Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Evrende Seyr Edebilmek By: rabia Date: 26 Nisan 2010, 16:49:13
Evrende Seyr Edebilmek

Ýnsan demek, öncesi ve sonrasý olan demektir. Ýnsanlýðýmýz, varoluþumuzun bir köprüsüdür. “Biz Allah içiniz ve O’na döneceðiz.” (Bakara, 156) Yani, O’ndan geldik, O’na gidiyoruz. Yaratýlmýþ olan her varlýk, bu deveran içerisinde seyr ediyor. 

Tarihin baþlangýcýnda da biz vardýk; bitiþinde de biz olacaðýz. Ýnsanýn kalbinin atmaya baþladýðý andan itibaren tarih yazýyoruz; ayný zamanda herkes kendi tarihini yaþýyor. Belki de yaþanmasý gerekenlerle yüzleþiyoruz. Hem gezerken karþýlaþtýklarýmýzý seyrediyor, hem de seyrettiklerimizle birlikte ruhumuzun ve kalbimizin seyrine iþtirak ediyoruz.

Bir yoldayýz. Yürüyoruz; mekândan sonsuzluða, zamandan zamansýzlýða... Dünya hayatýmýz bu yolumuzun bütünü mü, yoksa yolda giderken ihtiyaçlarýmýzý giderdiðimiz ve dinlendiðimiz bir mola yeri mi?

Aþýk Veysel’in gönlümüzde yer alan bir beytini aktaralým:

“Ýki kapýlý bir handa, gidiyorum gündüz gece,
Varmak için menzile, gidiyorum gündüz gece…”

Yollar kapýlara, kapýlar yollara açýlýr

Dünyaya teþriflerimiz ile kapýnýn biri açýldý; yaþýyor isek, içinde bulunduðumuz haný seyrediyoruz demektir. Açýlan bu kapý, çok uzun bir kervanýn arkadan gelenleri için kapanmayacak ve bizler için kabirle birlikte yeni bir kapý daha açýlacak... Yeniden yola koyuluþlar; kabirden açýlan pencerelerden seyrediþler...

Kýsacasý Elest Bezmi’nden baþlayan ve sonsuzluða doðru devam eden uzun bir yolculuktayýz. Yol’da ilerliyor isek hýzlarýmýzý artýrmamýz gerekmez mi? Sevgilisi’ne bir an önce varmayý kim istemez ki?! Sevgili Yunus Emre’nin dediði gibi, ya kervaný kaçýrmýþ ve böylece daðlar baþýnda yol’da kalmýþ isek kayýplarýmýzý telafi edebilmenin yollarýný nasýl bulacaðýz? Sadece arayarak mý, yoksa yeni bir kervaný bekleyerek mi? Belki hayatýmýzýn bir yüzü, ‘arayýþ’ ise, diðer yüzü de ‘bekleyiþ!’ Aradýðýmýzý bekliyoruz belki de!

Yaradýlýþýmýzýn bir kanunudur iç içelik. Biri biter biri baþlar. Ve biri içinde diðeri vardýr. Kalbimizin kapaklarýnýn açýlýp kapanmasý gibidir bu süreçler. Veya med-cezir olayý gibi. Fizik ötesi anlamýyla söylersek kabz-bast hali gibi. Aralarýnda boþluk olmaksýzýn birbirini takip eden süreçler halinde sonsuzluk deryasýna doðru, belki de o deryanýn içinde seyr etmekteyiz.

Ýkbâl, sonu olmayan, sadece biri bitip biri baþlayan konak yerlerinden ibaret olan bir seyr güzergâhýndan bahseder:

“Bir son arama; zira senin sonun yoktur. Sona erdin mi de canýna sahip olamazsýn. Sona ermeye kudretin yoktur. Bizi sakýn kemâle ermiþ sanma, biz hamýz. Her konak yerinde hem tamam, hem de eksiðiz. Hayat, sona eriþmemektir. Sefer, bizim için ebedî hayattýr.” (Gülþen-i Râz-ý Cedîd, 25)

Miraç dediðimiz o muhteþem yükseliþ, Allah’a gidiþ, ömrümüzün her safhasýnda oluþan bir seyr hali deðil midir? Gafletten kurtulabilmiþ olanlarýmýz, aldýklarý her nefeste miracýn bir adýmýný, verdikleri nefeste de diðer adýmýný atýyor olabilirler.

Yüce Peygamberimiz s.a.v.’in yaþadýðý en yüksek düzeydeki miracýnýn öncesindeki hüzün yýlýnýn çilelerine karþý, aldýðý her nefesinde ciðerlerine sabrý doldurduðunu biliyoruz. Mübarek elleri semaya doðru yükselirdi. Dilekleri Hakk’a kanat açardý. Böylece kederi kaybolur, mübarek gözlerinden huzur ve mutluluk yaþlarý akardý. Hakk’a açýlan öpülesi o avuçlardan acaba neler seyredilebilirdi?

