Taharet By: armi Date: 27 Mart 2010, 20:31:21
TAHARET
Temizlik, (manevi pislikten) ve necasetten temizlenmek anlamýnda bir fýkýh terimi.
Ýslâm ulemasý hikmet´i bir þeyin meþru olmasýný gerektiren nesne, þeklinde tarif etmiþtir. Temizliðin meþhur olan hikmetlerinden bazýlarý þunlardýr.
Günahlara kefâret olmasý, þeytaný defetmesi, kýzgýnlýk ve gadab sebebiyle meydana gelen hareketi gidermesi, dünyada vücûdun uzuvlarýný yýkamakla, Ahirette de güzelleþmesi. Hz. Osman b. Affan (r.a)´tan rivâyet edilen bir hadis-i þerifte: Her kim Allahü Teâlâ (cc)´nýn emrettiði gibi abdest alýrsa, farz namazlar arasýndaki günahlara keffaret olur? (Müslim, Tahare 4) buyurduðu bilinmektedir.
Allahü Teâla (cc) insanlara elbiselerini temiz tutmalarýný, pislikten arýnmalarýný ve ter-temiz olmalarýný teklif etmiþ, Resûl-i Ekrem (s.a.s) bu konuda mü´minlere örnek olmuþtur. Kur´an-ý Kerim´de Orada ter-temiz olmak isteyen kimseler vardýr. Allah da ter-temiz onlarý sever" (et-Tevbe, 9/108) hükmü beyan buyurulmuþtur. Ýbn Kesir su ile temizlenmek hususunda aþýrý titizlik gösteren ensarýn (Medinelilerin) bu ayet-i kerime ile övüldüðünü kaydeder (Tefsir, II, 389). Fakat ayetin hükmü umumidir ve temizlik teþvik edilmiþtir. Hz. Peygamber (s.a.s): "Temizlik, imânýn yarýsýdýr? (Müslim, Tahare, I) diyerek,müminleri bu hususta uyarmýþtýr.
Allahü Teâla (cc)´ya kulluk edebilmek ve O´nun rýzasýný kazanmak için, temizlik ilk þarttýr. Çünkü taharetsiz yapýlmasý mümkün olmayan birçok ibadet vardýr. Her Müslüman bilir ki; gerek hakiki pisliði (necaseti), gerek hades denilen manevi pisliði temizlemeden namaz kýlýnamaz. Taharetin sebebi namazýn farz olmasýdýr. Müslümanlarýn taharet hususunda titiz olmalarý, ibadet hayatýyla yakýndan alakalýdýr. Avret mahallindeki ve koltuk altýndaki kýllarýn traþ edilmesi, týrnaklarýn kesilmesi ve diðer temizlik hususunda hassas olmak vaciptir. Zira bu hususlarda sünnet varid olmuþtur. (Ayrýca bk. Hades).
radyobeyan