Slogan By: armi Date: 24 Mart 2010, 12:32:07
SLOGAN
Bir düþünce, inanç veya fikri ya da ürünü geniþ kitlelere yaymak veya satmak, ya da bir eylemi, örgütü tanýtmak, desteklemek amacýyla oluþturulan kýsa, özlü, çarpýcý formül. Siyasî olduðu kadar ticari sahada da yoðun biçimde kullanýlýr olmaya baþlayan sloganýn, temel öðesi kelimelerdir. Sadece bir kelimeden ibaret sunuþlar yapýlacaðý gibi, birkaç kelimenin örgüsü veya cümle ve cümleler de slogan iþlevi görebilir. Slogan, renk, grafik, müzik (cýngýl) veya hareket biçimiyle de bütünlenerek güçlendirilebilir.
Slogandan siyasî propagandada ilk faydalanan Ekim Devrimi´ne giden günlerde Bolþevikler oldu. "Toprak ve Barýþ" gibi üç kelimeden ibaret sloganý, Çarlýk Ordusu´nun ve Rus köylüsü´nün arasýnda yaygýnlaþtýran komünistler, sonuçta iktidarý ele geçirmeye muvaffak oldular. Hitler´in sloganý "Tek ülke, tek halk, tek önder" þeklinde idi. Türkiye´de siyasî partilerin en etkili sloganý Demokrat Parti´nin iktidara gelirken kullandýðý "Yeter Söz Milletin´dir!" cümleciði oldu. 12 Eylül öncesi dönemde radikal eylem yanlýsý müslümanlar "Þeriat gelecek, vahþet bitecek!" sloganýný iþlediler. 90´lý yýllarýn baþlarýnda "Yasaksýz Türkiye", "Yeni Bir Dünya" gibi sloganlar siyaset sahnesinde baþarýlý oldular.
Sloganýn ticarî rekabette ve reklâmcýlýk sektöründe önemli rolü vardýr (bk. Reklâm). "Baþarýlý bir sloganýn dýþ yapýsý, onun dikkati çekici deðerini artýrmak, yani sloganý dikkate deðer bir nesne olarak çevrede belirtmek ve kolayca hatýrlanýp sýk sýk tekrarlanmasý için de hatýrlanma deðerini yükseltmek amacýyla düzenlenir. Bu amaçlarýn ilki çeþitli usullerle elde edilir. Bazen seslerin tekrarý kullanýlýr, ya da kelime oyunlarýna baþvurulur... Bir sloganýn hatýrlanma deðerini artýrmak için en çok kullanýlan teknikler de basitlik, kýsalýk ve kafiyeli kullanmadýr.
Çeþitli anlam ve duygu tonlarý olan sözler de, çoðunlukla bunlarý duyanlarýn sloganý elveriþli bir zihinle karþýlamalarýný saðlamak için kullanýlýr:
"Özgürlük, kardeþlik, eþitlik" ya da "Çalýþma hakký". Bununla birlikte, ne denli akýllýca yapýlmýþ olursa olsun, bir slogan, sloganý duyanda belli bir ihtiyaca ya da isteðe seslenmiyorsa, tutmayacaktýr. Bu, etkili sloganlarýn mutlaka ihtiyaç ve isteklere tam ve gerçek bir çözüm getirecekleri anlamýna gelmez elbette; ama böyle yapýyor görünmelidir".
radyobeyan