Vahdet By: armi Date: 05 Nisan 2010, 12:24:05
VAHDET
Birlik. Tasavvufta her þeyi bir olarak ve bir içinde, nesneleri Allah ile görmek. Mutasavvýfýn gerçekliði tam olarak kavradýktan sonra ulaþabileceði bir haldir.
Tasavvuf anlayýþýna göre vahdete ulaþýlabilmesi için dört engelin ortadan kaldýrýlmasý gerekir. Bu eylem, dört kirlilik halinden arýnmayý dile getirir. Ýlk engel, bedenin ve giysilerin kirli oluþudur. Beden ve giysilerin kirden arýndýrýlmasý vahdete doðru atýlan ilk adýmdýr. Ýkinci engel, gönülde yerleþen günah ve vesveselerin oluþturduðu kirliliktir. Gönül, günah ve vesvese kirinden arýndýrýlarak Allah için hazýrlanmalýdýr. Üçüncü engel, kötü huylarýn oluþturduðu ahlakî kirliliktir. Kötü huylar insaný hayvanlar düzeyine indirir. Ahlaký kötü huylardan kurtararak hayvanlýk düzeyinden çýkýlmalýdýr. Dördüncü engel, Allah dýþýndaki varlýklarýn oluþturduðu sýrdaki kirliliktir. Sýrrý Allah dýþýndaki varlýklardan arýndýrarak orada yalnýz Allah´a yer vermelidir. Bu dört arýnmadan sonra mutasavvýf, vahdet sýrlarýna ulaþabilir. Ne var ki, vahdetin de çeþitli dereceleri vardýr. Bunlar vahdet-i kusud, vahdet-i þuhud ve vahdet-i vücud adýný alýr.
Vahdet, tasavvuf düþüncesinde, varoluþun sudur (türüm) yoluyla Allah´tan çýkýþ mertebelerinden birinin de adýdýr. Tenezzülat ya da tecelliyat denilen sudurun çok sayýda mertebesinden söz edilir. En yaygýn kabule göre tecelliyatýn yedi mertebesi vardýr. Bu yedi mertebeyi la-taayyün, taayyün-i evvel, taayyün-i sani, mertebe-i ervah, mertebe-i misal, mertebe-i þehadet ve mertebe-i insan oluþturur. Taayyün-i evvel mertebesi vahdet mertebesidir. Vahdet mertebesinde Allah, sýfat ve isimlerini toplu biçimde bilir. Sýfat ve isimler henüz ayrýþmamýþtýr ve zatta içkindir. Tüm varlýklarýn kökleri de bu mertebede ortaya çýkmaktadýr. Bu nedenle vahdet mertebesine Hakikat-ý Muhammediye, maden-i kesret, menþe-i siva ve ulûhiyyet gibi adlar da verilir.
radyobeyan