Sadakat By: armi Date: 18 Mart 2010, 15:16:30
SADAKAT
Doðruluk ve dürüstlük üzerine kurulmuþ samimi ve saðlam dostluk, içten baðlýlýk ve gerçek dostluk kalb doðruluðu, samimiyet ve ihlas anlamýnda bir Ýslâm ahlaký terimi. Doðru olmak, sözünde durmak ve sözünü yerine getirmek anlamýna gelen sadaka (sa-da-ga) fiilinden türemiþ bir isimdir.
Doðru muamelede bulunmak, sýdk ve ihlâs ile dostluk etmek, herhangi bir kiþisel çýkar ve garazdan uzak ve her yönüyle Allah rýzasý için halis olan dostluk da sadakattir. Sadakat; daha ziyâde kardeþinin Allah rýzasý için iyiliðini istemek ve ona hayýrhak olmak, kardeþlik ve dostlukta hâlis ve samimi olmak anlamlarýnda kullanýlýr. Herhangi bir doðruluk ve dürüstlüðe de sadakat denilir. Zýddý hýyanettir. Sýdkýn (doðruluðun) zýddý ise kizb (yalan)dir.
Müslümanlarýn iþlerinde ve çeþitli muamelelerinde birbirlerine karþý sadakat borcu vardýr. Meselâ evlilikte karý koca birbirlerine karþý sadakatle mükelleftirler. Evlilik süresince zevc ve zevce birbirlerine karþý sadakat göstermek mecburiyetindedirler. Eþler arasýnda boþanma sebeplerinden birisi de sadâkat borcunun ihlâlidir. Nasýl olursa olsun eþler arasýnda sadâkatin ihlali geçimsizlik sebebidir.
Ýþçinin yanýnda çalýþtýðý iþverenin iþ sýrlarýndan öðrendiklerini, iþverenin rakibine açýklamasý doðru deðildir. Ýþçinin öðrenmiþ olduðu sýrlarý saklamasý bir sadâkattir. Ýþçinin sadakatsiz olmasý, iþveren için haklý bir fesih hakký doðurur. Ýþveren, iþçinin sadakat borcunu ihlâlinden zarara uðramýþsa, bu zararýn tazminini isteyebilir.
Müslümanlar sözlerinde ve iþlerinde sadýk olmalýdýrlar. Muamelelerinde ve iþ münasebetlerinde çeþitli hile ve dalâverelerle birbirlerini aldatanlar hâindirler. Peygamberimiz "Bizi aldatan bizden deðildir" buyurmuþtur. Dostluk, kardeþlik ve vefâkârlýk da bir sadâkattir. Verilen sözü yerine getirmek, ahdinde durmak, borcu ödemek, din ve akýlca lüzumlu görülen iþleri ifâ etmek, emanetlere riayet etmek, üzerine aldýðý vazifeleri-hakkýný vererek- yerine getirmek ve vazifeleri ehline vermek de sadâkattir, aksi ihânettir.
Hakký bilerek ibadet ve taâtlarda ve kul haklarýnda tam bir sadakat gösteren, kötü huy ve nefsin âfetlerinden temizlenen kimse sadâkatli (sadýk)" mü´mindir. Mü´minlerde sadâkatül-hakk (hakka baðlýlýk) en önemli esas ve temel vazifedir.
Ýnsana sadâkat yakýþýr görse de ikrah
Yardýmcýsýdýr doðrularýn Hazret-i Allah (Ziya Paþa)
Sýrf Allah rýzasý için, iyilik ve hayýr yollarýnda yardýmlaþmak için sýdk ve ihlâs ile dostluk etmek de sadâkattir. Allah için doðruluk ve dürüstlük uðrunda, iman yolunda meydana gelen sadakati (dostluðu) muhafaza etmenin sevabý pek büyüktür. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s) þöyle buyurmuþtur: "Allah Teâla Kýyamet gününde, benim büyüklüðüm için seviþenler (ve dost olanlar) nerede? Onlarý, benim himâyemden baþka bir gölgenin olmadýðý himayem altýnda gölgelendireyim, diye buyurur" (Müslimden naklen Mansûr Ali Nâsýf, et-Tâc, V, 83).
Yine Rasûlüllah; aralarýnda akrabalýk ve alýþ-veriþ münasebeti bulunmadan Allah sevgisi ile O´nun yolunda sadâkatle seviþenlerin derecelerine peygamberler ve þehidlerin gýbta edeceklerini anlatarak þöyle buyurmuþtur: "Vallahi, onlarýn yüzleri nurdur ve nur üzerindedirler. Ýnsanlar korktuðu vakit onlar korkmazlar, insanlar mahzun olduklarý vakit onlar mahzun olmazlar. Haberiniz olsun ki, Allah´ýn gerçek dostlarý için korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir de" (Ebû Davûd´dan, et-Tâc, V, 83).
radyobeyan