Mümin namazla seyr eder

Allah’a gönülden baðlanmýþ, bütün þüphelerini izale etmiþ, O’nun aþkýyla mecnun olmuþ insanlarýn miracý yok mu? Evet, Peygamber deðiliz! Ama O’nun izlerini takip ederek o muhteþem miracýn izdüþümlerini kalbimizde seyr edemez miyiz?  Nerede bizim kiþisel miracýmýz?

Bizler evrenin içinde ve onun temel bir parçasý deðil miyiz? Evrende seyr edebilmek için, yedi kat olan atmosfer tabakalarýný geçmemiz gerekmiyor. Kendimizi, etrafýmýzý seyredebilsek, namaz kýlarken ruhumuzla seyr edebilsek... Neler göreceðiz acaba? “Namaz müminin miracýdýr.” hadis-i þerifinin anlamýný ancak bu seviyede mi anlayabiliriz?

Her türlü yüksekliðin ötesine uzanan miracýn o ilâhi merdiveninin basamaklarýný, Allah’ý her zikrediþimizde, O’nun kullarýna yapabileceðimiz her hizmetimizde, karþýlaþtýðýmýz insanlara her gülümseyiþimizde, verdiðimiz her selamda birer birer çýkabiliriz. Her kandilimiz, kiþisel miracýmýz için birer basamak olabilir. Bu arada, kýrdýðýmýz her kalbin göðü titreten inleyiþinde de, çýktýðýmýzý sandýðýmýz bu merdivenden tepetaklak geriye doðru da yuvarlanabiliriz.

Hayatýmýzýn her ânýnda ve sonsuzluða kadar bu hassasiyetimizi koruyabilmemiz için bizlere gerekli olan payandalardan biri ilimdir. Peygamber Efendimiz s.a.v., Miraç’ta niçin sütü tercih etmiþtir?

Allah adý ile aþýlýr konaklar

Candan gelen ‘bismillah’ ile, “Ey iþleri kolay kýlan! Suyun akýþý gibi hayatýmýzýn Sana akan seyrini kolay kýl; çünkü seninle aþýlamayacak engel yoktur.” diyerek dua edebilirsek, Mirac’a giden yolda gördüklerimizden fazlasýný seyredebiliriz.

Seyr, çetin ve güç bir yolculuktur; donanýmlý olmayý gerektirir. Ehl-i sülûk, nefsindeki kötü huylardan arýndýðý ve iyi huylar edindiði ölçüde bu yolculukta mesafe alýr. Marifet derecesine ulaþanlar ise, artýk uçarak yolculuk yaparlar. Bu yüzden, ‘zâhid seyyâr; ârif tayyârdýr’ denilmiþtir.

Hakk’a doðru seyredebilirsiniz; bu seyahatiniz kendinizden geçip Hakk’a ulaþýnca bitmemeli... Hak’ta seyre devam edilmeli veya Hak ile yürünebilmeli... Ýþte o zaman, seyrullah olanlar aþaðýdaki ayetin müjdesine mazhar olacaklardýr: “Onlar ki, inandýlar, güzel iþler yaptýlar, namazý kýldýlar, zekâtý verdiler; iþte onlarýn mükâfatlarý, Rableri yanýndadýr. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.” (Bakara, 277)

Peki, herkes gezmeli mi? Seyrini helezonik bir þekilde kendi içine kývrýla kývrýla sürdürebilenlere ne demeli! Ýbrahim Fahreddin Cerrâhî Hazretleri’nin þu sözü idraklerimize yeni ufuklar açabilir: “Gezen ere kavuþur. Sebat eden, yani gezmeyen, er olur.”

En güzel seyr, bir yerde sebat etmek olsa gerek! Allah’ýn kudretine sýðýnarak, Alvarlý Efe Hazretleri’nin aþaðýdaki mýsralarýnda ölümsüzleþen duygularý yaþayabilenlere selam olsun:

“Seyreyle güzel Mevlâ’nýn kudreti ne eyler
Allah’a sýðýn ki kadir Rabbim neler eyler.

.
..

Lütfi der ki bu ilâhi dergâhta sebat et
Nazlý niyaz et Hakk’a, temenni neler eyler.”

Ynt: Evrende Seyr Edebilmek By: hulya Date: 26 Nisan 2010, 17:17:06
“Ey iþleri kolay kýlan! Suyun akýþý gibi hayatýmýzýn Sana akan seyrini kolay kýl; çünkü seninle aþýlamayacak engel yoktur.”   Amin
 Namaz ile ötelere seyeran edebilmek duasý ile..
Ynt: Evrende Seyr Edebilmek By: akmina Date: 26 Nisan 2010, 23:05:14
Bu güzel ve  deðerli paylaþýmýn için teþekkürler

radyobeyan