Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Rahim By: armi Date: 15 Mart 2010, 18:44:05

RAHÎM




Çok merhametli, merhamet olunan; "rahmet, merhâmet ve ruhm" mastarýndan ism-i fail ve ism-i mef´ûl anlamlý bir sýfat. Kök anlamý, acýmak, merhamet etmek ve baðýþlamak demektir. Rahîm´in çoðulu "ruhamâ"dýr. Merhamet, iyilik ve nimet anlamýna da gelir. Ayný kökten "rahman" sözcüðü de merhameti bol olan demektir.

"Rahîm" ve "Rahman" isimleri Cenab-ý Hakk´ýn esmâ-i husnâsýndandýr. Esmâ-i husnâ; en güzel isimler anlamýna gelir ki, Yüce Allah kendisini bu nitelikteki isimlerle isimlendirdiðini Kur´an´da çeþitli yerlerde açýklamýþtýr (bk. el-A´râf, 7/180; el-Ýsrâ, 17/110; Tahâ, 20/7; el-Haþr, 59/24). Bu isimlerin sayýsý 99 olup, baþta "Allah" lafzý gelir. Allah´a bu güzel isimlerle dua edilmesi, duanýn kabulüne sebep olur. Allah´ýn güzel isimleri vardýr. O halde Allah´a o güzel isimlerle dua edin? (el-A´râf, 7/180).

Kur´an-ý Kerim´in 115 ayetinde büyük çoðunluðu çok baðýþlayýcý anlamýna gelen "gafur" sýfatý ile birlikte olmak üzere "rahîm" sýfatý kullanýlmýþtýr. Bu da Cenab-ý Hakk´ýn ne kadar baðýþlayýcý ve merhametli olduðunu gösterir. Dört ayette de "erhamü´r-râhimîn (merhametlilerin en merhametlisi)" tamlamasý kullanýlmýþtýr.

Allahu Teâlâ´nýn rahmân ve rahîm sýfatlarý her ikisi de "rahmet" mastarýndan türemiþ olmakla birlikte, aralarýnda anlam farklarý vardýr. Rahman sýfatý Kur´an´da 57 ayette geçmektedir. Bunlardan beþ ayette rahman ve rahîm birlikte zikredilmiþtir (bk. M. Fuad Abdülbâkî, el-Mu´cemul-Müfehres Li Elfazýl- Kur´anil-Kerim, "Rahman" ve "Rahim" maddeleri).

Bir ayet olan, Tevbe suresi dýþýnda bütün süre baþlarýnda tekrarlanan ve her meþrû iþe baþlarken söylenmesi Ýslam´ýn esaslarýndan olan "Besmele" de her iki sýfat zikredilmiþtir. Bismillahirrahmânirrahîm´in anlamý; "Rahmân ve rahîm olan Allah´ýn adý ile baþlarým" demektir. Kur´an-ý Kerim´de Sebe´ hükümdarý Belkîs´e, Süleyman peygamberin gönderdiði hak dine çaðrý mektubundan söz edilirken þöyle buyurulur: "O mektup þüphe yokki Süleyman´dandýr ve Rahman ve Rahîm olan Allah´ýn adý ile (baþlamaktadýr)" (en-Neml, 27/30). Bu iki sýfat arasýndaki farklarý þöylece belirtebiliriz.

Rahmân sýfatý ezelle, rahîm sýfatý ise daha çok ebedle ilgilidir. Bu yüzden Yüce Allah için dünyanýn rahmaný, fakat ahiretin rahîmidir, denilmiþtir. Bunun anlamý þudur: Cenab-ý Hakk´ýn varlýklarý yaratmasý, onlarý yaþatmasý, insanlar arasýnda mümin-kâfir, âdil-zalim, çalýþkan-tembel ayýrýmý yapmaksýzýn hepsine rýzýklarýný vermesi, çalýþma ve gayretlerinin semerelerini ihsan etmesi, Rahman sýfatýnýn tecellisidir. Küfre, zulme, þerre ve kötülüklere müdahale etmeksizin akýl ve irade-i cüz´iyyenin kullanýlmasýna fýrsat verilmesi, ehl-i küfrün çalýþmalarýnýn karþýlýðýný dünyada tam olarak görmesi hep bu sýfatýn bir sonucudur.

