Siccin By: armi Date: 22 Mart 2010, 17:06:01
SÝCCÎN
Facirlerin amellerinin kaydedildiði defter anlamýnda bir Kur´an terimi. Daha kapsamlý bir ifadeyle amel defteri demektir. Ayrýca Cehennemde bir vadinin adý, devamlý olan, açýk ve âþikâr olan þey, dibi kazýlmýþ hurma aðacý olarak açýklanan kelime, Kuranda yalnýzca bir yerde geçmektedir:
"Hayýr, fâcir olanlarýn kitabý þüphesiz Siccîndedir. Siccînin ne olduðunu sana öðreten nedir? Yâzýlý bir kitabdýr" (Mutaffîfûn, 83/7-9).
Kelimenin aslý, yapýsý ve kalýbý hakkýnda özellikle dil açýklamasý yapan alimlerce farklý görüþler ileri sürülmüþ, buna baðlý olarak da farklý manâlar söylenmiþtir.
Aralarýnda Abdullah b. Abbas´ýn da bulunduðu bazý alimler Siccîn´in, arzýn en alt tabakasý olduðunu ifade ederlerken, Berâ´ Ýbn Âzib (r.a)´e varan bir rivayette Rasûlullah (s.a.s)´in:
"Siccîn yedi kat yerin en alt tabakasýdýr" buyurduðu kaydedilir.
Kelbi ile Mücâhid, Siccîn´in yedinci kat yerde bir kaya olduðunu söylerler. Siccîn´in þeytan ve ona tabi olanlarýn makamý olduðu da kaydedilir (Fahruddin er-Razî, et-Tefsîrul-Kebir, XXXI, 92-93).
Zemahþeri ise kelime hakkýnda yaptýðý bazý dil açýklamalarýndan sonra þöyle demiþtir: "Allah Teâlâ facirlerin kitabýnýn Siccîn´de olduðunu haber verdi. Siccîn´i de yazýlmýþ, rakamlanmýþ kitab diye tefsir buyurdu. Þu halde Onlarýn hesabý yazýlmýþ kitabdadýr" denilmiþ gibi olur. "Bunun manasýna gelince Siccîn kuþatýcý, kapsamlý bir kitab" demektir. O, kötülük divanýdýr. Allah Teâlâ onda cin ve insanlardan þeytanlarýn, kâfirlerin, fasýklarýn amellerini toplamýþtýr. O, rakamlanmýþ, satýrlar halinde düzenlenmiþ, yazýmý açýk yahut alâmetli bir kitabtýr. Gören herkes onda hayýr olmadýðýný bilir. Dolayýsýyla manâ, "facirlerin amellerinden yazýlanlar o divanda kaydedilmiþtir" demek olur" (Zemahþeri, el-Keþþâf, IV, 720-721).
Kelime hakkýndaki görüþleri aktaran Elmalýlý, bütün nakillerden sonra kendisi þu manayý vermiþtir: "Hâsýlý, Siccîn, maddesi itibariyle bir zindan veya zindancý, ya da zindanda mahpus anlamlarýný ifade eder. Kelimenin facirlerin yazýsýna zarf yapýlmasýna en yakýþan manâ ise, Siccîn´in bir zindan sicili veya sicil zindaný olmasýdýr" (Hak Dini Kur´an Dili, VIII, 5652-5655).
Siccîn hakkýnda Ýbn Cerir iki hadis rivayet etmiþtir. Birisi Ebû Hureyre (r.a) den: "Felak Cehennemde örtülü bir kuyudur. Amma Siccîn açýktýr (yâni açýk bir kuyuya da vadidir)".
Ýkincisi: Berâ´ b. Âzib (r.a)´den: Rasûlüllah (s.a.s) fâcirin nefsinin semaya çýkarýlmasýný anlatarak buyurdu ki:
"Onu çýkarýrlar, yanlarýnda facirin nefsi olduðu halde meleklerden hangi bir topluluða uðrarlarsa, "Bu pis ruh nedir?" derler. Onun dünyada anýldýðý isimlerin en çirkini ile fülandýr" derler. Nihayet dünya semasýna varýrlar, açýlmasýný isterler. Ona açýlmaz. " Sonra Rasûlüllah (s.a.s): "Onlara göðün kapýlarý açýlmaz ve onlar deve iðne deliðinden geçinceye kadar Cennete giremezler" (el-A´raf 7/40) âyetini okudu ve devamla:
"Ve Allah buyurdu ki: Onun kitabýný yerin en aþaðýsýnda, en aþaðýlýk yerde, Siccînde yazýn" dedi.
Allah Teâlâ facir olanlarýn kitabýnýn Siccînde olduðunu haber vermiþ, sonra da "Siccîn´in ne olduðunu bilir misin?" Sözüyle, bunun insanlarýn dirayetiyle, düþünmesiyle bilinebilecek birþey olmadýðýný, bu hususta insanlarýn kendi görüþlerine deðil, hakiki bilgi kaynaðýndan gelen nakle itibar etmeleri gerektiðini öðretip Siccîn hakkýnda, yazýlmýþ bir kitab"açýklamasýný yapmýþtýr. Rasûlüllah (s.a.s)´de bu yazýlý kitabýn en aþaðý bir yerde olduðunu bildirmiþtir.
radyobeyan