Tevazu By: armi Date: 01 Nisan 2010, 12:29:02
TEVAZU
Alçakgönüllülük, Kibirlenmenin, büyüklük taslamanýn zýttý.
Tevazu, beðenilen bir özelliktir. Ancak, sýnýrý çok iyi ayarlanmalýdýr. Kiþinin þahsiyetini ortadan kaldýran hafifmeþreplik tevazu deðildir. Ýnsan, büyüklük taslamamakla birlikte, zamanýn ve yerin gerektirdiði davranýþý göstermelidir. Yoksullar, düþkünler ve çocuklarla ilgilenmek, onlarýn hal ve hatýrlarýný sormak tevazudur. Ýnsan, mevkîsi ne olursa olsun Allah´ýn kulu olduðunu unutmamalýdýr.
Ýslâm tevazu´a büyük önem vermiþtir. Peygamberimiz bu özelliði hem bizzat üzerinde taþýmýþ, hem de sözleriyle tavsiye etmiþtir. Bir gün kendisine bir adam getirilir, gelen þahýs korkudan titremeye baþlar. Bunu gören Allah Resulu: "Sakin ol, ben bir melik deðil, Kureyþ ´ten, kuru et yiyen bir kadýnýn oðluyum? buyurmuþtur (Gazalî, Ýhyâu Ulûmi´d-din, Kahire, 1954, II, 483, 484).
Tevazu, alçakgönüllü olmak demektir. Böylelerine, mütevâzi insan denilir. Tevazu sahipleri kendilerinden aþaðýda olanlara küçük muamelesi yapmaz, onlarý hor ve hakir görmezler. Arkadaþlarý arasýnda büyüklük taslamazlar. Vakar ise, aðýrbaþlý olmak demektir. Vakûr kiþiler mevki ve haysiyetlerinin hakkýný gereði gibi korumasýný bilen insanlardýr.
Ýnsan hem mütevazi, hem vakûr olmalýdýr. Ýslâm tevazu ve vakar sahibi olmayý teþvik etmekle beraber, bu hususta aþýrý gitmeyi yasaklamýþtýr. Çünkü, tevazuda aþýrý gitmek insaný zillet ve meskenete düþürür, herkesin maskarasý haline getirir ki bu doðru bir þey deðildir. Mütevazi olacak baþkalarýna karþý alçakgönüllülük gösterecek diye herkesin hakaretine, âdice davranýþlarýna tahammül göstermek, aþaðýlamalarýna razý olmak ahlâkî bir fazilet sayýlmaz. Vakarda aþýrýlýk ise insaný kibirli yapar.
Cenab-ý Hak, Kur´an-ý Kerîm´de þöyle buyuruyor: "Allah katýnda en deðerliniz en çok Allah´tan korkanýnýzdýr" (Hucurat, 49/13). Öyleyse insanlarýn kendilerini üstün görmeleri yanlýþ bir davranýþtýr. Baþka bir ayette de Allah Teâlâ: Siz nefislerinizi övmeyiniz, kimin müttakî olduðunu Allah daha iyi bilir" (Necm, 53/32) buyurarak yine bize mütevazi olmamýzý emretmiþtir.
Bu konuda Peygamber Efendimiz de þöyle buyurmuþtur; "Muhakkak Allah Teâlâ, bana, sizin mütevazi olmanýzý vahyetti" (Rizazu´s-Salihin, II, 37). "Her kim Allah için alçakgönüllülük yaparsa, Allah muhakkak onun derecesini yükseltir? (Müslim Bir ve´s Sýla, 69; Tirmizî, Birr, 82).
Hz. Lokman oðluna þöyle tavsiye etmiþti: "Kibirlenip insanlardan yüzünü çevirme. Yeryüzünde çalýmla yürüme; çünkü Allah kurulup öðünenlerin hiç birini sevmez? (Lokmân, 31/18). Peygamber (s.a.s)´in aþaðýdaki sözleri de tevazu ve vakarýn insan için önemini göstermesi bakýmýndan dikkat çekicidir: "Allah için alçakgönüllülük edeni Allah yükseltir, Allah ´a karþý böbürleneni de Allah alçaltýr" (Feyzü´l-Kadîr, VI, 108-109).
Görülüyor ki tevazu ve vakar sahibi olmak dinin emridir ve insan haysiyetine yakýþan da budur.
Hz. Peygamber: "Eðer paça yemeðine çaðýrýlsaydým icabet ederdim ve bana paça gönderilseydi kabul ederdim" (Riyazü´s-salihin, II, 41) buyurmuþtur. Bu hadis, "mütevaziyim" demekle tevazu sahibi olunmayacaðýný, tevazuun bir davranýþ biçimi olduðunu göstermemektedir.
Þamil ÝA
Ynt: Tevazu By: queen Date: 01 Nisan 2010, 15:47:15
Mü'min mü'mine karþý mütevazidir.
radyobeyan