Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: rabia Date: 25 Nisan 2010, 12:52:43
Helâl ve Haram Yemenin Maneviyata Etkisi
Mevlâna Celaleddin Rumî Hazretleri Mesnevi-i Þerif’te beyan buyurmuþtur ki: Ýnsanýn ruhunu emziren iki ana vardýr: Melek ve þeytan... Elbette meleðin de þeytanýn da sütü olmaz. Bundan maksat, onlarýn vasfýna uygun olan sýfatlardýr ve mecazidir.
Melek kimin ruhunu emzirirse, o helâl kazanca ulaþýr. Þehvet ve gazap gibi hayvanî kuvvetleri takviye eden gýdayý emziren de þeytandýr. Gazap geldiðinde, mümin insanýn aklýnýn üçte ikisi gider.
Gýdasý haram olanýn ameli çirkin olur. Kimin ruhunu da melek emzirir ve kalbine yoldaþ olursa, o kimse ibadet ve taata ulaþýr, halim-selim olur adeta melekleþir.
Þeytan kimi emzirirse, isyana, harama, günaha, þehvet ve gazaba, haram lokmaya doðru meyleder.
Þunu unutmamalýdýr ki, bir kimse nefsanî hazlara kapýlarak isyan ve günahtan hoþlanýyorsa, kendinde olumsuz deðiþiklikler görüyorsa, bedenine haramý katýp katmadýðýný araþtýrmalýdýr.
Haram lokma yendiði dakikada melek ilhamýný keser. Rahmanî feyz ve bereket kalbe inmez. Böylece o kimsenin sýfatý deðiþir. Onun için derviþliðin yüzde doksaný helâl lokmadýr. Yüzde onu da gayrettir.
Ýbadet ve taatin gücü helâl lokmadadýr. Namazlara kalkamýyorsan, zikirlerden lezzet alamýyorsan, Allah adamlarý ile ülfet ve sohbetten hoþlanmýyorsan, karnýndaki haram lokmaya dikkat et! Sarhoþ adam namazda da sallanýr, Kur’an okurken de sallanýr. Oruç tutsa, ertesi günkü orucunda sarhoþluk devam eder. Haram lokma yiyenin sarhoþluðu, tövbe de etse kýrk gün sürer.
Ýlim, hikmet, aþk ve merhamet helâl lokmadan, gazap, þehvet, dert ve bela haram lokmadan meydana gelir. Bilinmez mi ki buðday ekilen yerden arpa bitmez. Arpa ekilen yerden de buðday bitmez. Buðday insan, arpa hayvan gýdasýdýr. Sen buðday cinsinden ye. Yani insana helâl olana dikkat et. Ýnsaný ilâhi emirlerin dýþýna çýkaracak çirkin iþlere girme.
Helal lokma tohum gibidir. Meyvesi güzel fikir, tefekkür ve tövbedir. Haram lokma afyon gibidir. Ýnsaný gaflete sürükler, Allah’a itaatten uzak býrakýr.
Helal lokma minare gibidir, yükseltir. Haram lokma kömür kuyularý gibidir, aþaðý aþaðý indirir.
Ey sofi! Þeytana uymamak, tövbeni bozmadan sabit kalmak istiyorsan, yediðini arýndýr, dinin emirlerine uydur.
Nasýl mý? Haram katma, faiz sokma! Faizli lokma ebediyyen kalbi harap eder.
Bir konuda haramý helâl görmek isteyen bir adam yüz hocaya fetva soruyor. Doksan dokuzu haram, bir tanesi helâl derse, elbette ki doksan dokuzu dinlemek gerekir. Bir kiþi yanýlabilir, unutabilir, okuduðunu yanlýþ anlamýþ olabilir. Haram olan þeyi helâl saymak için bahane aramamalýdýr.
Allah Tealâ haram ve helâlin yanýnda þüpheliyi de yaratmýþtýr. Þüpheliden sakýnmak gerekir. Þüphelilerden sakýnan namusunu, ýrzýný, dinini, her þeyini korumuþ olmakla yükseklerin yükseðine yükselir. Demek ki Allah’a kavuþmanýn, diðer bir tabirle veli olmanýn baþlangýcý þüpheliden sakýnmaktýr.
Þüphelinin harama götürebileceði göz önüne alýnarak çok dikkatli olmalýdýr. Günümüzde pek çok þüpheli mesele vardýr ki, müslümanlarýn onlarý helâl kabul etmesinden korkulur.
Habib-i Hüda s.a.v. hadis-i þerifte buyurur ki:
“Helâl ve haram bellidir. Bir de ikisinin arasýnda þüpheliler vardýr. Ýnsanlardan birçoðu þüphelileri bilmez. Kim þüpheliden sakýnýrsa, muhakkak o dinini ve haysiyetini temizlemiþtir. Sakýnmayan harama düþer.”
