Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Silsile By: armi Date: 24 Mart 2010, 12:23:13

SÝLSÝLE



Hadis usûlü ilminde, hadisi rivâyet eden râviler zinciri için kullanýlan bir terim. Râviler zinciri veya hadisin sened kýsmý, isnâd, tarik, vech ve silsiletü´r-ruvât kelimeleriyle karþýlanýr.

Istýlah olarak isnad; haberi söyleyene kadar belirli metodla ulaþtýrmak diye tanýmlanýr. Her hadis metninde baþýnda, o metni birbirine nakleden ravi isimlerinden oluþmuþ bir zincir vardýr. Bu isim zinciri en son raviden baþlayarak Hazreti Peygambere kadar ulaþýr ve her râvi, zincirin bir halkasýný teþkil eder. Bu halkalarýn birbirine baðlý olmasý, nasýl zincirin saðlamlýðýný temin ederse; her bir halkanýn da kendi baþýna saðlam olmasý, ayný þekilde, zincirin saðlamlýðýný gösterir. Ýþte isimlerden müteþekkil böyle saðlam bir zincir, kendisine baðlý olan hadîs metninin sýhhati için bir garanti sayýlýr ve ýstýlahta bu garantiye "sened" adý verilir. Her hadisin garantisi onun senedidir. Senedi olmayan bir hadis garantiden yoksun demektir. Bu sebepten, garantisi olmayan hadisin doðruluðuna inanýlmaz (Talat Kopyiðit, Hadis Istýlahlarý, Ankara 1980, s. 397).

Ýsnad sistemi, tam bir sorumluluk duygusu ve ilim anlayýþýndan kaynaklanýr. Ýsnad veya raviler silsilesi, hadisin baþ tarafýnda peþpeþe yer alýr. Mesela bir sened zinciri þöyledir: Ravh b. Abdülmü´min Huzelî Yezid b. Zürey´-Said b. Ebî Arübe-KatâdeEnes b. Mâlik (Fuat Sezgin, Buharî´nin Kaynaklarý, Ýstanbul 1956, s. 286).

Ýsnad, diðer milletlere ve dinlere nasip olmamýþ, Ýslam ümmetine has özelliklerden biridir (Hatib Baðdâdî, Þerefu Ashâbil-Hadîs, Nþr. M.S. Hatiboðlu, Ankara 1972, s. 40).

Ýsnadýn, yani hadisi rivâyet eden râviler silsilesini zikretmenin önemi çok büyüktür. Nitekim Abdullah b. Mübârek þöyle demiþtir: "Ýsnad dindendir. Eðer isnad olmasaydý, her rast gelen, aklýna geleni rivâyet etmeye kalkýþýrdý" ( Müslim, Sahih (Mukaddime) Nþr, Fuad Abdülbâkî" Ýstanbul tys, I, s. 15). Süfyan es-Sevrî´de Ýsnad, müminin silahýdýr; silahý olmayan ne ile ve nasýl savaþacaktýr" demiþtir (Leknevi, el-Ecvibe, Thk. Ebu Güdde, Kâhire 1984, s. 22).

Bir hadis, Hz. Peygamber (s.a.s)´e kadar bir râviler silsilesiyle vâsýl olursa; o hadîs müsned, muttasýl, adýný alýr. Bu râviler silsilesine sened, an´ane ve râvilerin sýrasýyla adlarýný zikretmeye de isnad denildiði ifade edilmiþti. Eðer bir hadis doðrudan doðruya Rasûlüllah (s.a.s)´dan rivâyet edilip aradaki ravilerin isimleri tamamiyle veya kýsmen zikredilmezse mürsel* ve munkatý* adýný alýr.

 


radyobeyan