Fatih Camisi By: ehlidunya Date: 27 Nisan 2010, 20:31:34
Ýstanbul Fatih Camisi
Temel bilgiler
Yer Fatih, Ýstanbul, Türkiye
Coðrafi koordinatlar 41°1′11″N 28°56′59″E / 41.01972°N 28.94972°E / 41.01972; 28.94972
Ýnanç Ýslam
Durum Restorasyon çalýþmasý nedeniyle kýsmi olarak açýk
Mimari
Mimar(lar) Atik Sinan Mehmed Tahir Aða
Mimari tür Cami
Mimari biçim Osmanlý mimarisi
Özellikler
Minare sayýsý 2
Malzemeler Granit, MermerFatih Camii ve Külliyesi
Ýstanbul'un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafýndan yaptýrýlmýþ olan cami ve külliyedir. Külliye 16 adet medrese, darüþþifa (hastane), tabhane (konukevi) imarethane (aþevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadýr. Þehrin yedi tepesinden birinde inþa edilmiþtir. Cami 1766 depreminde yýkýldýktan sonra onarýlarak 1771'de bugünkü halini almýþtýr. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yýlýnda Vakýflar Genel Müdürlüðü tarafýndan zemin güçlendirme ve restorasyon çalýþmalarýna baþlandý ve bu nedenle kýsmi olarak ibadete açýktýr. Restorasyonun 2010 yýlý içinde bitmesi planlanmaktadýr.
Tarihi
Bizans devrinde, caminin bulunduðu tepede I. Constantinus'un döneminde yapýlan Havariyun kilisesi vardý. Bizans imparatorlarýnýn bu tepede gömüldüðüne inanýlýr. Constantinus'un o zamanlar þehrin dýþýnda kalan bu tepede gömüldüðü bilinmektedir. Fethin ardýndan bu bina Patrikhane kilisesi olarak kullanýlmýþtý. Fatih Sultan Mehmet buraya cami ve külliye inþa etmek isteyince patrikhane Pammakaristos Manastýrý'na taþýndý.
Yapýmýna 1462 yýlýnda baþlanmýþ ve 1470 yýlýnda tamamlanmýþtýr. Mimarý, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah'týr (Atik Sinan). Cami 1509 Ýstanbul depreminde büyük hasar görmüþ ve II. Bayezid döneminde onarýlmýþtýr. 1766 yýlýnda yaþanan bir depremden dolayý harabe haline geldiði için Sultan III. Mustafa, 1767 ve 1771 yýllarý arasýnda camiyi Mimar Mehmed Tahir Aða'ya tamir ettirdi. Bu nedenle cami orijinal görünümünü kaybetmiþtir. 29 Ocak 1932'de ilk Türkçe ezan bu camide okunmuþtur.
Mimari özellikleri
Caminin ilk inþasýndan bugün sadece þadýrvan avlusunun üç duvarý, þadýrvan, tac kapý, mihrap, birinci þerefeye kadar minareler ve çevre duvarýnýn bir kýsmý kalmýþtýr. Þadýrvan avlusunda, kýble duvarýna paralel olan revak diðer üç yönden daha yüksektir. Kubbelerin dýþ kasnaklarý sekiz köþelidir ve kemerlere oturur. Kemerler genellikle kýrmýzý taþ ve beyaz mermerlerle iþlenmiþ, yalnýz mihverdekilere yeþil taþ kullanýlmýþtýr. Alt ve üst pencerelerin etrafý geniþ silmelerle çevrelenmiþtir. Söveler mermerdendir ve gayet geniþ, kuvvetli silmelerle belirtilmiþtir.
Fatih Camii Kubbesi
Demir parmaklýklar, kalýn demirden ve topuzludur. Revak sütunlarýnýn sekizi yeþil Eðriboz, ikisi pembe, ikisi esmer granitten, son cemaat yerindekilerin bazýlarý ise mýsýr granitindendir. Baþlýklar tamamen mermerden ve hepsi istalaktitlidir. Kaideler de mermerdir. Avlunun biri kýblede, ikisi yanda üç kapýsý vardýr. Þadýrvan sekiz köþelidir. Mihrabýn yaþmaðý istalaktitlidir. Hücre köþeleri yeþil direkli, kum saatleri ile süslü ve üstü zarif bir taçla biter. Yaþmaðýn üzerinde tek satýrlýk bir ayet vardýr. On iki dilimli olan minare, cami ile büyük bir ahenkle birleþmiþtir. Çinili levhalar son cemaat duvarýnýn sað ve solundaki pencere aynalarýndadýr.
