Bahar geldi alerjiye dikkat By: zahdem Date: 26 Mart 2010, 15:57:03
Havalarýn ýsýnmasýyla birlikte uzmanlar 'Bahar alerjisi veya saman nezlesi' olarak blinen 'Mevsimsel Alerjik Rint' konusunda vatandaþlarý uyarýyor. Mart-Eylül aylarý arasýnda tekrarlayan ve baþlýca burun kaþýntýsý, hapþýrýk, burun akýntýsý þikayetleriyle seyreden alerjik bir hastalýk olduðunu anlatan uzmanlar, "Bahar geldi, saman nezlesi vakalarý artýyor. Eriþkinlerin yüzde 15'inde rastlanan bu durumun toplumda görülme sýklýðý gün geçtikçe artmaktadýr." uyarýsýnda bulunuyor.
Dermatoloji Uzmaný Dr. Neval Bayazýt, allerjik rinit (allerjik nezle) hastalýðýnýn mevsimsel olarak görüldüðünü ve yýl boyunca devam ettiðini söyledi. Polenler (çimen, yabani ot, hububat, aðaçlarýn çiçek tozlarý) ve bazý küf mantarlarýn sebep olduðu hastalýðý ev tozlarý, hayvan epitel ve tüyleri, bazý küf mantarlarýnýn da tetiklediðini kaydetti.
Allerjik rinitli kiþilerde burun akýntýsý, burun týkanýklýðý, geniz akýntýsý gibi þikayetlere bazen konjuktivit (göz nezlesi), ekzema ve astým gibi rahatsýzlýklar olduðunu vurgulayan Dermotoloji Uzmaný Dr. Neval Bayazýt, "Tedavi için iki yöntem vardýr. Damardan alýnan kanda, þüphelendiðimiz maddeye karþý üretilmiþ antikor düzeylerini tespit etmek, ikincisi ise daha güvenli ve pratik bir yöntem olan allerjik deri testleridir. Deri testleri, allerjide rol alan derideki birtakým hücrelerin, allerjik maddelere karþý olan duyarlýlýðýný ölçme esasýna dayanýr. Allerji testi, týbbi adýyla Prick testinin nasýl yapýldýðýný tarif etmek gerekirse; her iki kolun dirsekten itibaren iç yüzüne test maddelerinden sýrayla (10-15 adet) birer damla damlatýlýr, daha sonra damlanýn altýnda kalan deri minik bir iðne ucuyla hafifçe yukarý kaldýrýlýr. Her madde için bu iþlem tekrarlandýktan sonra, kollar sabit bir þekilde tutularak onbeþ dakika süreyle beklenir. Bu süre sonunda allerjiye neden olan maddenin altýnda bir kýzarýklýk ve kabarýklýk oluþmasý beklenir ve kiþinin o maddeye karþý allerjisi olduðu söylenir. Tüm bunlarýn da bir Kulak-Burun-Boðaz uzmanýnýn muayenesinden sonra yapýlmasý daha uygundur." dedi.
Allerjinin sebebi ortaya konduktan sonra ise tedavide allerjiye neden olan faktörden uzak durmanýn önemli olduðunu dile getiren Uzm. Dr. Bayazýt, tedavide ayrýca þikayetlerin baskýlanmasýný saðlayan ilaçlarla birlikte, büyük bir hasta grubunda tedavi edici özelliði olan immünoterapinin (aþý tedavisi) uygulanabildiðini söyledi. (CÝHAN)