Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Yas tutma By: armi Date: 07 Nisan 2010, 11:40:32

YAS TUTMA



Ölenin arkasýndan yakýnlarýnýn duyduðu üzüntüyü dile getirmeleri.

Ölüm, insanýn baþýna gelen en acýlý bir durum olduðu için, yakýnlarý bundan büyük üzüntü duyarlar. Beþerî tabiatýn gereði olarak bu üzüntülerini dýþa vurmalarý da gayet normaldir. Ýslâm öncesi Cahiliye Araplarýnda yas tutma aþýrý bir haldeydi. Ölenin yakýnlarý, avazlarý çýktýðý kadar baðýrarak aðlar, üstlerini baþlarýný yýrtarlar, para ile profesyonel aðlayýcýlar tutarlar, ölenin karýsý bir yýl süreyle evden dýþarý çýkmaz, koku sürünmez, yýkanmaz, bir yýl sonra üzerine hayvan pislikleri atýlarak bu durumdan kurtulurdu. Yakýnlarýnýn ölüye karþý olan saygýlarý, gösterdikleri bu yasýn þiddetiyle ölçülürdü.

Pek çok muharref din ve milletlerde aþýrýlýða kaçan yas tutma adeti Ýslâm´da makul bir hale getirilmiþ, aþýrýlýklar yasaklanmýþtýr. Hz. Peygamber; "Yüzüne vurarak, üstünü baþýný yolarak aðlayan ve cahiliye adetini sürdüren bizden deðildir" (Buharî; Cenâiz, 36) buyurmuþ, oðlu Ýbrahim ve torunu öldüðünde aðlayýp gözünden yaþlar akýnca, bu durumu soran sahabîlere; "Bu, Allah´ýn kullarýnýn kalbine yerleþtirdiði bir acýma duygusudur. Allah, kullarý arasýnda müþfik olanlara merhamet eder" (Buharî, Cenâiz, 33); "Göz yaþarýr, kalb üzülür, fakat biz Rabbimizin razý olamayacaðý birþey söylemeyiz" (Buharî, Cenâiz, 44) demek suretiyle bu hüznün makul bir þekilde dýþa vurulmasýnýn caiz olduðunu belirtmiþtir.

Ýslâm´a göre yasýn süresi üç gündür. Ancak, kocasý ölen kadýn 4 ay 10 gün yas tutar, bu süreyi kocasýnýn evinde geçirir. Bu süre esnasýnda süslenmemesi, yeni ve gösteriþli elbiseler giymemesi, kendisine evlenme teklifi yapýlmamasý (dünür gidilmemesi), yapýlsa dahi kabul etmemesi gerekir.
 


radyobeyan