Sehiv Secdesi By: neslinur Date: 04 Mayýs 2010, 02:41:51
Nuru´l-Ýzah / Sehiv Secdesi
Sehiv Secdesini Gerektiren Þeyler
Bir vacibin sehven terkedilmesi halinde iki secde, bir teþehhüd ve bir selâmdan ibaret bulunan sehiv secdesini yapmak vacibtir. Ýsterse vacip birkaç kez terkedilmiþ bulunsun (durum deðiþmez).
Vacibin Kasden Terkedilmesi
Vacibi kasden terkeden kimse günahkâr olur, namaza noklanlaþtýrmasýna karþýlýk bir baský (ve bir müeyyide) olmak üzere eniden kýlmasý gerekir.
Vacibin kasden terkedilmesi halinde sehiv secdesi yapýlma! jýcak, (1) birinci oturuþun terkedilmesi veya (2) birinci rek´atm ir secdesinin namazýn sonuna tehir edilmesi ve (3) bir de bir rutin edâ edilebilecek kadar bir müddet kasden düþünme halinde alýnmasý gibi üç durumda sehiv secdesi yapýlacaðý söylenilmektir.
Sehiv Secdesinin Zamaný
Sehiv secdesinin, selâm verdikten sonra yapýlmasý sünnettir. Sehiv secdesi için sadece) sað tarafa tek bir selâm vermek kâfidir ki diðer görüþler içinde) en doðrusu da budur. Selâm vermeden evvel sehiv secdesi yapmak tenzîhen mekruhtur.
Sehiv Secdesi (Zimmetten) Ne Zaman Düþer?
Sabah namazýnda selâm verdikten sonra güneþin doðmasý, ikindi namazýnýn selâmýndan sonra (güneþin) sararmasý ile ve bir de selâm verdikten sonra namaza devamýn imkânsýzlaþmasý durumunda[1] (artýk) sehiv secdesi (borcu) düþer.
Ýmama Zamanýnda Uyanlarla Sonradan Uyanlarýn Sehiv Secdesi Karþýsýndaki Durumlarý
Ýmama zamanýnda uyanlarýn, kendi yanýlmalanyla deð namýn yanýlmasý neticesinde sehiv secdesi yapmalarý gerekir.
Sonradan uyanlar ise, yetiþemedikleri rek´atý kýlmak içi mamlarýyla birlikte sehiv secdesi yaptýktan sonra kalkarlar.
Ýmama sonradan uyanlar, yetiþemedikleri rek´atlarý kýlarlarýn yanýldýklarý takdirde bunun için ayrýca secde ederler, ama imama zamanýnda yetiþtikleri halde uyku, dalgýnlýk ve abdestin jozulmasý gibi bir özürden dolayý) namazýn geri kalaným kaçýran-ar -ki bu gibilere lâhýk denilir- sehiv secdesi yapmazlar.
Diðer Bazý Hususlar
(1) Cuma ve bayram namazlarýnda imam sehiv secdesi yapmaz,
(2) Farzlarda birinci tahiyyâta oturmayý unutanlar, doðrulup ayaða kalkmadýklarý sürece tekrar otururlar ki rivayet olunan açýk (delil de) buna iþaret etmektedir. (Zâten diðer görüþlerin) en doðrusu da budur.
(3) (Ýmama) uyarak namaz kýlanlar bu konuda nafile kýlanlar gibidir, (bunlar) ayaða kalksalar bile yeniden otururlar.
(4) (Oturmayý unutup) kalkanlar, eðer hemen hemen ayaða kalkmýþ durumda iken otururlarsa sehiv secdesi yaparlar,
(5) oturma haline daha yakýn bir haldeyken (unuttuklarý tahiyyâta) oturduklarý takdirde sehiv secdesi yapmazlar. En doðrusu da budur.
(6) Ýyice doðrulduktan sonra (unuttuðu tahiyyâta) yeniden oturanlarýn namazlarýnýn bozulup (bozulmayacaðý) hususunda ihtilâf vardýr.
