Yorgun ve Halsiz misiniz? By: Mehmed Date: 26 Mart 2010, 10:12:22
Gözlerde sulanma, kaþýntý ve þiþmeler varsa; sürekli yorgunluk ve halsizlik canýnýzdan bezdirdiyse...
Trakya Üniversitesi (TÜ) Týp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Adnan Görgülü, ''polen alerjisi çoðunlukla 5-40 yaþ grubundaki kiþilerde görülmekte ve bu hastalýða yakalanan insan sayýsý giderek artmakta'' dedi.
Görgülü, bahar mevsimiyle birlikte polenlere baðlý rahatsýzlýklarýn ortaya çýkmaya baþladýðýný, polenlerin rüzgar ve böceklerle etrafa yayýldýðýný söyledi.
Polen alerjisinin, kiþinin belli polen türlerinde bulunan bazý proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklandýðýný ifade eden Görgülü, polen alerjisinin saman nezlesi olarak baþladýðýný ve sonra bütün organlarý etkilediðini belirtti.
Alerjenlerin ve polenlerin vücuda hava, solunum yoluyla, aðýz yoluyla ve deri yoluyla girdiðini bildiren Görgülü, þunlarý söyledi:
''Polen alerjisi çoðunlukla 5-40 yaþ grubundaki kiþilerde görülmekte ve bu hastalýða yakalanan insan sayýsý giderek artmakta. Alerji, genetik eðilimi olan kiþilerde çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çýkabilmektedir. Alerji, kiþilerde hapþýrýk, burun akýntýsý, nezle, nefes darlýðý gibi belirtiler þeklinde ortaya çýkmaktadýr.
Gözlerde sulanma, kaþýntý ve þiþmeler olur. Alerjisi olan kiþi yorgunluk ve halsizlik hisseder, yoðunlaþma ve öðrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak, hastalýk çoðu kiþinin iþ ve okul durumlarýný olumsuz olarak etkiler.''
POLENDEN KORUNMA
Polen sezonunda, insanlarýn diðer alerjenler ve tahrik edici þeylere karþý aþýrý duyarlý olduðunu vurgulayan Görgülü, ''Bütün alerji tedavilerinin baþýnda, kiþinin tahammül edemediði þeylerden kaçýnmasý gelmektedir. Ayakkabýlar eve sokulmamalý, pencereler açýk tutulmamalýdýr. Eve girildiðinde yüz ve eller iyice yýkanmalý, elbiseler hemen çýkarýlarak, yýkanarak temizlenmelidir. Rüzgarlý günlerde eve gelindiðinde ilk iþ olarak duþ almak gerekir. Elbiseler olabildiðince dýþarýda kurutulmamalýdýr. Polen alerjisi olanlar pikniðe gitmemeli, dýþarýda zaman geçirmek durumunda olanlar maske takmalýdýr. Yüksek etkili filtresi bulunan (HEPA filtre) hava temizleyici cihazlar kullanýlabilir. Yatak çarþaflarý ve yastýk kýlýflarý düzenli olarak deðiþtirilmelidir. Halý ve kilimleri, haftada iki kez makine ile süpürmek gerekir'' dedi.
ÝLAÇ TEDAVÝSÝ
Polen alerjisine karþý birçok ilaç bulunduðunu, bunlar arasýnda burun ilaçlarý, göz damlalarý, alerji haplarý, iðneler ve solunum yoluyla alýnan ilaçlarýn alerji tedavisinde kullanýlabileceðini ifade eden Görgülü, ''Doktorunuz size en yararlý ilaçlarýn seçiminde yardýmcý olacaktýr. Ýlaçlarýn tüm mevsim boyunca düzenli olarak kullanýlmasý gerekmektedir. Bu, polen yoðunluðunun düþük olduðu zamanlardaki alerji belirtilerinin kaybolduðu anlar içinde geçerlidir'' þeklinde konuþtu.
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: queen Date: 26 Mart 2010, 10:27:40
allah hepimize saðlýk ve afiyet versin
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: HALACAHAN Date: 04 Nisan 2016, 13:30:19
Selamun Aleykum.. Polenlerin çevreye hýzla yayýldýðý bu bahar günlerinde alerjik rahatsýzlýðý olan kardeþlerimiz verilen tavsiyeleri uygulamalarý iyi olacaktýr.. Rabbim hepimize hayirli sifalar versin..
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: Yaðmur Gümüþ 8-B Date: 04 Nisan 2016, 14:11:18
Bismillah...
Baharýn ilk geliþinde herkeste görülür bu halsizlik ve yorgunluk. Bunlara karþý üçlü durmak lazým. Rabbim herkese acil þifalar versin.
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: Hande 8 /D Date: 09 Haziran 2016, 19:03:32
selamün aleyküm.
Rabbim acil þifalar versin.
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: selma 8-D Date: 09 Haziran 2016, 19:05:04
Esselamü Aleyküm
Rabbim hasta ve halsiz olan herrkese acil sifalar versin inÞALLAH AMÝN
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: ceren Date: 09 Haziran 2016, 21:43:46
Aleykumselam.Alerji hastalýðý olan kisilerde hem halsizlik hemde hapsirma oksuruk burun akintisi bunun sonudur.Bu tur sikintilari yasayan kisiler bir doktora baþvurup tedavi olmalari lazim.Rabbim razi olsun paylasimdan kardeþim...
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: Rüveyha Date: 09 Haziran 2016, 22:20:12
Ve aleykumusselam.Baharýn gelmesiyle bu hastalýkla imtihan olan kardeþlerimiz daha sýkýntý çekmekte..ÝnþaAllah Rabbim tüm hasta kardeþlerimize þifa nasip eylesin.Mevlam razý olsun
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: HALACAHAN Date: 02 Aralýk 2016, 21:40:13
Aleykum selam ..Zor bir durumalerjik. Hastaliklar. Rabbim tum hastalarimiza acil hayirli sifalr. Verain
Ynt: Yorgun ve Halsiz misiniz? By: Ýlayda Alyaz 8/b Date: 02 Aralýk 2016, 21:44:33
Baharda bitkin ve yorgun olma sebebi polenden kaynaklanýyormuþ.Iyiki benim polene karsi bir alerjim yok.
Allah razi olsun