Sigara By: armi Date: 24 Mart 2010, 12:17:04
SÝGARA
Tütünün ince kaðýda sarýlý çubuk þekli. Fransýzca ve Ýngilizce "cigarette" sözcüðü, Türkçeye "sigara" telaffuzu ile geçmiþtir. Arapça "duhân" sigara, "tedhîn" ise sigara içmek anlamýnda kullanýlýr.
Sigaranýn yapýldýðý tütün bitkisi; yapraklarý yakýlarak içilen kokulu, keyif verici ve baðýmlýlýk yapan bir bitkidir. Sigara veya tütün Hz. Peygamber veya müctehid imamlar döneminde bulunmadýðý için, hakkýnda ne âyet, ne hadis ve ne de müctehidlerin sözü yoktur. Çünkü tütün ilk olarak Amerika´daki Antil takým adalarýndan birinde bulunmuþtur. 1496 M. yýlýnda Kristof Kolomb (1451-1506) Antil adalarýný gezisi sýrasýnda yerlilerin bu bitkiyi yakarak içtiklerini gördü. Gemicilerden biri; Tobago adalarýndan bir örnek alýp Avrupa´da Petros Marden adýnda bir tüccara gönderdi. Ýspanyol gemicileri 1511 M. yýllarýnda, bu keyif verici maddeyi Ýspanya ve Portekiz limanlarýnda iyice tanýttýlar. Fransýzlarýn Lizbon elçisi olan Jean Nicot, tütünden elde edilen ve kendi adýyla anýlan nikotin zehirini ilaç olarak kullanmak üzere, tütünü Fransa´ya soktu. 1560 M.´den sonra artýk tütün Almanya, Ýtalya, Ýngiltere ve sýrasýyla diðer dünya ülkelerine yayýldý.
Yapýlan incelemeler tütünün insan saðlýðý için zararlý olduðunu ortaya koymuþtur. Sigara içerken içeri çekilen duman, akciðerin çeperindeki hücreleri zedeleyerek kalýnlaþtýrýr. Hücrelerin esnekliði kaybolduðundan, kuvvetli bir öksürük, aksýrýk sonucunda bu cidarlar harap olabilir. Öte yandan içeri çekilen sigara dumaný damar cidarlarýnýn kalýnlaþmasýna yol açar ve damar sertliði geliþimini hýzlandýrýr. Sigaranýn en önemli bir özelliði de alýþkanlýk yapmasý ve içenlerin bunu býrakamamasýdýr.
Sigaranýn akciðer kanserine yakalanma ihtimalini 20 arttýrdýðý, kalp enfarktüsü riskini iki katýna çýkardýðý, kronik bronþit ve amfizem´e yol açtýðý, týp tarafýndan belirlenmiþtir. Tütündeki nikotin son derece zehirli bir maddedir. Az alýnýnca insanda uyarýcý, canlandýrýcý etkiler yapar, çeþitli bezlerin salgýlarýný arttýrýr, kan basýncýný yükseltir. Sigara dumanýndan zehirlenme olmayýþýnýn sebebi, sigaranýn yanmasý sýrasýnda tütünde bulunan nikotinin 1/3-1/7´sinin ýsý etkisiyle buharlaþarak dumanla gitmesi, geri kalanýn da ancak küçük bir bölümünün ciðerlere ve kana ulaþmasýdýr.
Týpta, haþerata karþý nikotinden yapýlmýþ toz veya sývý ilaçlar vardýr.
Ýnsan saðlýðý üzerindeki olumsuz etkileri bilinen sigarayý kullanmanýn hükmü ile ilgili olarak Ýslâm´ýn bir çözüm getirmesi gerekir. Asr-ý saadette afyon da bilinmiyordu. Sonraki Ýslâm fakihleri afyonun uyuþturucu niteliðine bakarak onu þaraba kýyas ettiler ve caiz olmadýðým söylediler (bk. "Afyon" maddesi).
Sigara hem içene ve hem de yakýnýnda bulunanlara zarar vermektedir. Kur´an-ý Kerîm´de þöyle buyurulur: "Kendinizi elinizle tehlikeye atmayýnýz" (el-Bakara, 2/195); "Kendinizi öldürmeyiniz..." (en-Nisâ, 4/29). Hz. Peygamber de þöyle buyurmuþtur: "Ne doðrudan ve ne de karþýlýk olarak zarar yoktur" (Ýbn Mâce, Ahkâm,17; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 327; Mâlik, Muvatta, Akdiye, 31).
Bedene bir yararý olmadýðý gibi, zararý da açýk olan sigara ayný zamanda kiþi ve aile bütçesi için bir israftýr. Bir âyette "Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz" (el-A´râf, 7/31) buyurulmuþtur. Hz. Peygamber de malýn boþa harcanmasýný yasaklamýþtýr (bk. Buhârî, Zekât, 18; Husûmât, 3; Ý´tisâm, 3; Müslim, Akdiye, 14).
Önceki asýrlarda yaþayan bazý fakihler, hakkýnda âyet ve hadis bulunmamasý nedeniyle "eþyada asýl olan mübahlýktýr" kaidesince sigarayý mübah saydýlar. Hatta bazý Þâfiî bilginleri; "Evli kadýn sigara tiryakisi ise, sigara masrafý da nafaka kapsamýna girer" demiþlerdir.
Ancak bu gün sigaranýn insan bedenine ve çevreye verdiði zarar dikkate alýndýðýnda bunun kerâheti açýkça görülür. Sigara içmesinin saðlýðýna zararlý olacaðý doktor tarafýndan bildirilen kimselerle, yoksul olup, aile fertlerinin nafakasýndan keserek sigara içenler hakkýnda ise haramlýk kesinleþir.
radyobeyan