(7) Son tehiyyâta oturmayý unutanlar (fazladan kýldýklarý rek´atm) secdesini yapmadýklarý sürece[2] (tahiyyâta) dönerler ve farz olan son oturuþu tehir ettikleri için de (sehiv) secdesi yaparlar.
(8) Ama (son tahiyyâta oturmadan kalktýklarý rek´atm) secdesini yaptýklarý takdirde (kýldýklarý namaz) nafileye dönüþür. Bu durumda ikindi namazýnda dahi olsa, eðer dilerlerse altýncý rek´at, sabah namazlarýnda dördüncü rek´at olmak üzere bir rek´at daha ilâve ederler ki, yapýlacak bu ilâvelerde herhangi bir kerahet yoktur ve bu yüzden sehiv secdesi yapýlmasý icab etmez. (Konuyla ilgili görüþlerin) en doðrusu da budur.
(9) Son tahiyyâta oturduktan sonra (fazladan bir rek´at daha kýlmak üzere) kalkanlar yeniden oturup selâm verirler, (bunlarýn) tekrar teþehhüde oturmalarý gerekmez.
(10) Son oturuþtan sonra (kalkýlan rek´atm) secdesini apsalar (bile kýldýklarý) farz namaz bozulmaz ve üzerine, iki ek1 atý nafile yerine geçsin diye bir rek´at daha ilâve ederler, arýndan da sehiv secdesi yaparlar.
(11) Namazýn nafile olan bu iki ek´atlýk kýsmuýdan sonra sehiv secdesi yapýldýðý takdirde (artýk) ýunun üzerine iki rek´at daha ilâve edilmemesi müstehabdýr. âyet ilâve edilirse, yeniden sehiv secdesi yapýlmasý tercihe þayan-lýr. (12) Üzerinde sehiv secdesi (borcu) bulunan birine uymak, bu iahsýn sehiv secdesi yapmasý halinde caizdir, aksi halde deðildir.
13) (Bir kimse) namazý bitirmek üzere selâm verse bile, (yönünü) ableden çevirmediði veya konuþmadýðý sürece (borcu olan) sehiv secdesini yapar.
(14) Namaz kýlan biri, dört rek´atlý yahut üç rek´atlý bir namazý tamamladýðým zannetse, sonra da iki rek´at kýldýðýný anlasa, (eksiðini) tamamlar ve (ardýndan) sehiv secdesi yapar.
(15) (Bir kimse namazda neyi terk ettiði üzerinde) kesin bir kanaata sahip oluncaya kadar selâm vermeksizin bir rükün edâ edecek kadar uzunca bir zaman düþünce halinde kalýrsa, (bu kimsenin) sehiv secdesi yapmasý vaciptir, aksi halde deðildir.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Meselâ (namaz kýlan kimsenin) selâmdan sonra kasden abdest bozmasý yahut kahkahayla gülmek, yemek yemek ve konuþmak gibi namaza aykýrý bir davranýþta bulunmasý halinde. j
[2] Meselâ öðle namazýnda son tahýyyâta oturmayý unutup beþinci rek´ata kaîkümasý gibi.
Ynt: Sehiv Secdesi By: Fatma6969 Date: 14 Ekim 2018, 12:34:34
Ýslamýn gerekliliklerini bilmek kurallarýný þartlarýný bilmek ne güzel bir iþ. Allah razý olsun. Bizlere böyle bir ortamda böylesine güzel ilimleri sunanlardan vesile olanlardan...
Ynt: Sehiv Secdesi By: ceren Date: 14 Ekim 2018, 17:24:12
Esselamu aleykum. Sehiv secdesinin uygulanacaðýni ve nasýl yapýlacaðýný öðrenmiþ olduk.Rabbim razý olsun paylasimdan kardeþim. ..
Ynt: Sehiv Secdesi By: Sevgi. Date: 15 Ekim 2018, 00:54:30
Aleyküm selam Sehiv secdesi yanýlma secdesidir namazda yanýldýðýmýzda bu secdeyi yaparýz
radyobeyan