Rahmet By: armi Date: 15 Mart 2010, 19:05:31
RAHMET
Ýncelik, ihsan, baðýþlama, acýyýp esirgeme. Allah´ýn kullarýna acýmasý, onlara sevgi, þefkat ve merhametle muamele etmesi anlamýnda Kur´anî bir tabir. Allah Teâlâ, kullarýna rahmet ve þefkatle davranmayý nefsine vacib kýldýðýný, Rabbiniz, sizden her kim bilmeyerek fenalýk yapar da arkasýndan tövbe eder ve nefsini düzeltirse, ona rahmet etmeyi kendi üzerine almýþtýr. O, baðýþlayan ve merhamet edendir" (e! En´am, 6/54) ayetiyle açýklamýþtýr. Rahmet, bütün yaratýklarýn iyiliðini isteyip onlara yardým etme arzusu duymaktýr. Allah Teâlâ´nýn bu kelimeden türemiþ bazý güzel isimleri vardýr; Rahmân: Esirgeyen, Rahîm: Baðýþlayan, Erhamürrâhimîn: Merhametlilerin en merhametlisi, Hayrürrâhimîn: Merhametlilerin en hayýrlýsý, Zürrahme: Rahmet sahibi, Zü Rahmetin Vasia: En geniþ Rahmet sahibi... gibi. Kur´an-ý Kerim´de yüzden fala yerde geçen bu isimler, Allah´ýn rahmetinin çok ve tükenmez derecede bol ve her þeyi kapladýðýný gösterir. Cenab-ý Allah yaratýklarýna, þanýna yakýþýr bir acýma ve þefkat duygusu ile muamele eder. Esasen hayatýn kaynaðý da, bu ilâhî rahmettir. Yaratýlýþý düþünecek olursak, insaný oluþturan sperm ve yumurta, çok saðlam, dýþ etkenlerden korunmuþ, rahim denilen çok müsait bir ortamda birleþerek geliþir. Hayatýn ilk kývýlcýmý, ancak böyle bir rahmet ortamýnda baþlayabileceði için ona, ayný kökten türemiþ olan Rahim ismi verilmiþtir. Dünyaya gelen her canlý yavrusu ancak, Allah´ýn verdiði nimetler ve ana-babasýnýn sevgi ve merhametiyle geliþip büyüyebilir. Eðer bu merhamet duygusu olmasa, hayatýn devamý mümkün olmazdý. Allah Teâlâ´nýn; "Benim rahmetim her þeyi içine almýþtýr" (el-Arâf, 7/156) sözü bu gerçeði ifade etmektedir. Canlýlar, ilahi rahmetin çeþitli tecellileri olan ve saymakla bitirilemeyecek nice nimetler sayesinde hayatiyetlerini devam ettirirler. Hak yolu bulmalarý için Allah Teâlânýn insanlara kitaplar, peygamberler göndermesi de rahmetinin bir tecellisidir: Ey Habibim Muhammed! Biz seni, alemlere rahmet olasýn diye gönderdik? (el-Enbiya, 21/107),
"Bu Kitabý (Kur´an´ý) sana, her þeyin açýklamasý, bir hidayet ve rahmet kaynaðý ve müslümanlar için de bir müjdeci olarak gönderdik" (en-Nahl, 16/89) ayetleri bunu göstermektedir.
"Allah Teâlâ, rahmetini yüz parçaya ayýrdý, doksan dokuzunu yanýnda býraktý, bir parçasýný yeryüzüne indirdi. Ýþte bu bir parça rahmet sebebiyle bütün yaratýklar birbirine merhamet eder. Hatta yavrulu bir kýsrak, yavrusu daha rahat emebilmesi için ayaðýný kaldýrýr" (Buhârî, Edeb, 19) hadisi, rahmet cevherinin aslýnda bir bütün olduðunu, sadece insanlara deðil, bütün mahlukata verildiðini gösterir. Buna göre, Allah Teâlâ´nýn gerçek rahmetinin büyüklüðünü düþünmek gerekir. Kalbinde merhamet duygusu taþýyan bir insan, içinde ilâhî bir cevher taþýyor demektir. Merhameti olmayan kiþi, bu ilahi nimetten nasipsiz kalmýþtýr. Hz. Peygamber´in çocuklarý sevip okþamasýna hayret eden ve on çocuðundan hiçbirini öpmediðini övünerek söyleyen bedevîye; "Þayet Allah senin kalbinden merhameti söküp almýþsa, ben sana ne yapabilirim? Acýmayana acýnmaz. " (Buhari, Edeb, 18) demesi de bunu gösterir.
Ýbadetler, bilhassa oruç ve zekat, merhamet duygusunu arttýrýr. Müslümanýn merhameti bütün müminleri bütün insanlarý, hatta bütün canlýlarý içine almaktadýr. Çünkü Ýslam, yaratýcýya hürmet, yaratýlana þefkat ve merhamet temeli üzerine bina edilmiþtir. Rahmet Peygamberi (s.a.s); "Ýnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez" (Müslim, Fedâil, 66) buyurur. Küçüklere, güçsüzlere, yardýma muhtaç olanlara, hayvanlara... rahmet ve þefkatle davranmak Peygamberimizin en önemli özelliklerinden ve ümmeti olan bizlere tavsiye ettiði þeylerdendir: "Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygý göstermeyen bizden deðildir" (Tirmizi, Birr,15), "Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere -bütün canlýlara- merhamet edin ki, göktekiler de -Allah ve melekler- size merhamet etsin" (Ebu Davud, Edeb, 58)
radyobeyan