Yalan By: armi Date: 07 Nisan 2010, 11:30:07
YALAN
Yalaný iþ edinme, çok yalan söyleme. Yalan, kiþinin gerçeði saklayýp bildiðinin aksini söylemesidir. Yalancýlýk çok çirkin bir huydur. Dinimiz yalaný haram kýlmýþ ve þiddetle yasaklamýþtýr.
Yalan rûhî bir hastalýktýr, müslümanlarýn kendilerini bundan korumalarý gerekir. Çocuklar daha küçükken doðru sözlülüðe alýþtýrýlmalý, yalanýn zararlarý kendilerine anlatýlmalýdýr.
Cenab-ý Hakk, "Yalan sözden kaçýnýn" (Hac, 22/60) diye emrettiði halde basit dünya menfaatleri için yalan söyleyenler vardýr. Özellikle yalan yere þahitlik yapmak çok kötü bir davranýþ ve büyük bir günah sayýlmýþtýr. Gerçek bir müslüman kendi aleyhinde de olsa, doðru söylemeli ve asla yalana yaklaþmamalýdýr. Çünkü Allah Teâla þöyle buyurmuþtur:
"Ey iman edenler! Hak üzere durup adaleti yerine getirmeðe çalýþan hâkimler ve Allah için doðru söyleyen þâhidler olun. Velev ki, o þahitliðiniz nefisleriniz yahut ana babanýzla yakýn akrabanýz aleyhine olsun. Ýster üzerine þahitlik yapýlan kimseler zengin veya fakir bulunsun" (Nisa, 4/135).
Peygamber Efendimiz de, yalan söylemenin ve yalan þahitlik yapmanýn büyük günahlardan olduðunu ýsrarla belirtmiþtir (Riyazü´s-Sâlihîn, III, 138). Ayrýca yalanýn münafýklýk alâmetlerinden olduðunu haber vermiþtir (Müslim, Ýman, 107).
Dinimizde sadece üç yerde yalan söylemeye izin verilmiþtir:
a) Zulüm ve haksýzlýða uðramýþ bir adamýn can, mal veya namusunun zarar görmekten kurtarýlmasý için;
b) Dargýn olan karý-kocayý veya iki kiþiyi barýþtýrmak için. Çünkü Rasûlullah, Ýnsanlar arasýný düzelten, bunun için hayýrlý söz söyleyen ve hayýrlý söz ulaþtýran kimse yalancý deðildir" (Müslim, Birr ve Sýla, 27) buyurmuþtur.
c) Harpte düþmaný yenmek için.
Yalanýn kötülüðüne gelince, Peygamberimiz (s.a.s.);
"Yalan kötülüðe, kötülük Cehennem´e götürür. Ýnsan yalancýlýk yapa yapa, nihayet Allah katýnda yalancýlardan yazýlýr" (Buharî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103-105) buyurmuþtur. Yalanýn en büyük kötülüðü iþte budur. Yani, insaný Allah Teâla´nýn rýzasýndan uzaklaþtýrýp Cehennem´e götürmesidir. Ayrýca yalan insanlarý birbirine düþürür, güven duygusunu yok eder, toplum içinde karýþýklýklara sebep olur; dostluklarý yýkar, yerine düþmanlýk tohumlarý eker. Yalan er geç ortaya çýkacaðýndan, yalancýlar, kendilerine güvenilemeyen, saygý duyulmayan ve sevilmeyen insanlar durumuna düþerler. Kýsaca yalan, insaný dünyada da ahirette de felâkete sürükler.
Þamil ÝA
radyobeyan