Týp Dünyasý
Pages: 1
Tomografiye yasak geldi By: zahdem Date: 09 Nisan 2010, 22:19:01

Normal röntgenden onlarca kat fazla radyasyon verilmesine neden olan tomografi çekimlerine Ýngiliz Saðlýk Bakanlýðý'ndan yasak geldi.


Ýngiltere'de saðlýklý kiþilerin vücut tomografisi çektirmesi yasaklandý. Saðlýk Bakanlýðý'na göre, tomografi esnasýnda vücudun maruz kaldýðý radyasyon Hiroþima'da atom bombasýndan kurtulan kiþilerdeki kadar.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Ýngiliz Saðlýk Bakanlýðý önceki akþam çok kritik bir karara imza atarak saðlýklý kiþilerin vücut tomografisi çektirmesine yasak getirdi. Bu yasaða gidilmesine gerekçe olarak tomografi sýrasýnda yayýlan ve vücuda nüfuz eden radyasyon oranýnýn çok yüksek olmasý gösterildi.

Tomografi çektirmek geçen yýllarda osteoporoz, kalp rahatsýzlýðý, damar týkanýklýðý ve diyabet gibi hastalýklarý önceden tespit edebildiði için saðlýk uzmanlarý tarafýndan sýklýkla tavsiye ediliyordu.

Saðlýklý bireylerin her beþ yýlda bir tomografi çektirmesini öneren doktorlarýn bu tavsiyesi üzerine harekete geçen bakanlýk, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydýðýný tespit edince yasak kararý aldý.

Tomografiye saðlýklý giren her 50 hastadan birinin maruz kalýnan radyasyon nedeniyle çekim sonrasýnda kansere yakalandýðý belirtildi.

1 tomografi 442 röntgene bedel

Yayýnlanan raporda sýk tomografi çektirenlerin vücutlarýndaki birikmiþ radyasyon seviyesinin II. Dünya Savaþý'nda Hiroþima ve Nagasaki'ye atýlan atom bombalarýndan kurtulanlarla eþ seviyede olduðu belirtildi.

Sýradan bir röntgen, vücudu görüntülemek için tek bir ýþýn gönderirken tomografide daha detaylý bir görüntü elde etmek için art arda birçok ýþýn gönderiliyor.

2009 sonunda California Üniversitesi'nde görevli Prof. Rebecca Smith-Bindman'ýn 1119 kiþiyi inceleyerek yürüttüðü araþtýrmada tek bir tomografinin 442 göðüs röntgenine ve 74 mamografiye (meme röntgeni) eþ oranda radyasyon yaydýðý ortaya çýkmýþtý.

Bilgisayarlý Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlý tomografi x-ýþýný (röntgen) kullanýlarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluþturmaya yönelik radyolojik teþhis yöntemidir. Ýnceleme sýrasýnda hasta bilgisayarlý tomografi cihazýnýn masasýnda hareket etmeksizin yatar. Masa manuel ya da uzaktan kumanda ile cihazýn 'gantry' adý verilen açýklýðýna sokulur. Cihaz bir bilgisayara baðlýdýr. X-ýþýný kaynaðý incelenecek hasta etrafýnda 360 derecelik bir dönüþ hareketi gerçekleþtirirken 'gantry' boyunca dizilmiþ dedektörler tarafýndan x-ýþýný demetinin vücudu geçen kýsmý saptanarak elde edilen veriler bir bilgisayar tarafýndan iþlenir.

MR'IN YAN ETKÝSÝ YOK

Uzmanlar tomografideki bu riske karþýn MR'ýn hiçbir yan etkisi olmadýðý konusunda görüþ birliðine vardý. MR çekimleri sýrasýnda sadece radyo dalgalarý kullanýlýyor. Bunlar da insan saðlýðýna zararsýz.

MR nedir?

Vücudun herhangi bir bölgesinin kesitsel olarak görüntülenmesidir. MR cihazý dev bir mýknatýstan oluþmaktadýr. Ýnceleme sýrasýnda hasta cihaz masasýna yatýrýlmakta ve dev mýknatýsýn içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. Ýnceleme sýrasýnda mutlaka hareketsiz durmanýz gerekmektedir.

ETKÝLERÝ 30 YIL SONRA ORTAYA ÇIKAR

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

"Türkiye'de bir çok insan tomografi çektiriyor. Hastaya x ýþýnlarýnýn yani radyasyonun verilmesi kansere sebep olan þeydir. Bunlar vücutta kalýcý olduðu için yok edilemez. Hiç þikayeti olmayan bir kiþi, teþhis edelim denerek tomografiye sokulmaz. Ýnsan tomografi çektirdiði anda kanser olmuyor. 30 ya da 40 yýl sonra ortaya çýkýyor."

Prof. Dr. Murat Kýnýkoðlu

"Diðer tetkiklere göre üstün yönleri var ama kanser riskini artýrmasý büyük bir dezavantaj. Baþ aðrýsý nedeniyle tomografiye giren 10 bin hastadan birinde beyin tümörü çýkýyor. Zararlý madde X ýþýnýdýr. Tomografilerde, basit röntgen tetkiklerinden 50-200 kez daha fazla X ýþýný alýnýr. Küçük yaþtakilerde ve hamile kadýnlarda radyasyona baðlý kanserojen etki daha çoktur."


radyobeyan