Tecvid By: armi Date: 31 Mart 2010, 12:26:12
TECVÎD
Sözlükte; bir þeyi süslemek, güzel ve hoþça yapmak anlamlarýna gelen, ýstýlahta ise; kuvvet, zayýflýk, þiddet, yumuþaklýk, sadelik vb. bakýmlarýndan çýkýþ yerlerine göre, her bir harfin hakkýný vererek telaffuz etmek anlamýný ifade eden Arapça "C-V-D" kökünden "tef´îl" ölçüsünde bir mastar.
Tecvîd´in birbirine yakýn pek çok tarifi yapýlmýþtýr. Bu tariflerden anlaþýldýðýna göre tevcîd, bilim olarak harfleri incelemektedir. Tecvid, Kur´an-ý Kerîm´in okunuþuyla ilgili bir bilim olunca, onun ilgi alaný Kur´an´dýr; yani Kur´an´ýn kelimeleri ve bu kelimeleri oluþturan harflerdir. Kur´an harflerinin durumunu söz konusu eden Tecvid, Kur´an-ý Kerîm´i hatasýz okumayý öðreten bir ilimdir. Buna göre tecvîdin gayesi, ilahî kelâmýn okunuþunda, dili her türlü hatadan korumaktýr.
Tecvîd ilmini bir çok âlim, Kýraat ilminin bir parçasý olarak deðerlendirmiþlerdir. Fakat tecvîd, Kur´an´ýn Allah ve Resulunun isteðine göre okunmasý konusunda önemli bir rol üstlendiði için, ayrý bir bilim dalý olarak sayýlmasý gerekli görülmüþtür. Çünkü Kýraat ilminin konusu Kur´an-ý Kerim´in kelimeleri, tecvîdinki ise, onun harfleridir.
Tecvdin gayesi, Yüce Allah´ýn "Kur´an´ý açýk açýk, tane tane oku" (el-Müzemmil, 73/4) buyruðunu gerçekleþtirmektir. Buna göre Kur´an-ý Kerim, aðýr aðýr, harflerini belli ede ede, öyle ki, dinleyenlerin adeta harflerini sayabileceði þekilde okunmalýdýr. Bu ayette Kur´an´ýn güzel, ahenkli ve tane tane okunmasý, telaffuzu ve harflerin çýkýþ yerlerine uygun bir þekilde tilavet edilmesine dikkat çekilmektedir.
Kur´an, Allah sözü olduðu için, indiði þekilde korunmasý ve böylece okunmasý gerekmektedir. Âilimlerin belirttiðine göre bu ayette Allah, Peygamberine Kur´an´ý tecvîd ile okumayý emretmiþtir. Dolayýsýyla bu emir, bütün Müslümanlar için de geçerlidir. Zemahþeri, ayetteki "tertîlen" mastarýnýn emrin vücûbunu te´kid etmek ve Kur´an okuyan kimseye tecvîdin muhakkak gerekli olduðunu göstermek için geldiðini belirtmiþtir (Zemahþerî, Keþþaf, III, 281).
Kur´an-ý Kerim Allah katýndan lafýz ve manasýyla birlikte inmiþ olduðu için, Kur´an bütünlüðünü oluþturan lafýz ve mana örgüsüne önem vermek gerekmektedir. Kur´an-ý Kerim´in arapça olmasý onun bu dilin özelliklerine göre okunmasýný da gerekli kýlmaktadýr. Kur´an´ýn belirli kurallara göre okunmasý gerektiðine göre, bu kurallarýn bir çeþit toplamý demek olan tecvîd de, Kur´an tilâvetinin ayrýlmaz parçasý durumundadýr.
Hz. Peygamber, Kur´an´ýn tecvîdle okunmasýna büyük önem vermiþ ve böyle okuyanlarý da takdirle karþýlayarak bu kimselere iltifatta bulunmuþtur. Meselâ, Kur´an´ý güzel okuma konusunda ün yapmýþ bir sahabe olan Ýbn Mes´ud için; "Kim Kur´an´ý ilk indiði þekilde okumayý severse, Ýbn Mes´ud´un kýraatini okusun" (Ýbn Mâce, Mukaddime, 11, I, 49, no: 138). buyurmuþlardýr. Hz. Peygamber, tecvîdle okumayý emrederken, tecvîde uyulmadan okumayý da yasaklamýþtýr. Nitekim bu konuda; "Nice Kur´an okuyanlar vardýr ki, Kur´an onlara lânet eder" (Muhammed Mekkî, Nihâyetü´l-Kavli´l-Müfîd, 8 demiþlerdir.
Ýbn Mes´ud´un "Kur´an´ý tecvîd ile okuyun, güzel seslerle onu süsleyin ve Arapça kurallara uygun olarak okuyun" (Ýbnü´l-Cezerî, en-Neþr fî Kýraati´l-Aþr, I, 210) þeklindeki sözleri de tecvîde uyma konusunda Sahabenin titizliðini göstermesi açýsýndan önemlidir. Özetle söylenecek olursa; tecvîdin konusu, Kur´an kelimelerini oluþturan harfler; gayesi de, Kur´an-ý Kerîm´i hatasýz ve güzel bir þekilde okumaktýr. (Bu konuda daha geniþ bilgi için bkz. Ýsmail Karaçam, Kur´an-ý Kerim ´in Faziletleri ve Okunma Kaideleri, 173-185).
radyobeyan