Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Saf By: armi Date: 18 Mart 2010, 15:17:18

SAF




Sýra, çizgi, dizi ve ayný anda dizilmiþ þeylerin hepsi. Cemaatle namaz kýlan mü´minlerin imamýn arkasýnda kýbleye paralel olarak yaptýðý sýralarýn her biri. Cemaatle namaz kýlacak olan, bir kiþi ise, imamýn hizasýna durur ve imamdan geri ve ileri durmaz. Zahiru´r-rivaye böyledir. Ýmam Muhammed´e göre ayak parmaklarý imamýn topuðu hizasýna gelecek þekilde durur. Ýmamýn soluna veya arkasýna durmak mekruhtur.

Muteber olan, secde edilen yer deðil; ayaklarýn bulunduðu yerdir. Ýmama uyan kiþinin boyunun uzunluðu sebebiyle imamdan daha ileri secde etmesinin bir zararý yoktur. Cemaat iki veya daha çok olursa imamýn arkasýna saf tutarlar. Birincisi imamýn tam arkasýna, ikincisi onun sað tarafýna üçüncüsü birincinin soluna, dördüncüsü, ikincisinin saðýna, beþincisi üçüncünün soluna olmak üzere saf tutarlar. Ýmam daima ortada bulunur. Sað taraf bir fazla olursa sonradan gelen kiþi sol tarafa durur. Ýmamýn birinci safýn ortasýnda durmasý, cemaatin tamamen saðýna ya da soluna durmalarý isabettir.

Bir kiþi imamýn saðýna durduktan sonra ikinci bir kiþi gelirse imamýn arkasýna durur ve imamýn saðýna durmuþ olaný kendi hizasýna çeker. Ýmamýn arkasýnda saf oluþmuþ iken imamýn yan tarafýnda durmak mekruhtur. Önce imamýn arkasýnda erkekler, sonra çocuklar, sonra varsa hunsalar daha sonra da kadýnlar saf olurlar.

Hz. Peygamber (s.a.s): "Saflarý düzgün tutun, omuzlarý bir hizaya getirin, boþluklarý doldurun, safa girerken kardeþlerinize, ellerinizi hafifçe dokundurun, þeytana açýk yerler býrakmayýn. Kim saflarý sýk tutarsa Allah onu hayra eriþtirir. Kim de saflar arasýnda boþluk býrakýrsa Allah onu hayra eriþtirmez" (Müslim, Salat, 104; Ebu Davud, Salat, 93; Nesaî, Sehv, 4; Ahmed b. Hanbel, III, 154-260) buyurmuþtur. Ýmam bu hususlarda cemaati ikaz etmelidir. Birinci safta boþluk var iken ikinci saf dolmuþ ise, sonradan gelen kimse ikinci safý yararak birinci safa durur. Birinci safý doldurmadýklarý için onlara saygý göstermez. Ön saflar muntazam bir þekilde dolduktan sonra gelen kimse o saflarda boþluk bulamaz ise, namaza durmaz, bir baþkasýnýn gelmesini bekler. Þayet rekatý kaçýracaðýndan endiþe ederse namaz konularýný bilen ve rahatsýz olmayacak biri varsa onu saftan geriye çeker beraber arkaya dururlar.

Erkekler için en faziletli saf birinci saftýr. Ondan sonra sýrasýyla birinci safa yakýn olan saflar gelir. Kadýnlar için de en faziletli saf son saftýr. Rasûl-i Ekrem Efendimiz; "Þüphesiz Allah, rahmeti imamýn üzerine erdirir. Sonra imamdan, imamýn arkasýndakine sonra sað taraftakilere sonra sol taraftakilere; sonra ikinci safa geçer" buyurmuþtur. Bir baþka hadislerinde de; "Ýmamýn arkasýnda namaz kýlana yüz namaz sevabý, sað tarafdakine yetmiþ beþ namaz sevabý; öteki safdakilere yirmi beþ namaz sevabý yazýlýr" buyurmuþtur.

Ancak imamýn arkasýný âlim kiþilere býrakmak efdaldir. Birden fazla cenaze varsa, onlar da ayný tertip üzere sýralanarak namazlarý kýlýnýr (Bk. Cenaze namazý). Cenazelerin hepsi ayný yere gömülecekler ise, erkekler kýble tarafýna konur, sonra diðerleri sýrasýyla konurlar. Aralarý toprak veya kumla ayrýlýr. Bu, zaruret halindedir. Zaruret yoksa hepsini ayrý ayrý bir mezara koymak daha faziletlidir. (Hâþiyetul-Tahtâvî, 166-168; Fethul-Kadir I, 307-308).

 


radyobeyan