Tevvab By: armi Date: 01 Nisan 2010, 12:36:22
TEVVÂB
"Tövbe" masdarýndan mübalâða siðasý olup, doksanokuz olan Esmâ-i Hüsnâ´dan biri. Tövbe; kulun, günahtan sonra Allah´a itaat etmeye dönüþ yapmasýdýr. Tevvâb ise, Allah Teâlâ´nýn Esmâ-i Hüsnâ´sýndan biri olup; manasý, kulun Allah´a itaat etmeye dönüþ yaptýðý ve günahlarýndan dolayý piþmanlýk duyduðu zaman Allah´ýn o, kuluna ihsan ve rahmetini ulaþtýrmasý; kulun önceden yaptýðý hayýrlý amelleri boþa çýkarmamasý ve itaatkâr kullarýna va´dettiði ihsandan bu kulunu da mahrum etmemesidir. Kulun tövbesi tekerrür ettikçe Tevvâb olan Allah Teâlâ´dan da kabûlü tekerrür eder.
Allah´ýn Tevvâb ismi, Kur´an-ý Kerîm´de el-Bakara suresinde 4; et-Tevbe suresinde de 2 defa olmak üzere 6 yerde geçer. Allah Teâlâ þöyle buyurur: "Âdem Rabbýndan bir takým kelimeler telâkki etti, yalvardý; o da tövbesini kabul buyurup ona yine baktý. Filhakika O´dur ancak öyle Tevvâb öyle Rahim? (el-Bakara, 37).
Tövbe, kula, nisbet edildiði zaman arazý olan günah halini býrakýp aslî olan salâh halinde dönmek demek olur. Allah Teâlâ´ya nisbet edildiði zaman da tâli olan gazab nazarýndan aslî olan rahmet nazarýna dönmek manasýný ifade eder. (Elmalýlý Muhammed Hamdi Yazýr, Hak Dini Kur´an Dili, Ýstanbul, 1979, 1, 326).
Bir Hadis-i Þerif´te Resulullah (s.a.v) þöyle buyurur: "Allah sizden birinizin tövbesine, birinizin kayýp hayvanýný bulduðu vakit sevinmesinden daha çok sevinir" (Müslim, Kitabu´t-Tevbe, Bab, I-II, 87).
Rahmeti sonsuz olan Allah Teâlâ, Tevvâb´dýr ve Tevvâb olanlarý sever ve þöyle buyurur: Þüphesiz Allah çok tövbe edenleri de sever, çok temizlenenleri de sever" (el-Bakara, 2/222). Yani Allah, vaki olacak kusurlardan dolayý çok çok tövbe edenleri sever (Ahmed Abdülcevâd, Esmâ-i Hüsnâ, 211-213).
Ynt: Tevvab By: queen Date: 01 Nisan 2010, 15:44:19
mevlamýzýn rahmetine sýðýnýor ve tevvab ismi ile tevbelerimizi kabul etmesini diliyorum.
radyobeyan