güzel meyve verir. Ama aþýlanmayan fidanlar ormanlarý, bahçeleri, odun veya kereste olacaklarý günü bekleyerek gölgelendirirler.
Muhterem Müslümanlar!
Bu haftadan itibaren "çocuk terbiyesi ve eðitimi üzerine anne babaya düþen nedir?" Konulu bir kaç hafta sürecek hutbelerimiz olacaktýr. Gönül ister ki bu hutbeleri bilhassa bayanlarýmýz da dinleyebilsinler veya bu hutbelerden haberdar olsunlar.
Buna neden ihtiyaç duydum?Almanya'ya geldikten sonra sayýsýný hatýrlamýyorum ama, bir hayli nikah kýydým.
Ýtiraf edeyim ki, bunlar içinde yeni evlenecek olan çiftlere ait kýydýðým nikah malesef iki adettir. Diðerlerinin tamamý baþlarýndan bir iki evlilik geçmiþ bay veya bayanlarýn nikahý olmuþtur.Yaþlarýna bakýyorum; daha henüz evlenme çaðýnda veya evlenme çaðýný biraz geçmiþ. Bu kadar kýsa ömür içinde bu kadar çok evlilik yapmak, her evliliði bir umut olarak görüp sonunda hüsrana uðramak, her seferinde tutunduðu dalýn kopmasý, yaslandýðý aðacýn yýkýlmasý bu gençleri çok kýsa sürede tüketir, bunalýma sürükler. Çok ama çok tehlikeli bir gidiþattýr bu. Öyleyse ne yapmalýdýr?
Meseleyi halletmek çocuklarýmýzý terbiye edecek metodlarý doðru bilmekten geçmektedir. Dünya elli yýl öncenin, yüz yýl öncenin dünyasý deðildir. Dünya, benim yaþýmýn, benden büyük yaþta olanlarýn dünyasý deðildir. Dünya çocuklarýn ve gençlerin dünyasýdýr. Her þey onlara hitap etmektedir. Her þey ya onlarý çok iyi bir geleceðe hazýrlamak için ya da yoldan saptýrmak için icad edilmektedir.
Hz. ALÝ R.A:“Çocuklarýnýzý içinde bulunduðunuz çaða göre deðil gelecek çaða göre eðitiniz” buyurarak devrim niteliðinde bir söz söylemiþtir. Mevlana Celaleddin de: “Eskiye ait ne varsa söylendi cancaðýzým, artýk yeni þeyler söylemek lazým”diyerek çaðýný aþan bir altýn öðütte bulunmaktadýr.
Deðerli Müslümanlar!
Anne babalar olarak zaman zaman meslek edindirme kurslarýna çaðýrýldýðýmýz ve gittiðimýz olmuþtur. Kadýnlarýn el iþi beceri kurslarýna, yemek kurslarýna ilgi gösterdiði olmuþtur. Ama çocuk eðitimi ve terbiyesi kurslarýna katýlmayý, veya böyle bir kursun açýlmasýný düþünüp istemeyi nedense hep lüzumsuz görmüþüzdür. Çünkü her anne baba eðitim ve terbiye konusunda kendisinin anne babasýndan gördüklerini aynen çocuðuna uygulamasý durumunda meselenin hallolacaðýný düþünmektedir.. Lakin sonunda çoklarýmýzla hüsran yaþamýþýzdýr.
Ancak aziz cemaat!
Hiçbir anne baba çocuðunun hayat yolunu çizemez... ANCAK ONA, KENDÝ YOLUNU ÇÝZECEÐÝ BÝR HARÝTA VEREBÝLÝR iken bizler onun hayatýný çizmeye kalkarýz; bu yanlýþtýr.
Günümüzde insanlýk, balýðý, kuþu,köpeði, kazý, ördeði eðitirken kendi evladýný terbiye edememekten þikayetçi ise bir yerlerde bir hata yaptýðý muhakkaktýr. Hata nerededir? Eðer telafi edilmezse vahim sonuçlar doðuracak olan, hatta sizlerin zaman zaman: “Neslimizi kaybediyoruz” diyerek yakýndýðýnýz bu tehlikenin telafisi var mýdýr?
Büyük hükema Sadi Þirazi: “Çocuklarýnýzý kuzu gibi büyütmeyiniz ki, gelecekte koyun gibi güdülmesinler” diyor.Bir Batýlý yazar ve düþünür de: “Çocuklar donmamýþ beton gibidirler;üzerlerine ne düþerse iz býrakýr” demektedir. Peygamberimizin bu husustaki tavsiyesi þöyledir: “Anne babanýn çocuðuna býrakacaðý en iyi miras güzel terbiyedir.” Peki ama güzel terbiye nedir ve nasýl olmalýdýr? Günümüzde terbiye ve eðitimin ruhu ayný kalmakla birlikte metodlarý çok geliþmiþtir. Deðiþmemiþtir ama geliþmiþtir. Her birerlerimiz bunlarý öðrenmeli ve yeni bir baþlangýç yapmalýyýz. Buna mecburuz.
Alýntý
radyobeyan