Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Visal orucu By: armi Date: 07 Nisan 2010, 11:21:14

VÝSAL ORUCU




Ýftar etmeksizin peþ peþe birkaç gün tutulan oruç.

Visâl orucuyla ilgili olarak Allah Rasûlü (s.a.s)´nden rivayet edilen hadisler mevcuttur. Fakihler bu hadislerden istidlal ile visal orucunun hükmünü ortaya koymuþlardýr. Ancak hadislerin farklý yorumu neticesinde deðiþik görüþler ortaya çýkmýþtýr.

Hz. Peygamber (s.a.s) visal orucunu yasakladýðýnda ashâb-ý kirâm: "Yâ Rasûlullah! Ama sen visal orucu tutuyorsun" dediklerinde Hz. Peygamber: "Ben sizin gibi deðilim. Çünkü ben Rabbim tarafýndan doyurulur ve sulanýrým" buyurmuþtur (Müslim, Siyam, 56, 57). Ashab visâl orucundan vazgeçmek istemeyince Rasûlüllah onlara bir gün, sonra bir gün daha visal yaptýrdý. Bilahare üçüncü gün hilali gördüler. Bunun üzerine Allah Rasûlü (s.a.s) visal orucundan vazgeçmeyi kabule yanaþmamalarýndan dolayý onlara bir ibret dersi verircesine "Þayet bu hilal gecikseydi size daha ziyade visal yaptýracaktým" buyurmuþtur (Buhârî, Savm, 48; Müslim, Siyam, 57). Yine bir baþka hadiste Hz. Peygamber "Sizler orucunuzu öbür günün orucuna eklemeyiniz. Hanginiz orucunu öbür günün orucuna eklemek isterse, nihayet onu sahura kadar ulaþtýrsýn" buyurmuþtur (Buhârî, Savm, 49: Müslim, Sýyâm, 38; Müsned, lI, 231, 237, 244, 315, 345, 418).

Ulemanýn ihtilafýna sebep olan noktalardan birisi de sahabîlerden ve tabiûndan bazýlarýnýn visal orucu tutmalarýdýr. Meselâ Abdullah b. Zübeyr (ö. 73/692)´in on beþ gün visal orucu tuttuðu nakledilmektedir. Âmir b. Abdillah b. Zübeyr´in Ramazanýn on altý ve onyedinci günlerinde visal yaptýðý, hiç bir þey yemeyip içmemek suretiyle orucuna devam edip sonra yað ile iftar ettiði nakledilmiþtir. Kendisine niçin böyle yaptýðý sorulduðunda "yað baðýrsaklarýný ýslatýyor ve su cesedimden çýkýyor" cevabým vermiþtir (Ýbn Hacer, Fethu´l-Bârî, Beyrut, t.y, (Dârü´l-Fikr), IV, 204; Ahmed Davudoðlu, Sahih-i Müslim Tercemesi ve Þerhi, Ýstanbul 1977, VI, 74).

Alimlerin bâzýlarý "Ashabýn, "Ya Rasûlullah ama sen visal orucu tutuyorsun?" sorusuna, "Siz benim gibi deðilsiniz", visal orucu tutmak yok", demesi, Hz. Peygamberin bir sahurdan diðerine kadar visal orucu tutmasý; Hz. Peygamber (s.a.s)´in iki gün bir gece visal orucu tutmasýndan sonra Cebrâilin Hz. Peygambere gelerek "Senin visal orucun kabul edildi, ancak ümmetine visal orucu helal deðildir" demesi gibi rivayetlerden hareket ederek visal orucunun Hz. Peygambere has kýlýndýðý ve ümmete sadece sahura kadar ruhsat verildiði görüþündedirler (Aynî, Umdetu´l-Kârî, Kahire 1348, XI, 74; Ýbn Hacer, a.g.e., IV, 204).

Visal orucuna devam edenler Hz. Peygamberin nehyettikten sonra ashabýyla visal orucu tuttuðunu, dolayýsýyla bu nehyin haram kýlma manasýný ifade etmediðini ve onlara rahmet olmasý kendilerinden bazý þeylerin hafifletilmesini ifade ettiðinden hareket etmek suretiyle kendisine güç gelmeyen ve ehl-i kitaba benzemeyi kastedmeksizin visal orucu tutulabileceðini kabul etmektedirler (Ýbni Hacer, a.g.e., IV, 204).

