Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Rukye By: armi Date: 17 Mart 2010, 13:01:30

RUKYE




Dua, efsun, muska; sihirbaz ve üfürükçülerin okuduklarý þeyler.

Ýbn Hacer el-Askalanî, alimlerin þu üç þartýn bulunmasýyla rukyenin caiz olacaðý üzerinde görüþ birliði içerisinde olduklarýný bildirmektedir:

a) Allah Teala´nýn kelamýyla (âyetlerle), isimleri veya sýfatlarýyla olmasý;

b) Arap diliyle veya baþka bir dille anlaþýlýr olacak þekilde yapýlmasý;

c) Yapýlan rukyenin bizzat faydasýnýn dokunduðuna deðil, umulan faydanýn Allah Teâlâ tarafýndan gönderildiðine inanýlmasý (Fethul-Barî, X, 206).

Rukye, mubah, haram ve þirk olmak üzere üþ çeþittir.

1- Mubah olan Rukye: Kur´ân-ý Kerim´den ayetlerle Allah Teâlâ´nýn isim ve sýfatlarýyla, arapça ve anlamý anlaþýlýr bir dille yapýldýðý takdirde mubahtýr. Hz. Aiþe (r.anh)´dan rivâyet edilen bir hadis-i þerifte þöyle denilmektedir: "Rasûlüllah (s.a.s) son hastalýðýnda muavvizeteyni okuyup kendisine üflüyordu. Hastalýðý aðýrlaþtýðý zaman onlarý okuyarak üzerine üflüyor ve onlarýn bereketi için elini meshediyordum" (Buharî, Týb, 32; Müslim, Selâm, 51-52).

Yine Hz. Aiþe (r.anh) Rasûlüllah (s.a.s)´ýn hastalýðýndan bahsederken þunlarý söylemektedir: "Rasûlüllah (s.a.s) yataða düþtüðü zaman, Ýhlas süresi ve Mu´avvizeteyn´in tamamýný okuyarak avucuna üfledi ve sonra elleriyle yüzünü ve vücudunun elinin yetiþtiði her tarafýný meshetti" (Buharî, Týb, 39).

Yine akrep sokmasýna karþý Fatiha ile rukye yapýldýðýna dair hadis varid olmuþtur (Buharî, Týb, 33). Ve yine Rasûlüllah (s.a.s)´ýn hastalanan bazý kimselere, Mu´avvizeteyn okuyup, onlarý sað eliyle meshettiði ve peþinden de þöyle söylediði rivâyet edilmektedir "Ey insanlarýn Rabbi olan Allah´ým hastalýðý gider; buna þifa ver. Þifa veren yalnýz sensin. Senin þifandan baþka þifa yoktur. Hastalýk býrakmayan þifa ver" (Buhari, Týb, 37).

Bu anlamda rivâyet edilen hadisler çoktur. Bazý alimler Rasûlüllah (s.a.s)´in; "Göz deðmesi ve hummanýn dýþýnda rukye yoktur" (Buharî, Týb, 17) hadisine dayanarak, göz deðmesi, yýlan ve akrep sokmasý dýþýnda rukyenin caiz olmadýðý kanatine varmýþlardýr. Ancak diðer bazý alimler de bu hadisin, rukyenin en fazla faydalý olacaðý anlamýna sarfedildiðini, "Zülfikardan baþka kýlýç yoktur" sözüne kýyas yaparak cevaplandýrmýþlardýr. Çünkü diðer hadislerde görüldüðü gibi, Rasûlüllah (s.a.s) baþka þeyler için de rukyeye cevaz vermiþtir.

2- Haram olan rukye: Anlaþýlmaz sözler, anlamsýz kesik harfler, bilinmeyen isimler, bilenlerin Arapçadan baþka bir dille rukye yapmasý, demir, tuz kullanarak veya ip baðlayarak rukye yapýlmasý haram kýlýnmýþtýr. Fayda verdiði tecrübe edilmiþ uygulamalar bunun dýþýndadýr.Þabir (r.a)´dan þöyle rivayet edilmektedir:

"Rasûlüllah (s.a.s) ruky´e yapýlmasýný yasakladý. Amr ibn Hazm´ýn çocuklarý gelip þöyle dediler: "Ya Rasûlüllah! Biz bir tür rukye yapardýk ve onunla akrep sokmalarýna karþý korunurduk". Rasûlüllah; Ona dönün onda bir kötülük görmüyorum. Sizden her kim kardeþine fayda vermeye güç yetirirse ona faydalý olsun? (Müslim, Selam, 63) demiþti. el-Ýzz b. Abdüsselam´dan anlamý bilinmeyen harflerle yapýlan rukye sorulduðu zaman, küfrü gerektirecek anlamlar içerip içermediðinin bilinmemesinden dolayý buna cevaz vermemiþtir.

3- Þirk olan Rukye: Allah Teâlâ´dan baþkasýna dua ederek, sýðýnarak veya yardým dilenerek yapýlan rukye, þirktir. Meleklerin, peygamberlerin, cinlerin ve benzeri varlýklarýn isimleriyle rukye yapmak gibi... Bunlarýn tamamý Allah Teâlâ´ya þirk koþmaktýr. Nitekim Rasûlüllah (s.a.s) þöyle buyurmaktadýr: "Efsun, nazarlýk boncuklar, ve muhabbet için yapýlan muhabbet muskalarý þirktir" (Ebu Davud, Týb, 17; Ýbn Mace, Týb, 39; Ahmed b. Hanbel, I, 381). Yine; "Ýçinde þirk bulunmayan þeyle rukye yapmakta bir kötülük yoktur" (Müslim, Selam, 64) buyurmaktadýr. Ýbn Hacer bu konuyu þöyle açýklamaktadýr: "Bazý rukyelerde þirk bulunmaktadýr. Çünkü onu yapanlar kendilerine dokunan zararý defetmek ve lavda elde etmeyi Allah´tan baþka kimselerden istemektedirler" (Ýbn Hacer el-Askalanî, Fethul-Barî, X, 260).

Müslüman, tamamýyla Allah Teâlâ´ya tevekkül etmekten baþka þeylerden fayda dilemez. Nitekim Rasûlüllah (s.a.s) þöyle buyurmaktadýr:

"Ümmetimden yetmiþ bin kiþi hesapsýz olarak Cennete girecektir. Onlar, efsun yapmayanlar, teþe´um etmeyenler, vücudlarýný daðlamayanlar ve ancak Rablerine tevekkül edenlerdir" (Buhârî, Týb, 17; Müslim, Ýman, 372). Kendiliðinden, istenmediði halde müslüman kardeþine rukye yapmasý bunun dýþýndadýr. Bu Rasûlüllah (s.a.s)´in þu hadisine göre müstehaptýr.: "Ýçinizden her kim kardeþine yardým etmeye güç yetiriyorsa bunu yapsýn" (Müslim, Selâm, 63).

 


radyobeyan