Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Tahrimen mekruh By: armi Date: 30 Mart 2010, 15:20:28

TAHRÎMEN MEKRUH



Þâriin yapýlmamasýný kesin ve baðlayýcý tarzda istediði fiil olmakla beraber, bu talep haber-i vâhid gibi zannî bir delil ile sabit olmuþtur. Baþkasýnýn alýþ-veriþi sýrasýnda alýþ-veriþ teklifinde bulunmak, baþkasýnýn evlenme teklifi üzerine ayný teklifte bulunmak tahrimen mekruhtur. Çünkü Hz. Peygamber, "Kiþi kardeþinin alýþ-verisi üzerine alýþ-veriþ teklifinde bulunmasýn " ve "Kardeþinin evlilik teklifi üzerine ayný teklifte bulunmasýn" (Buharî, Nikâh 45; Müslim, Büyü, 8, Nikâh, 38, 49, 52, 54, 56) buyurmuþtur. Bu fiillerden sakýnýlmasý kesin ve baðlayýcý tarzda istenmiþtir. Fakat bu talep haber-i vâhid ile yani zannî bir delil ile sabit olmuþtur.

Tahrîmen mekruhun haramdan ayrýldýðý cihet þudur. Haram, Þari´in Kur´an ayetleri, mütevatir veya meþhur sünnet gibi kat´î bir delille kesin olarak bir fiilin yapýlmamasýný istemesidir. Hýrsýzlýk, zina, faiz alýp-verme, içki içme vb. gibi haramý inkar eden kiþi kafir olur. Haram ve tahrimen mekruh cezayý gerektirme konusunda birleþmektedirler.

Hükmü: Bu nev´iye giren fiilleri iþlemek haram bir fiili iþlemek gibi cezayý gerektirir, fakat haramdan farklý olarak, bu fiilin hükmünü inkar eden kiþi kâfir sayýlmaz (Zekyüddin Þaban, Ýslam Hukuk Ýlminin Esaslarý, trc. Ý. Kâf Dönmez, Ankara 1990, s. 219; Vehbe ez-Zühaylî, Usûlü´l fýkhi´l-Aslâmî, Dýmaþk 1406/1986,1, 85-86; Abdülkerim Zeydan, el-Vecîz Baðdad 1405/1985, S. 47).

 


radyobeyan