Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Sebat By: armi Date: 19 Mart 2010, 16:08:08

SEBAT




Kararlý olma, sözde durma, ahde vefa etme; bir konuda iyi düþündükten sonra verilen karardan dönmeme.

Sebat, ahlâkî faziletlerden biridir. Sebat ve metanet; herhangi bir konuda iyice düþündükten sonra verilen karardan asla bir daha dönmemek demektir. Bu fazilete sahip kiþiler sözünde sâbit ve görüþlerinde kuvvetli, iþlerinde cesur ve yürekli kimselerdir.

Sebat ve metanet sahipleri yapacaklarý iþleri önceden iyi düþünür, lehinde ve aleyhinde olan bütün sebepleri karþýlaþtýrýp ölçer, tercih sebeplerini bularak karar verir; böyle verilmiþ karardan da artýk dönmezler. Ýrade ile ilgili olan bu fazilete sahib olmak büyük bir meziyettir. Ne sevinç, ne üzüntü, ne menfaat, ne de heyecan, kýsaca hiç bir þey metin olan adamý kararýndan döndüremez.

Önderler ve önemli mevkilerde bulunan kiþiler sebat ve metanet sahibi olurlarsa, çevrelerindeki insanlar için cesaret ve güven kaynaðý durumuna gelirler. Böyleleri, iþlerinde daha baþarýlý olur. Allah Teâlâ þöyle buyurmuþtur: "Ey mü´minler, bir düþman topluluðu ile karþýlaþtýðýnýz zaman, sebat edin ve Allah´ý çok anýn ki, kurtulabilesiniz" (el-Enfal, 8/45). Bu âyette, sebat ve metanetin, harpte zafere eriþmek ve kurtuluþa ulaþmak hususundaki önemine iþaret edilmiþtir. Gerçekten de bu ahlakî fazilete sahip olmayanlarýn doðru karar vermeleri, iþlerinde baþarýlý olmalarý, düþmanla galip gelmeleri pek güçtür.

Sebat ve metanette âþýrý gitmek inattýr. Yokluðu da, kararsýzlýktýr.

Her ikisi de terk edilmesi gereken kötü huylardandýr. Bu konuda unutulmamasý gereken bir husus da þudur. Sebat adýný verdiðimiz kararlýlýðý insan, meþru, faydalý ve helal olan þeylerde göstermelidir. Allah´ýn yasakladýðý gayr-i meþru, zararlý ve harâm iþler için sebat gösterilemez. Ýnsaný kötülüklere sürükleyen konularda metîn olmanýn bir mânâsý yoktur. Zaten bu iki ahlâkî kavram ancak müsbet davranýþlarla birlikte varolabilir.

Þamil ÝA


 


radyobeyan