Dilde alim kalpte cahil olmak By: sumeyye Date: 04 Mayýs 2010, 13:06:25
Dilde Alim,Kalpte Cahil Olmak..
Tamamen fayda vermesi gereken ilmin nasýl zararlý hale geldiðini ve vardýrdýðý sonuçlarý Efendimiz (A.S.) þöyle anlatýyor: “Adi kimselerle mücadele, alimlere karþý üstünlük taslamak ve bu suretle yalnýz insanlarýn teveccühüne mazhar olmak için ilim öðrenmeyin! Bu gaye için ilim öðrenenler cehennemdedir.” (Ýbn-i Mace). “Sizin için Deccal’den ziyade Deccal olmayanlardan korkarým.” “Onlar kimdir?” sorusuna “Saptýran imamlardýr” buyurdu. (Ahmed b. Hanbel). “Kýyamet gününde alim getirilir ve cehenneme atýlýr; baðýrsaklarý dýþarý dökülür ve deðirmen çeviren merkep gibi onunla döner. Cehennem halký etrafýna toplanýr ve ‘Bu çektiðin nedir?’ diye sorarlar. Alim þöyle cevap verir: Ýyiliði emrettim, kendim yapmadým; kötülükten menettim, fakat onu kendim yaptým (da onun için).” (Buharî, Müslim)
Hz. Ömer (R.A.): “Bu ümmet hakkýnda en çok korktuðum, ilim sahibi olan münafýktýr.” buyurarak en büyük endiþesini dile getirir. “Bilgili münafýk nasýl olur?” sorusuna, “Dilleri ile alim, kalp ve amelleri ile cahil olmakla!” þeklinde cevap verir.
Faydasýz ilme sahip olanlar, ilimlerinin gereðini yerine getirmedikleri için genellikle ALLAH’ýn zikrinden de uzak kalýrlar ve arzularýna maðlup olurlar. Bu tür kiþilere karþý çok dikkatli olmak gerektiðini þu ayet ortaya koyar: “Kalbini zikrimizden gafil kýldýðýmýz, keyfinin peþine düþen ve iþi haddini aþmak olan kimseye itaat etme!” (Kehf/2
Faydalý ilim, yaþanan ve ALLAH’a ulaþtýran ilimdir. Faydalý ilme sahip olan yeryüzünde takva üzere dolaþýr, hiçbir þey onu þýmartmaz. Bütün gayreti ALLAH’ýn kitabýna, Rasulü’nün Sünneti’ne uymak ve bu dünyadan göçünceye kadar ALLAH’ýn ölçülerini aþarým endiþesi ve hassasiyeti içerisinde yaþamaktýr. Bu haliyle o, Resul-i Ekrem (A.S.)’ýn þu hadislerini canlandýrmaktadýr: “Ýlim üçtür: Konuþan kitap (Kur’an), yaþanan sünnet, bir de ‘bilmem’ demektir.” (Ýbn-i Mace). “Ýslam garip olarak doðdu ve garip olarak gidecektir. Gariplere müjdeler olsun.” “Garibler kimdir?” sorusuna þöyle cevap verdi: “Benim sünnetimden insanlarýn bozduðunu ve terkedilen sünnetlerimi yaþatanlardýr.” (Müslim)
“ALLAH’ým! Faydasýz ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten ve karþýlýk görmeyen duadan sana sýðýnýrýz!”
ALINTI
Ynt: Dilde alim kalpte cahil olmak By: sümeyra Date: 14 Mart 2011, 19:58:21
Hz. Ömer (R.A.): “Bu ümmet hakkýnda en çok korktuðum, ilim sahibi olan münafýktýr.” buyurarak en büyük endiþesini dile getirir. “Bilgili münafýk nasýl olur?” sorusuna, “Dilleri ile alim, kalp ve amelleri ile cahil olmakla!” þeklinde cevap verir. Rabbim böyle bir akýbetten muhafaza buyursun..Anlattýðýmýz þeyleri hayatýmýza geçirebilmeyi bizlere nasib etsin..