Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Vird By: armi Date: 07 Nisan 2010, 11:20:32

VÝRD





Gelmek, getirilen su, suya gelen topluluk, su hissesi, kuþ sürüsü, ordu, gecenin ibâdet için ayrýlan kýsmý. Tasavvufi bir tabir "Ve-re-de" fiilinden türetilmiþtir. Tasavvuf ilminde, tarikat büyükleri tarafýndan âyet ve hadislerden de bazý parçalar alýnmak suretiyle meydana getirilen hususi dualar için kullanýlan bir tabirdir. Çoðulu "evrâd"dýr. Evrâd, âyet, hadis ve diðer dualardan meydana gelir.

Çeþitli tarikatlarýn kendilerine göre virdleri vardýr ve bunlarýn arasýnda bazý metod farklýlýklarý bulunmaktadýr. Misâl olarak, Bayramiyye tarikatýnýn pazartesi ve cuma günlerine mahsus olan virdleri þöyledir:

1- Ýhlas sûresi.

2- Ya Mani, Ya Dafi, ya Muin, iyyake na´budu ve iyyake nesteîn.

3- Ýnne Rabbî karibun mucib (Hûd, 11/61).

4- Ýnne Rabbî le semîu´d-dua (Ýbrâhim, 14/39).

5- Ýnne Rabbî latîfun li ma yeþa (Yusuf, 12/100).

6- Feseyekfikehumullah ve huvessemîul alim (el-Bakara, 2/37).

7- Subhânellahi ve´l-hamdulillahi ve lâ ilâhe illallahu vallâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim.

Yedi maddede sýralanan bu âyet ve dualarýn her biri yedi defâ okunur (Mehmed Ali Aynî, Hacý Bayram-ý Veli, Ýstanbul 1924, 146).

Vird kelimesi Kur´ân´da yalnýz bir yerde geçmektedir. Bu kelimenin geçtiði âyetin meâli þöyledir:

"Suçlularý da susuz olarak cehenneme sürdüðümüz (gün)" (Meryem, 19/86).

Bu âyette geçen vird kelimesi, alimler tarafýndan farklý manalar için yorumlanmýþtýr. Daha çok susuz diye mana vermiþler. Bazý alimler de yaya yürümek manasýnda kabul etmiþlerdir. Diðer bazý alimler de, buradaki vird kelimesi için, tek-tek, birer-birer demiþlerdir (el-Maverdî, en-Nuketu ve´l-Uyûn, Beyrut 1992, III, 390)

 


radyobeyan