Tasavvuf Dinin Neresinde? By: rabia Date: 02 Mayýs 2010, 13:23:30
Tasavvuf Dinin Neresinde?
Her müslümanýn, inanç ve ibadet esaslarýný öðrendikten sonra ihlâsý öðrenmesi þarttýr. Yani Allah Tealâ’ya riyasýz, yapmacýksýz, samimi kul olmayý da öðrenmesi gerekir. Çevremizdeki iliþkilerde samimiyet, dürüstlük nasýl ki seviliyor, takdirle karþýlanýyorsa, Allah Tealâ’yla irtibatýmýzda da samimi, içten olmamýz bizi O’na daha yakýn kýlar.
Muaz b. Cebel r.a. Hazretlerinin rivayet ettiði bir hadis-i þerifin bildirdiði üzere, yedinci kat semadaki melekler ibadetlerimizi, iþlerimizi kontrol eder. Allah için ihlâslý olup olmadýklarýna bakarlar. Riyalý, yalancý, samimiyetsiz iþler yücelere çýkamayýp geri çevrilirler.
Ýhlâsý edinmek için alýnan eðitime, tahsile tasavvuf denir. Tasavvuf eðitimi, taþý pirinçten ayýklamak gibi ibadetlerimizi de riyadan arýndýrmayý gaye edinmiþtir. Usulüne uygun davranan kiþileri güzel ahlâk sahibi yapar.
Ýmkanýmýz olmasýna raðmen farz olan dinî bilgileri öðrenmezsek günahkâr oluruz. Ýhlâsýn öðrenilmesi de böylesine önemlidir. Bir din alimi bile olsan ihlâsý öðrenmemiþsen hataya düþersin. Mesela þeytan, alimleri önce hizmete teþvik eder, sonra da: “Senin gibi konuþan, bilgili, cemaati çok olan baþka bir hoca daha yok!” diyerek riyakâr eder, cehenneme sürükler.
Bu yüzden alim olsun cahil olsun herkesin tasavvuf eðitimine ihtiyacý var. Tasavvuf dinden ayrý deðildir. Kaynaðý dindir ve makbul bir dindarlýðý yaþamaya en büyük yardýmcýdýr. Mesela hasedin ve kendini beðenmiþliðin ne olduðunu öðrenmeden, bu iki kötü huydan kurtulmadan yapýlan ibadetler nasýl semalara yükselecektir. Aksine, bu iki kötü huy ateþin odunu yakýp kül ettiði gibi yapýlan ibadetlere zarar verir.
Tasavvuf, ilmin iki kýsmýný da þart koþar. Öncelikle en azýndan temel dinî bilgilere sahip olmak, kendi kanaatiyle deðil de dinin bildirdiði þekliyle haramý helali, farzý nafileyi ayýrt edip günlük hayatýnda ona göre hareket etmek, iç dünyasýnda ise tasavvufun usulleriyle gayret edip ahlâkýný güzelleþtirmek...
Ýlimsiz, bilgisiz derviþlik þeytana maskara olmaya yol açar. Derviþ olan bir eliyle Allah’ýn emirlerini ve kitaplarý okur, diðer eliyle kendi ahlâkýna bakar. Gününü baþkalarýnýn kusurlarýyla uðraþarak geçiren kiþilerin yaptýðý derviþlik deðildir.
Halbuki tasavvuf ehli olanlar her zaman insanlar arasýndaki iliþkilerde yapýcýlýklarýyla bilinegelmiþlerdir. Güzel ahlâký edinmeye çalýþýrlarken toplum düzeninin de temel taþý olurlar. Ýnsanlar arasýnda fitneye yol açabilecek konulardan uzak dururlar. Herkesin iyi halini ister, kötü durumlara düþmelerini istemezler.
Bunlarýn kâmil, olgun insanlara has davranýþlar olduðu ortadadýr. Bu kemalâtýn mal mülk çokluðuyla, makamla mevkiyle bir ilgisi yok. Zahir ilminde ilerlemiþ olmak da tek baþýna yeterli deðildir. Ýlmin çoðalmasý kibri getirdiyse bu bela olur. Ýlim arttýkça kibir yerine tevazu artmalýdýr, halim selim olmalýdýr. Ýlmi arttýkça ameli de artmalýdýr. Ameli arttýkça zühd ve vera sahibi olmak gerekir. Ýlmi artan kimsenin ameli artmayýp kibir ve riyasý artýyorsa onunki yalnýzca ezbere bir ilimdir. Fetva verecek bilgiye sahiptir, fakat asýl ilimden yoksundur. Asýl ilimden murad, kulun kendini ve Rabbini bilmesi, Allah’tan korkup O’nu arzulamasýdýr. Bu da nefsi ýslah edip güzel ahlâký edinmedikçe gerçekleþmez.
Ynt: Tasavvuf Dinin Neresinde? By: gulbaharaktay Date: 23 Mart 2014, 20:56:34
saðolun ödevime çok yardýmcý oldu.teþekkürler:)
Ynt: Tasavvuf Dinin Neresinde? By: cerendemir Date: 23 Mart 2014, 21:06:34
Allah razý olsun bende bilgilendim.
Ynt: Tasavvuf Dinin Neresinde? By: Zeynep7D Date: 21 Ocak 2015, 22:38:39
Esselamu Aleyküm:
Ýnsanlar artýk dini bile gösteriþ ve mevki için kullanýr oldu. Dinimizi doðru bir þekilde anlatmak istemiþ olup bu yolu seçen insanlar, kendilerinin sýradan bir insan olup kendisinin de günahkar bir kul olduðunu unutmamalýdýrlar.
Ynt: Tasavvuf Dinin Neresinde? By: elifbenal7a Date: 22 Ocak 2015, 01:24:58
Esselamu Aleyküm:Çevremizdeki kiþilerle nasýl samimet içerisindeysek Rabbim ile de o samimeyette ve içtenlikte olmamýz gerekir...Bu samimiyet ve içtenliði de namaz kýlarak ibadetlerimizi yaparak saðlayabiliriz...Rabbim kulluk görevlerimizi samimiyet ve içtenlikte yapanlardan eylesin....