Fatih Camii'nin ilk yapýmýnda, cami alanýný geniþletmek için duvarlar ve iki ayak üzerine bir kubbe oturtulmuþ ve bunun da önüne bir yarým kubbe ilave edilmiþtir. Böylelikle 26 m çapýndaki kubbe bir yüzyýl boyunca en büyük kubbe niteliðini korumuþtur. Caminin ikinci defa yapýlýþýnda payandalý camiler planý uygulanarak küçük kubbeli sivri bir bina meydan getirilmiþtir. Þimdiki durumda, merkezi kubbe dört fil yaðýna oturmakta ve bunu dört yarým kubbe çevrelemektedir. Yarým kubbelerin etrafýnda ikinci derecede yarým ve tam kubbeler, mahfildeki ve dýþtaki abdest musluklarýnýn önündeki galerileri örtmektedir. Mihrabýn sol tarafýndan, türbe yanýndan geniþ bir rampa ile girilen Hünkar mahfili ve odalar bulunmaktadýr.
Minarelerin taþ külahlarý 19.yy sonunda yapýlmýþtýr. Mimar Mehmed Tahir Aða camiyi tamir ettiði sýrada eski camiden kalan klasik parçalarla yeniden yaptýðý barok parçalarý iyi bir þekilde birleþtirdi. Caminin alçý pencereleri son devirlerde harap olduðundan **** çerçevelerle deðiþtirildi. Avlu kapýsýnýn yanýndaki yangýn havuzu Sultan II. Mahmud tarafýndan 1825 yýlýnda yaptýrýldý. Caminin geniþ bir dýþ avlusu vardý. Bunun tabhaneye çýkan kapýsý eski camiden kalmýþtýr.
Türbeler ve Hazire
Baþta Fatih Sultan Mehmed'in türbesi olmak üzere, Osmanlý tarihinin bir çok önemli isminin mezarý buradadýr. Fatih'in eþi ve II. Bayezid'in annesi Gülbahar Valide Sultan'ýn, "Plevne Kahramaný" Gazi Osman Paþa'nýn, ve mesnevi þarihi Abidin Paþa'nýn türbeleri hazirededir. Sadrazamlar, Þeyhülislamlar, müþirler ve pek çok ilim adamýnýn mezarlarýnýn burada olmasý, Osmanlý protokolünün adeta törendeymiþ gibi bir arada görülmesine imkan vermektedir. Mezarlarý burada bulunan bazý devlet adamlarý ve ilmiyye mensuplarýndan bir kaçý þunlardýr:
Sadrazam Mustafa Naili Paþa
Sadrazam Abdurrahman Nureddin Paþa
Sadrazam Gazi Ahmed Muhtar Paþa
Þeyhülislam Amasyevi Seyyid Halil Efendi
Þeyhülislam Mehmed Refik Efendi
Ahmet Cevdet Paþa
Emrullah Efendi. Maarif Nazýrý.
Yesari Mehmed Esad Efendi. Hattat.
Yesarizade Mustafa Ýzzet Efendi. Hattat.
Sami Efendi. Hattat.
Amiþ Efendi. Mutasavvýf ve Fatih türbedarý.
Maraþlý Ahmed Tahir Efendi. Amiþ Efendi'nin talebesi.
Kazasker Mardini Yusuf Sýdký Efendi
Manastýrlý Ýsmail Hakký Efendi. Selatin camileri vaizi.
Þehbenderzade Ahmed Hilmi Bey. Darülfünun Felsefe müderrisi ve edip.
Bolahenk Mehmed Nuri Bey. Musýkiþinas, hoca ve bestekar.
Ahmed Midhat Efendi
Köse Raif Paþa
Akif Paþa
Sultanzade Mahmud Celaleddin Beyefendi
Hariciye Nazýrý Veliyüddin Paþa
Hariciye Nazýrý Mehmed Raþid Paþa
Hace Ýshak Efendi
Ferik Yanyalý Mustafa Paþa
General Pertev DemirhanKaynakça : wikipedia
Ynt: Fatih Camisi By: neslinur Date: 27 Nisan 2010, 21:20:23
Allah c.c. razý olsun bu güzel paylaþýmýnýz için
Fatih camiisinin önünde çekilmiþ üstadýn fotoðrafý geldi aklýma
Ynt: Fatih Camisi By: ehlidunya Date: 20 Haziran 2010, 22:37:45
allah razý olsun kardeþlerim böyle mübarek yerleri sýksýk ziyaret edip dua edelim inþallah