Âlimlerin çoðunluðu ise visal orucunun haram olduðuna hükmetmiþlerdir. Þâfiîlerden haram ve mekruh olmak üzere iki görüþ vardýr. Ýmam Þâfiî (ö. 204/819) böyle bir orucu mahzurlu kabul etmiþtir. Zâhirîler de haram olduðu görüþündedirler. Ahmed b. Hanbel (ö. 241/855) bazý Mâlikî fukahasý, Ýbn Huzeyme (ö. 311/924), Ýbnü´l-Münzir (ö. 309/911) de sahurdan sahura visal orucunu caiz görmüþlerdir. Ebû Hanîfe (ö. 150/767) ve Ýmam Mâlik´e (ö. 179/795) göre visal orucu mekruhtur ve hiç kimsenin visal yapmasý caiz deðildir (Aynî, a.g.e., XI, 70-76; Ýbn Hacer, a.g.e., IV, 202-213; Ahmed Davudoðlu, a.g.e., VI, 72-79).

Ashabtan bazýlarýnýn uzun süre yeme içmeyi terketmelerinin sebeplerine gelince: Bazýlarýnýn visal orucuna güç yetirebilmeleri ve iftarlarýný fakirlere tasadduk etmeleri, bazýlarýnýn visal orucuna alýþmalarý, bazýlarýnýn þehvetlerine engel olmak maksadýyla visal orucu tuttuklarý belirtilmektedir (Ahmed Davudoðlu, a.g.e., VI, 74). Gerek Kur´ân-ý Kerîm´de ve gerekse hadis-i þeriflerde orta yolu tavsiye eden bir çok nass mevcuttur. Bunlarýn bazýlarý þunlardýr: Kur´ân-ý Kerîm´de; "Onlar harcadýklarý vakit israf etmezler, cimrilik de yapmayýp ikisinin orasýnda orta bir yol tutarlar" (Furkan, 25/67): "Yeyiniz, içiniz israf etmeyiniz" (A´raf, 7/31); Namazda sesini pek yükseltme. Çok da alçaltma. Ýkisinin arasýnda yol tut" (Ýsra, 17/110) buyurulmaktadýr.

Hz. Peygamber de kendisiyle görüþüp ayrýldýktan sonra aradan bir yýl geçip tekrar karþýlaþtýklarý kiþiye "Seni þeklin güzeldi; seni ne deðiþtirdi?" diye sorduðu soruya karþýlýk; "Sizden ayrýldýðýmdan bu yana her gün oruç tuttum" cevabýný alýnca "Nefsine neden azap ettin?" dedi ve devamla: "Ramazan ayý, ve her aydan bir gün oruç" tut buyurdu... (Ebu Dâvûd, Savm, 54; Nesâî, Sýyâm, 76, 77; Tirmizî, Savm, II; Ýbn Mâce, Sýyam, 43, Müsned, V, 28; VI, 383, 384). Yine Hz. Peygamberin yaptýðý ameli öðrenen bazý sahabîlerin bir ömür boyu oruç tutacaðýný, bazýlarýnýn evlenmeyeceðini söylemeleri üzerine Hz. Peygamber Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden deðildir" buyurmuþtur (Buhârî, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5; Ebû Dâvûd, Tatavvu, 27, Ramazan, 1; Nesâî, Sýyâm, 76).

Bir baþka hadisinde de "Bu din kolaylýk dinidir. Hiçbir kimse yoktur ki, bu din hususunda kendisini zorlasýn da ona galip gelmesin. Öyleyse orta yolu tutun, ifrat ve tefrîtin ortasýný bulun" (Buhârî, Ýmân, 29; Müslim, "Münafýkun", 78; Müsned V, 69).

Müslümanlara düþen vazife Allah´ýn Kur´ân-ý Kerîm´de bildirdiði ve Allah Rasûlünün de açýkladýðý üzere ifrat ve tefritten uzak olarak orta yolu tutarak hareket etmesidir.

 

Ynt: Visal orucu By: halim Date: 31 Aðustos 2015, 11:21:32
Esselamu aleykum ; Ýnþaallah efendimizin uygun gördüðü gibi ibadetlerimizi saðlýðýmýzýn elverdiði ölçüde yapmamýzýn gereðini söylemiþ bize kolaylýk saðlamýþ nefsimizi ve saðlýmýzý düþünerek ibadetlerimizi ona göre yapmamýzý istemiþtir.Ýnþaallah bizlerde Efendimizin sünnetine binaen ibadetimizi ve yaþamýmýzý ikame edenlerden oluruz.

Allah razý olsun
Ynt: Visal orucu By: ikranur 7d Date: 31 Aðustos 2015, 11:45:31
ve aleykumusselam ve rahmetullah. allah rasulu tutarken sahabilerde tutmak istemþler ama allah rasulu siz tutamazsýnýz çünkü beni rabbim doyurur ve içirir demiþ. oyuzden zorunlu degilmiþ bu orucu tutmak. ama tutmak isteyende tutabilirmiþ. bilgilerden dolayý allah razý olsun..

radyobeyan