Rahîm sýfatýnýn tecellileri ise daha çok ahirette görülecek, Cenab-ý Hakk´ýn oradaki ikram ve ihsanlarý müminler için olacaktýr. Pek çok ayette Rahîm sýfatý zikredilerek, Cenab-ý Hakk´ýn müminleri bu sýfatla baðýþlayacaðý belirtilmiþtir. Bazý ayetler þunlardýr: "Fuhuþ yapýp, sonra bu fuhuþlarýndan vazgeçen erkek ve kadýnlar için þöyle buyurulur: "Þüphesiz Allah tevbeleri en çok kabul eden ve en çok merhamet edendir" (en-Nisâ, 4/ 16). Þu ayetlerde günahkâr müminlere yönelik genel rahmeti görmek mümkündür: "Onlar, Allah ile birlikte baþka bir ilâha tapmazlar. Haksýz yere, Allah´ýn haram kýldýðý cana kýymazlar, zina etmezler. Kim bunlardan birini yaparsa cezaya çarpar. Kýyamet günü de azabý kat kat arttýrýlýr ve orada hor ve hakîr sürekli býrakýlýr. Ancak piþmanlýk duyup imanýný yenileyen ve iyi iþler iþleyenler müstesnadýr. Allah bunlarýn kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok baðýþlayýcý ve çok merhamet edicidir. Yine kim tövbe edip, güzel amel yaparsa, tövbesi kabul edilmiþ olarak Allah´a döner" (el-Furkân, 25/68-71);

"Göklerin ve yerin mülkü Allah´ýndýr. Kimi dilerse baðýþlar kimi dilerse azaplandýrýr. Allah çok baðýþlayan ve çok merhamet edendir" (el-Feth, 48/14). Þu ayette rahîm sýfatýyla müminlere merhamet açýkça görülür:

"O, sizi karanlýklardan nura çýkarmak için üzerinize melekleriyle birlikte rahmetini gönderir. Allah mü´minlere çok merhamet eden (rahîm) dir" (el-Ahzâb, 33/43).

Hz. Peygamber´in hadislerinde de Cenab-ý Hakk´ýn rahmet sýfatý açýklanmýþ, O´nun kullarýna ve bütün yaratýklara olan merhametine yer verilmiþtir. Ýnsanlarda ve bütün canlýlarda bulunan acýma, merhamet duygusunun Allah´ýn rahmân sýfatýndan bir cüz olduðunu Allah elçisi þöyle ifade buyurmuþtur: "Þüphesiz acýma, merhamet duygusu Rahmân´dan bir cüzdür" (Buhârî, Edeb,13; Tirmizî, Birr, 16; Ahmed b. Hanbel, I,190, 321, II, 295). Baþka bir hadiste rahmetin bütün yaratýklarý kapsamak üzere Arþ´ta asýlý bulunduðu belirtilir (Müslim, Birr,17 ; Ahmed b. Hanbel, II,163, 190). Bir hadis-i kudside; "Þüphesiz rahmetim gazabýmdan öne geçmiþtir" (Buhârî, Tevhîd, 15, 22, 28, 55, Bedül-Halk,I; Müslim, Tevbe,1416; Tirmizî, Daavât, 99).

Diðer yandan insanlarýn merhametli davranýþýnýn Cenab-ý Hakk´ýn da merhametine sebep olduðu þöyle ifade buyurulur: "Güçsüzlere merhamet edenlere Rahman olan Allah da merhamet eder" (Ebû Davûd, Edeb, 58; Tirmizi, Birr, 16); "Allah insanlardan ancak merhametli olanlarý baþýþlar" (Buhârî, Cenâiz, 32, Eymân, 9, Tevhîd, 25; Müslim, Cenâiz, 9, 11; Ebû Dâvud, Cenâiz, 24); "Merhamet etmeyen kimseye merhamet olunmaz" (Buhârî, Edeb, 18,27; Müslim, Fazâil, 65; Ebû Dâvud, Edeb, 145).


radyobeyan