Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Tavla By: armi Date: 31 Mart 2010, 12:12:03
TAVLA


Ýki bölümlü tahta üzerinde, atýlan zarlara göre pullarý hareket ettirilerek oynanan oyun ve bu oyunun oynandýðý tahta.

Tavlanýn Arapça´daki ismi "Nerd"dir. Tavla çok eski bir oyundur. Arablarýn bunu Farslýlardan aldýðý söylenir. Buna delil olarak asýl adýnýn "Nerdeþîr" olduðu gösterilmektedir (Ýbn Manzûr, Lisanü´l-Arab, VI, 4392).

Tavlánýn haramlýðý bizzat Resulullah (s.a.s)´in hadisleriyle sabittir:

1- Müslim, Ebû Davûd ve Ahmed b. Hanbel´in Büreyde b. Hasîb (r.a)´den rivâyet ettikleri bir hadiste Resulullah (s.a.s) Tavla (Nerdeþir) oynayan sanki elini domuz kanýna bulaþtýrmýþ gibidir" buyurmuþtur (Ýbn Hanbel, V, 370).

2- Muvatta, Ebû Davûd, Ýbn Hanbel, Ýbn Mâce, Hakim, Dârakutnî ve Beyhakî´nin Ebû Musa el-Eþ´arî (r.a)´den rivâyet ettikleri bir hadiste de, "Kim tavla oynarsa Allah ve Resulune isyan etmiþtir" buyurulmuþtur (Ebû Davûd, Edeb, 56; Ýbn Mâce, Edeb, 43; Muvattâ, Rüya, 6).

Bu hadis-i þerifler ýþýðýnda tavlanýn haram olduðu anlaþýlmaktadýr. Tavla kumarýn bir çeþididir ve kumarýn haramlýðýnda þüphe yoktur. Çünkü Resulullah (s.a.s) "Kim arkadaþýna; gel kumar oynayalým dese (de oynamasa, bu sözüne kefaret olmak üzere) sadaka versin." buyurmuþtur (Buharî, Edeb, 74; Müslim, Eyman, 4; Ebû Davûd, Eyman, 3).

Kumar oynamaya sadece çaðýrmak bile, kefâret olarak sadaka vermeyi gerektiren bir günahtýr.

Bütün müdevven fýkýh ekolleri, Hanefi*, Þâfiî, Mâlikî, Hanbelîler, Ýmamiyye ve Zeydiyye, ayrýca Zahirîler tavlanýn haram olduðunda ittifak halindedirler.

imam Þevkânî, Ýbn Muðaffel ile Ýbn Müseyyeb´in tavla oynama, kumara sebep kýlýnmadýðý takdirde, ruhsat verdiklerini nakletmektedir (Þevkânî, Neylü´l-Evtâr, VIII, 107). Ancak yukarýda geçen hadisler tavlanýn haram olduðuna kesinlikle delâlet etmektedir. Ýster kumar niyetiyle oynansýn, ister baþka niyetle oynansýn. Çünkü "Tavla oynayan Allah ve Resulune asi olmuþtur" hadisi sarih ve sahihtir. Allah ve Resulune asi olana Cehennem´in gerekli olduðu da açýktýr. Çünkü Cenab-ý Hak:

Kim Allah´a ve Resulune isyan ederse, içinde ebedi kalmak üzere, ona Cehennem ateþine düþmek vardýr" (el-Cin, 72/23) ve "Allah ve Resulunün emrine aykýrý davrananlar, kendilerine bir belânýn çarpmasýndan, yahut onlara acý bir azabýn uðramasýndan sakýnsýnlar" (en-Nûr, 24/63) buyurmaktadýr.

Tavla ve benzeri oyunlarda sonuç þansa dayanmaktadýr. Bu ise önce mücâdeleye ve çekiþmeye, sonra hýrslanmaya, sonra da kin, düþmanlýk ve fitneye sebep olmaktadýr.

Tavla genellikle, az bir miktar ile de olsa, kumar olarak oynanmaktadýr. Ýnsanlar ona alýþmakta, âdet edinmektedirler. Kazanmak hýrsýna kapýlan insan, bu hýrsla rahatça yalan söyleyebilmektedir. Yalan yere yemin ise kendi baþýna büyük günahlardandýr. Oynadýkça hýrslanan insan, oynadýkça oynamakta, vaktin nasýl geçtiðini bilmemekte, dünyasý âdeta oynadýðý oyundan ibaret olmaktadýr. Böyle bir insanýn gaflete dalacaðý tabiidir. Gaflete dalan insan ise haliyle hem Allah´ý anmayý, hem de namazý hatýrýna getirememektedir.

Tavlayý oynamak haram olduðu gibi, tavla aletinin alýþ-veriþini yapmak da haramdýr (Muhammed Vefâ, Bey´u´l-A´yâni´l-Muharrame, 94-96)

 


radyobeyan