Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Yobaz By: armi Date: 07 Nisan 2010, 12:04:06

YOBAZ



Kaba-saba, haþin, saldýrgan; dinde taassubu aþýrýlýða vardýran ve baþkalarýna baský yapmaya yönelen, müsamahadan yoksun, düþüncelerinde aþýrýlýða kaçan kimse.

Yobazlýðýn temelini oluþturan taassub duygusu, kiþinin sevdiði ve nefret ettiði þeylerde aþýrýlýða kaçmasý ve kendi bildiklerini tartýþmasýz doðru, baþkalarýnýnkini de tartýþmasýz yanlýþ kabul etmesinden kâynaklanýr. Cehalet ve bencillikten beslenen bu duygunun dinle -Ýslâmla- hiçbir ilgisi yoktur. Hz. Peygamber (s.a.v) böyle olan Cahiliyye Araplarýyla mücadele etmiþ, cehaletleri ve taassuplarý yeni dini kabule mani olduðu için de temsil ettikleri düþünceye, daha doðrusu bu kör inada "Cahiliyye" denilmiþtir.

Ýslâm´a göre en büyük düþman cehalet; cehaleti yok eden ilim ise gerçek rehberdir. Belirli bir seviyede ilim -yakîn- olmadan kiþinin imaný da makbul deðildir. Müslümanda bulunmasý gereken dînî aþk, desteðini bilgisizlikten alýrsa, dinî davranýþlarda sapma olabilir; kiþi taassuba, yobazlýða düþebilir. Fakat dînî sevgi bilgi ile, Ýslâm´ý daha iyi tanýma ile desteklenirse, davranýþlar hoþgörü ve müsabamahaya dönüþür. Peygamber Efendimizin, insanlarýn en müsamahalýsý olmasýnýn sebebi, dini en iyi bilen olmasýdýr. Her konuda Hz. Peygamber´i örnek almasý gereken Müslümanýn hoþgörülü olmasý ve asla yobaz olmamasý gerekir. Yobazlýk sadece dinde olmaz. Kendi düþünce ve bilgisinden baþka doðru kabul etmemek de yobazlýktýr. Ýki tür yobaz vardýr: Dini bilgisi kýt olan dindarlar ve Ýslâm´ý yeterince bilmediði, tanýmadýðý halde ona karþý çýkan, sözde aydýnlar. Böylelerinin cehli, basit bir bilgisizlik deðil, cehl-i mürekkebtir. Yani, bilmediklerini de bilmezler. Onun için tedavisi zordur.

Son iki yüz yýldýr devam eden batýlýlaþma sürecinde bazý aydýn yobazlar, topyekün bütün müslümanlarý, hatta Ýslâmî böyle tanýtmaya gayret etmemiþlerdir. Bazý Müslümanlar; bilgisizlikleri, batýla olan kinleri ve çeþitli kýþkýrtmalar sorucu yobazca davranýþlarda bulunmuþlarsa da bu, Ýslâm´dan kaynaklanmayan bir reaksiyondur ve istisnâi bir durumdur. Fakat, müsbet ilim teranelerini dillerinden düþürmeyenlerin Ýslâmî ve millî deðerlere karþý sergiledikleri yobazlýk daha geniþ ve daha derindir. Müsamahanýn kaynaðý olan ilme layýk olduðu en büyük deðeri veren Ýslâm, yobazlýðýn kaynaðý olan cehaleti de, yok edilmesi gereken bir tehlike ilan etmiþtir. Bunun içindir ki Peygamber (s.a.v), bilgisizlikten ve faydasýz bilgiden Allah´a sýðýndýrdý.

 


radyobeyan