Þüphelileri terk etmek kulun imanýný kâmil eder. Þüphelileri terk etmeyen þeytanýn tuzaðýna düþer, harama yaklaþýr. Haramýn küçüðüne yaklaþan kiþi, eðer bunu önemsemezse büyük günahlara girer. Böylece kendi kalbini ifsat eder ve cehenneme müstehak olur.
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: Kaan8/B Date: 27 Nisan 2015, 20:53:28
Ýlim, hikmet, aþk ve merhamet helâl lokmadan, gazap, þehvet, dert ve bela haram lokmadan meydana gelir. Bilinmez mi ki buðday ekilen yerden arpa bitmez. Arpa ekilen yerden de buðday bitmez. Buðday insan, arpa hayvan gýdasýdýr. Sen buðday cinsinden ye. Yani insana helâl olana dikkat et. Ýnsaný ilâhi emirlerin dýþýna çýkaracak çirkin iþlere girme
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: Rüveyha Date: 27 Nisan 2015, 21:23:48
Esselamu Aleykum ve rahmetullah..
“Helâl ve haram bellidir. Bir de ikisinin arasýnda þüpheliler vardýr. Ýnsanlardan birçoðu þüphelileri bilmez. Kim þüpheliden sakýnýrsa, muhakkak o dinini ve haysiyetini temizlemiþtir. Sakýnmayan harama düþer.”
Mevlam Efendimizin buyurduðu gibi þüpheli þeylerden uzak durmayý nasip eylesin inþaAllah..Rabbim razý olsun kardeþim.
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: HALACAHAN Date: 11 Þubat 2016, 22:45:50
Rabbim sen bizlere her þeyin helalini nasip eyle .. haramdan ve þüpheli þeylerden uzak tut.. Amin..
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: ikranur 7d Date: 11 Þubat 2016, 23:57:18
selamun aleyküm.
inþ harama el uzatmayýz. Rabbim herþeyini helalini nasip etsin inþ.
Allah c.c. razý olsun.
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: Kevšer Date: 12 Þubat 2016, 09:00:38
Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam bizleri herdaim helâl lokma yiyip içen kullarýndan olabilmeyi nasip eylesin inþaAllah. Amiin
Paylaþým için Rabbim Razý olsun kardeþim..
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: HALACAHAN Date: 19 Mart 2016, 02:44:26
Þeytanýn sebebiyet verdiði herþey harama sebeptir.. InþaallAh helal adýmlar atarýz.. Yedimlerimkz ictiklerimizin helal olmasý için cabalayanlardan oluruz.. Amin..
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: admin Date: 19 Mart 2016, 02:49:12
Allah c.c razý olsun deðerli hocam...
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: mevlüde06 Date: 19 Mart 2016, 10:25:37
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.amin ecmain insallah.
Ruhu emziren iki ana vardir.melek ve seytan.ve bu ikisi anne karnindan itibaren beslemeye basliyor.guzel bir benzetme olmus.
Insallah helal haram cizgisine hassasiuet gisterenlerden oluruz.Allah razi olsun paylsm icin
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: selinay 7b Date: 19 Mart 2016, 10:39:36
Selamun Aleykum
Helal ve haram bellidir. Ýkisinin arasinda supheliler vardir. Rabbim suphelilere dusurmesin inþallah.Helam ve haram olan yiyeceklere dikkat etmemiz gerekir.
Allah razý olsun
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: melda 6D Date: 24 Mart 2016, 15:06:20
Selamün aleyküm . Haram ve þüphelilerden kaçýnalým inþallah . Helal lokma yiyelim melek beslesin bizi inþallah. Allah razý olsun...
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: Hatice 8/D Date: 24 Mart 2016, 15:21:13
Selamun Aleykum. Rabbim bize haram olan þeyleri yasaklamýþtýr. Haramdan uzak durup bizi meleklerin doyurmasýný Rabbim bize nasp etsin inþAllah
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: damla6d Date: 24 Mart 2016, 16:08:45
#Esselamu aleykum..Haram olan þeyler günahtýr..Ve insanlar haram yemedikçe huzurlu bir yemek yiyebiliriz..Rabbim bizi haramdan sakýndýrsýn inþAllah.Rabbim razý olsun..#
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: sultan aktay Date: 24 Mart 2016, 16:46:46
ve aleyküm selam allah c.c paylaþým için razý olsun inaþþalh harama el uzatmyz haram para lokma kimseye yedirmsn yarabbim
teþþekür ederim
Ynt: Yediklerimizin Maneviyata Etkisi By: Bilal2009 Date: 07 Ekim 2019, 06:26:12
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun
radyobeyan