Biyoloji Dünyasý
Pages: 1
Hepimiz (biraz) Neandertaliz By: armi Date: 27 Nisan 2010, 16:52:27
Bugüne kadar yapýlmýþ en geniþ kapsamlý DNA araþtýrmalarýndan biri, Neandertal genlerinin bugüne kadar taþýndýðýný ortaya çýkardý.

Kýsa, kalýn gövdeleriyle, müzelerdeki modellerde ve bilgisayar canlandýrmalarýndaki kaþlarýnýn üzerindeki kalýn çýkýntýyla “ilkel insan” önyargýsýný tereddütsüz yapýþtýrdýðýmýz Neandertaller, meðer hepimizin içinde yaþýyormuþ.


Yaþamlarý, biçimleri ve kaderleri konusunda farklý kuram ve spekülasyonlar geliþtirilmiþ olsa da gizemli bir insan soyu olan Neandertallerin (Homo sapiens-neandertalis) modern insanýn (Homo sapiens-sapiens) Afrika’dan dünyaya yayýlmasýyla kýsa sürede yok olduklarý, antropologlarýn üzerinde birleþtikleri bir nokta.

Ancak günümüzde dünyanýn çeþitli yerlerinde yaþayan insanlardan toplanan DNA örnekleri üzerinde yapýlan bir araþtýrmanýn iddialý öngörüsüne göre, iki insan türü arasýnda en az iki kez döl alýþveriþi olmuþ. Baþka deyiþle sonuçta hepimiz az ya da çok Neandertal geni taþýyoruz.

Modern insanýn, günümüzden 200 bin ve 100 bin yýl öncesi Afrika’da evrimleþtikten sonra 60 bin yýl önce oradan dünyaya yayýlarak Neandertaller de dahil olmak üzere insan (Homo) soyaðacýnýn daha önce göç etmiþ türlerinin yerini aldýðý düþünülüyor.

Fosil kayýtlarý, Neandertallerin 25 bin ile 38 bin yýl öncesi aralýðýnda tüm dünyada ortadan kalktýðýný gösteriyor.

Ancak, Avrupa’dan Doðu Asya’ya kadar yayýlmýþ olan Neandertallerin neden topluca yok olduklarý konusunda görüþler farklý. Bunu iklim deðiþimine baðlayanlar da var, yiyecek için rekabete de. Ancak yaygýn bir görüþe göre de Neandertaller, insanlýk tarihinin ilk soykýrýmýnýn kurbaný: Modern insan topluluklarýnca yok edildiklerine inanýlýyor.

Bir süre yan yana yaþamýþ olan modern insan ve Neandertaller arasýnda cinsel temas yoluyla soy karýþýmý olup olmadýðý tartýþma konusu. Daha önce bazý kýsmi genetik bulgularýn, iki insan türü arasýnda kesin bir ayrýmý gösterdiðini ileri süren araþtýrmacýlara karþýlýk, iki tür arasýnda karýþýmýn kaçýnýlmaz olduðu görüþünü savunanlar da var. Tüm Neandertal genomunun (toplam gen haritasýnýn) 2009 yýlýnda Max Planck Enstitüsü (Almanya) araþtýrmacýlarýnca çözümlenmesiyle, kesin sonucun kýsa sürede ortaya çýkmasý bekleniyor.

Þimdiyse, Afrika, Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika’da yaþayan 1983 kiþiden alýnan DNA örnekleri, farklý insan türleri arasýnda bir karýþýmý ortaya koyuyor.



ÝLK KUCAKLAÞMA 60 BÝN YIL ÖNCE
ABD’nin New Mexico kentinde toplanan Amerikan Fiziksel Antropoloji Derneði Kongresi’nde ekibinin bulgularýný açýklayan Mexico Üniversitesi’nden (Meksika) Dr. Sarah Joyce, dünyanýn çeþitli yerlerindeki günümüz insanýnda DNA farklýlýklarýnýn nasýl ve ne zaman ortaya çýktýðýný açýklamak için bir “evrim aðacý” oluþturmuþ.

Araþtýrmacýlara göre bulgular, modern insanla bir baþka insan türü arasýnda tarihte iki dönem boyunca döl alýþveriþi olmasý halinde anlam kazanýyor. Karýþým ilk kez yaklaþýk 60 bin yýl önce Doðu Akdeniz’de, sonra da yaklaþýk 45 bin yýl önce Doðu Asya’da meydana gelmiþ. Araþtýrmacýlara göre bu “deðiþik insan türü” için en uygun aday

Bu arada Neandertaller konusundaki popüler ve bilimsel önyargýlar da, son yýllardaki bulgularla bir evrim geçiriyor.

Kalýn kemikli, çýkýk alýnlý, modern insandan ortalama 15 cm daha kýsa boy ölçülerine, ancak yüzde 20 daha büyük beyinlere sahip bu insanlarýn, popüler inanýþtaki “ilkel” yaftasýný haksýz kýlacak bir geliþmiþlik düzeyine sahip olduklarý ve aralarýndaki etkileþim için lisan geliþtirmiþ olabilecekleri düþünülüyor.

Çakmak taþýndan ve kayalardan yaptýklarý aletleri kullanan bu mükemmel avcýlarýn, geyik, bizon, yaban domuzu, ve ayý eti gibi temel gýda kaynaklarýna, fok, balýk, denizanasý gibi derin ürünleriyle, ceviz, tahýl ve bitkileri de ekledikleri biliniyor.


Ynt: Hepimiz (biraz) Neandertaliz By: beyazmelek Date: 27 Nisan 2010, 19:05:21
uyyyy olamaz ya..

radyobeyan