Kütübü Sitte
Pages: 1
Vekalet By: armi Date: 27 Nisan 2010, 17:13:08

Vekalet





ـ5808 ـ1ـ عن حكيم بن حزام رَضِيَ اللّهُ عَنه: ]أنَّ رَسُولَ اللّهِ # بَعَثَ مَعَهُ بدِينَارٍ يَشْتَرِيَ لَهُ بِهِ أُضْحِيَةً فَاشْتَرَى كَبْشاً بِدِينَارٍ وَبَاعَهُ بِدِينَارَيْنِ، فَرَجَعَ واشْتَرَى أُضْحِيَةً بِدِينَارٍ، فَجَاءَهُ بِا‘ضْحُيَةِ وَالدِّينَارِ، فَتَصَدَّقَ # بِالدِّينَارِ، وَدَعَا لَهُ أنْ يُبَارَكَ لَهُ في تِجَارَتِهِ[. أخرجه أبو داود والترمذي .



1. (5808)- Hakim Ýbnu Hizam (radýyallahu anh)´ýn anlattýðýna göre, "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), kendisine bir dinar vererek kurbanlýk bir koç almaya gönderdi. Çarþýdan bir dinara bir kurbanlýk satýn aldý. Ancak onu (beriye gelince) iki dinara sattý. Geri dönüp bir dinara bir koç satýn aldý. Böylece Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)´a bir dinar ve bir koçla geldi. Resulullah dinarý tasadduk etti. Hakim´e de bu ticaretinde mübarek kýlmasý için Allah adua etti." [Ebu Dvud, Büyû 28, (3386); Tirmizî, Büyu 34, (1257).][1]



AÇIKLAMA:



1- Vekalet, þeriatte, kiþinin bir baþkasýný kendinin yerine mutlak veya mukayyed olarak koymasý, ikame etmesi demektir. Meþru amellerden biridir.

2- Sadedinde olduðumuz hadis, Resulullah´ýn kendi adýna bir kurbanlýk almak üzere bir dinarlýk para vererek gönderdiði Hakim´in macerasýný aksettiriyor: O bir dinarý vererek satýn aldýðý koçu iki dinara satýyor, bir dinara tekrar bir koç alýyor. Resulullah´a hem bir koç hem de bir dinarla dönüyor, olanlarý anlatýyor. Aleyhissalâtu vesselâm bu tarzýn meþruluðunu ifade zýmnýnda, Hakim´e bereketle dua eder.

3- Hadis, vekilin "bir dinara bir koç al" diyerek göndermesi halinde bir dinara veya yarým dinara bir koç almasýnýn cevazýný gösterir. Zira böyle bir alýþveriþte mal sahibinin dediði olmuþ, ayrýca parasýnda artýþ da husule gelmiþtir. Bu hadisi esas alan bir kýsým alimler bey´i´lfuzûlinin cevazýna hükmetmiþlerdir. Ýmam Malik, iki görüþünün birinde, Ahmed kavl-i kadiminde, Þafii, Hz. Ali, Ýbnu Abbas, Ýbnu Mes´ud, Ýbnu Ömer hep bu görüþtedirler.

Ýmam Þafii kavl-i cedidinde: "Bey-i mevkuf ve þira-ý mevkuf batýldýrlar" demiþtir.

Ebu Hanife: "Bey-i mevkuf sahihtir, þira-i mevkuf sahih deðildir" demiþtir. Ona göre, bir malý, malikinin mülkünden çýkarmak, idhalin hilafýna, malikin iznine tabidir.

Ýmam Malik´ten Ebu Hanife´nin sözünün tam aksi rivayet edilmiþtir. [2]





--------------------------------------------------------------------------------

[1] Ýbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Þerhi, Akçað Yayýnlarý: 16/273.

[2] Ýbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Þerhi, Akçað Yayýnlarý: 16/273-274
.

Ynt: Vekalet By: beyazmelek Date: 27 Nisan 2010, 19:06:55
allah razý olsun böyle güzel bilgileri burada paylaþmanýz çok güzel..

radyobeyan