Resim By: armi Date: 16 Mart 2010, 15:35:30
RESÝM
Ýnsanýn özlem ve duygularýný estetik kurallar çerçevesinde çizgi ve renklerle düz bir satýh üzerinde figürlü veya figürsüz olarak yansýtýlmasýna dayanan sanat dalý.
Ýslam dini her konuya dair, bir bakýþ açýsý ortaya koyup her hususta görüþ ve düþünceyi yansýttýðý gibi resimle ilgili olarak da bir bakýþ açýsý belirtmiþtir.
Allah´ýn birliði inancýna dayanan Ýslâm dini, bu inancý korumak için son derece titizlik gösterir. Akla ve kalbe, gizli ve açýk bir þekilde girebilecek her tür þirk ve putperestlik yolunu kapatýr. Onun için de, resim konusunda hassas davranýr. Çünkü çoðunlukla, sevilen kimselerin hatýralarýný devam ettirmek gibi bir niyetle baþlayan resim ve heykel iþi, sonunda Allah´a þirk koþmaya, resmi ve heykeli yapýlan kimseleri yüceltmeye varýr. Onun için Ýslâm bu kapýyý kapatmýþtýr.
Hz. Peygamber Ýslamýn ilk döneminde, ne suretle olursa olsun, resimli eþya kullanýlmasýný yasakladý. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s) þirkle mücadele halindeydi; insanlarý putlara, heykellere, resimlere ibadetten uzaklaþtýrýyordu. Nitekim resim ve heykeli þiddetle yasaklayan hadisler bu dönemde söylenmiþtir.
"Her kim bir canlý resmi yaparsa Allah ona o resme can verinceye kadar azab eder. Ressam resmine katiyyen ruh veremez ve ebediyen azab olunur" (Tecrid-i Sarih Tercümesi, VI, s. 533).
"Þu resimleri yapanlar yok mu? Ýþte onlar, kýyamet gününde, haydi yaptýðýnýz resimlere can veriniz, diye azab olunacaklardýr" (Tecrid, XII, 116).
Ýslamýn kuvvetlenip güçlenmesiyle tazim ifade etmeyen resimlerin yapýlmasýna müsaade olunmuþtur. Nitekim Ýslâm bilginlerinin çoðu, manzara resimlerinin, yarým(Mesela belden yukarý) insan ve diðer ruh taþýyan hayvanlarýn resimlerinin yapýlmasýnda ve kullanýlmasýnda bir sakýnca görmemiþlerdir. Yalnýz tam insan ve ruh taþýyan hayvan resimleri hakkýnda alimlerden bir kýsmý, tazim olmaksýzýn kullanmayý kerahetle caiz görmüþ, bir kýsmý da görmemiþtir.
Fotoðrafýn durumu nedir? Bu hususta da bazý alimler bunun caiz olduðunu, bir kýsmý da olmadýðýný savunmuþtur. Caiz görenler, fotoðraf belirli vasýtalarla gölgeyi hapsetmekten ibarettir, yasaklanan resimlerden deðildir, çünkü yasaklanan resim, daha önce yapýlmamýþ bir resmi yapmak, Allah´ýn yarattýðý bir hayvana benzetmeye çalýþmaktýr, halbuki herhangi bir aletle alýnan fotoðrafta bu anlam yoktur, derler. Caiz görmeyenler de resim konusunda olduðu gibi fotoðraf konusunda da þiddet gösterir ve kerahati üzerinde ýsrar ederler. Yalnýz bunlar da pasaport, nüfus cüzdaný, ehliyet gibi zorunlu haller ve þüphelileri tanýma dolayýsýyla çekilen ve tazim niyeti yahut inancý sarsma olmayan resim ve fotoðraflara ruhsat verirler (Yusuf el-Kardâvî, Ýslâm´da Helal ve Haram, s. 128).
Ýslâm inançlarýna ve adabýna ters düþen her türlü resim haramdýr. Kadýn resimlerinin çýplak veya yarý çýplak çizilmesi, fitne doðuracak yerlerinin belirtilmesi, gazete, dergi ve sinemalarda gösterilmesi haramdýr. Bunlarý çizen, çeken, yayýnlayan, evlerde ve dairelerde bulunduran, onlarý görmeye niyetlenen manen sorumludur. Kâfir, fasýk ve zalimlerin resimleri de ayný hükümdedir. Bir müslüman, Allah´ýn varlýðýný inkâr eden bir liderin, Hz. Muhammed (s.a.s)´in peygamberliðini reddeden bir kimsenin, müslüman olduðunu söylediði halde, Allah´ýn indirdiðinden baþkasýyla hükmeden kiþilerin resimlerini asmasý helal deðildir.
Namaz kýlan bir kimsenin karþýsýnda resim bulunmamasý gerekir.
Þamil ÝA
radyobeyan