Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Sibgatullah By: armi Date: 22 Mart 2010, 17:04:26


 
SÝBGATULLAH



Allah´ýn boyasý. Onun boyasý ile boyanma manasýna gelen bu tamlama, Ýslâmi ýstýlahta bir deyim haline gelmiþtir. Her yönüyle müslüman olan, Ýslam´ýn emir ve yasaklarýndan sakýnan, kýsaca Kur´an hükümlerini hayatýna hakim kýlan bir insan Allah´ýn boyasý ile boyanmýþtýr. Kur´an-ý Kerim´de bu tür insanlar övülmekte ve þöyle buyurulmaktadýr: Âllah´ýn boyasý (ile boyan). Allah´ýn boyasýndan daha güzel boyasý olan kimdir! Biz ancak O´na kulluk ederiz" (el-Bakara, 2/138).

Ayet-i kerimede tanýmlanan Allah´ýn boyasý ile boyanmak, müslüman olduðunu iddia eden bütün insanlarýn görevidir. Rasûlüllah´ýn Kur´an ahlâkýyla ahlâklandýðý gibi müslümanlar da, kendi iç dünyalarýný, aile hayatýný, toplum hayatýný, kýsaca bütün yer yönü Kur´an ilkelerine göre þekillendirir, hayatlarýný Kur´an´a uydururlarsa o zaman âyette tanýmlanan mü´minler sýnýfýna dahil olurlar. Zira Allah´ýn boyasý ile boyanmak "ancak O´na kulluk etmekle" mümkün olur. Yalnýz Allah´a kulluk gerçekleþmediði sürece, Allah´ýn boyasý deðil; kiþilerin üzerinde baþka ilahlarýn, baþka güçlerin boyasý vardýr. Bir insan "müslümaným" dediði halde; onun giyimi, konuþmasý, yeme içmesi, baþkalarýyla olan iliþkileri; dünyaya, hayata, ölüme, ölüm sonrasý hayata bakýþý kâfirlerinkinden farklý deðilse, onun müslüman olduðu nereden anlaþýlabilecektir? "Allah´ýn boyasýyla boyandým" diyenin, dýþarýdan bakýldýðý anda müslüman olduðu anlaþýlmalýdýr. O kiþi her þeyiyle diðer insanlardan farklý bir müslüman olduðunu hissettirmelidir. Kiþilerin þahsýnda geçerli olan bu kural, aile hayatýnda da kendini göstermesi gerekir. Karý-koca iliþkileri, anne-çocuk, baba-çocuk ve hatta akrabalar arasý iliþkiler hangi dünya görüþüne, hangi kurallara göre yürütülüyor? O ailenin yaþantýsý Ýslam kurallarýna göre mi, yoksa televizyon kültürüyle mi þekilleniyor? Evlenme, boþanma, miras hükümleri hangi hukuk kurallarýna göre yürütülüyor? Ýslam´ýn mý, yoksa beþeri düþünce sistemlerinin günübirlik deðiþen medeni hukukuna göre mi? Bu aile yalnýz ve yalnýz Allah´a mý itaat, ibadet ediyor; yoksa baþka güçlerin etkisinde mi yaþýyor?

Yine insanlarýn topluca yaþadýklarý köyler, kasabalar, þehirler, ülkeler... Buralarda hangi kanunlar yürürlüktedir? Çarþý-pazar, okullar, hastahâneler, mahkemeler; ekonomi, siyaset, hukuk hangi kurallara göre iþliyor? Allah´ýn kitabý bu alanlarda söz sahibi mi? Ülkeyi idare eden meclisler, kendilerini kime karþý sorumlu sayýyorlar? Kendilerinin üzerinde bir Allah´ý kabul ediyorlar mý, etmiyorlar mý? Kiminle dostluk kuruluyor, düþmanlýklar kime karþý yürütülüyor? Ýþte bütün bu sorulara karþý verilecek cevap o toplumun hangi boya ile boyandýðýný, hangi rengi aldýðýný gösterir. Dilleriyle müslüman olduklarýný söyleyenler, kendi hayatlarýnda, aile içerisinde, yaþadýklarý toplumda Ýslam´ýn kurallarýný yürürlüðe koymamýþlarsa, henüz o kiþi ve o toplum Allah´ýn boyasýyla boyanamamýþ, gerçek müslüman olamamýþtýr. Kendi kalbini bu boya ile boyayan bir insanýn bundan sonraki görevi; dýþ görünüþünü, tavýrlarýný da bu boya ile boyamaya çalýþmak; sonra da içinde yaþadýðý topluma yönelmektir. Ýnsan tek baþýna Ýslâm´ý yaþayamaz; Ýslâm, toplum dinidir. Ýnsanýn içinde bulunduðu toplum Ýslâm´a baðlý deðilse, müslüman fert veya aile kendi dinlerini yaþamakta zorluk çekerler, hatta bunu baþaramazlar. Onun için toplumun rengini kendi rengine uydurmak, Allah´ýn dinini toplum içerisinde hâkim kýlmak, müslümanýn temel görevi, hatta müslüman kalabilmesinin vazgeçilmez þartýdýr. Müslüman ýssýz adaya çekilemeyeceðine göre; önce yaþayacaðý çevreyi kendi inancý doðrultusunda þekillendirmekle yükümlüdür; yoksa inandýðý gibi yaþayamaz. Allah´ýn boyasý ile yaþayabilmek için bulunduðu ortamý da o boya ile boyamak gerekir.

 
 


radyobeyan