Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
er-Rabb By: armi Date: 15 Mart 2010, 16:02:06

er-RABB



Yüce Allah´ýn güzel isimlerinden biri. Sözlükte "Rabb" kelimesi mâlik, yaratýcý, sâhip, bir þeyi ýslâh eden, terbiye eden, efendi anlamlarýný ifade etmektedir.

Ýbnul-Enbârî´ye göre Rabblýk, yani bir þeyin Rabbi olmak üç mânâya gelir:

1. Mâlik olmak; yani tasarrufu, kudreti altýnda bulunan her þeyin yegane sahibi ve idarecisi olmak. Ýþte sadece o Rabb, bütün onlarýn sahibi, yöneticisi ve istediði gibi, ilmine ve iradesine uygun olarak tasarrufta bulunandýr.

2. Kendine itaat edilecek, boyun eðilecek efendi anlamým da ifade eden Rabb, Kur´an-ý Kerim´deki "Mevlâ" kelimesiyle eþ anlamlýdýr. Yine o Rabb, kendisine itaat edilecek, emirlerine uyulup, yasaklarýndan uzak durulacak yegâne, tek efendi anlamýna da gelir.

3. Rabb; ýslâh eden, arýtýp, saflaþtýrýp, olgunlaþtýran anlamýndadýr. Yani o Rabb, her þeyi düzelten, sivrilikleri, çýkýntýlarý tesviye eden, tam bir þekilde halden hale geçirerek düzenleyen, terbiye edendir. Bilindiði gibi Rabb kelimesinin asýl mânâlarýndan biri de "terbiye eden" anlamýdýr.

Burada zikredilen bu üç mânâdan kolayca anlaþýlmýþtýr ki; Rabb kelimesi Allah Teâlâ için kullanýlmaktadýr. Ancak Arap dilinde isim tamlamasý þeklinde (izafet terkibi olarak) insan için de kullanýlmýþtýr. Meselâ; "evin sahibi", "devenin sahibi" gibi anlamlarda da kullanýldýðý görülmektedir.

Kur´an-ý Kerim´de ise "rabbim, rabbýn, rabbimiz, rabbýnýz..." gibi iyelik zamirlerine bitiþik olarak da kullanýlmýþtýr. Meselâ; ilk nazil olan ayetlerde; Ey Muhammed, yaratan Rabbinin adýyla oku!... Kalemle öðreten Rabbin kerem sahibidir".

"Rabbimiz, eðer unutacak veya yanýlacak olursak bizi sorumlu tutma! Rabbimiz, bizden öncekilere yüklediðin gibi bize de aðýr yük yükleme!. " (el-Bakara, 2/285) buyurulur.

Bilindiði üzere bu örnekleri çoðaltmak mümkündür. Bununla beraber bu ayetlerde geçen Rabb kelimeleri doðrudan doðruya yüce Allah´a iþaret etmektedir.

er-Rabb, Allahu Teâlâ demektir. O, her þeyin rabbi, mâliki, sâhibi, efendisi, ýslâh edeni, varlýklarýn ihtiyaçlarýný tekeffül edeni yani görüp gözeteni, ihtiyaçlarýný karþýlayanýdýr. Ýþte bu anlamlarda "Rabb", Allah Teâlâ´dan baþkasý için kullanýlmaz. Bu kullaným þeklini daha iyi anlayabilmek için Kur´an-ý Kerim´den örnekler vererek birbirini destekleyen bu mânâlarý þöylece sýralayabiliriz:

l. Hz. Ýbrahim (a.s), milletine Þuarâ süresinin 77-80. ayetlerinde þöyle diyordu: "Ýþte o taptýklarýnýz benim düþmanýmdýr. Fakat sadece âlemlerin Rabbý dostumdur. O Rabb ki, beni yaratan ve doðru yola eriþtirendir. Beni yediren de içiren de Odur. Hasta olduðumda bana þifayý O verir. Beni öldürecek ve diriltecek O´dur".

De ki; Allah her þeyin rabbi iken O´ndan baþka bir rabb mý arayayým? Herkesin kazandýðý kendisinedir. Kimse baþkasýnýn yükünü taþýyamaz: sonunda dönüþünüz Rabbinizedir, ayrýlýða düþtüðünüz þeyleri size bildirecektir" (el-En´am, 6/164).

"O, doðunun ve batýnýn Rabbidir. Ondan baþka Tanrý yoktur, öyleyse O´nu vekil tut" (el-Müzzemmil, 73/9).

Görüldüðü gibi bu ayetlerde geçen Rabb lafýzlarý Allahu Teâlâ´nýn ismi olup Allah lafzý yerine kullanýlmýþtýr. Terbiye eden, kefil olan, vekil olan, ihtiyaçlarý gideren, yetiþtiren, yaratan, kanun ve hüküm koyan yegane kiþi þâri, murâkabe eden, her þeyin sahibi ve maliki olan Allahu Teâlâ anlamýnda kullanýlmýþtýr.

2. "...O sizin Rabbinizdir, O´na döneceksiniz" (Hud, 11/34);

"...Hiç kimse diðerinin günahýný yüklenmez, sonunda dönüþünüz Rabbinizedir..." (ez-Zümer, 39/47);

" De ki, Rabbiniz sonunda hepinizi toplar, sonra aramýzda adaletle hükmeder..." (es-Sebe´, 34/26).

Bu ayetlerde de "rabb", etrafýnda toplanýlacak mümtaz varlýk anlamýndadýr. Zira lugatta "rabb" kelimesi "Toplum içinde kutup sayýlacak ve etrafýnda toplanýlacak mümtaz kiþi" anlamýna da gelmektedir.

3. "...Allah´ý býrakýp da birbirimizi (kimimiz kimimizi) rabbler edinmeyelim" (Âl-i Ýmran, 3/64).

"Onlar Allah´ý býrakýp hahamlarýný, papazlarýný ve Meryem oðlu Mesih´i Rableri olarak kabul ettiler. Halbuki bir tek Tanrý´dan baþkasýna kulluk etmemekle emrolunmuþlardý. O´ndan baþka tanrý yoktur. Allah koþtuklarý eþlerden münezzehtir" (et-Tevbe, 9/31).

Bu iki ayette geçen rabb kelimelerinin çoðulu olan "erbâb? lafýzlarý, topluluklarýn ve milletlerin önder ve rehber edindikleri kimselere iþaret etmektedir. Ýnsanlar bu önderlerin emirlerine uyarlar, yasaklarýndan kaçýnýrlar ve onlarýn koyduklarý kural ve kaidelere de uyarlar; onlarýn hiç bir delile dayanmaksýzýn ileri sürdükleri helâl ve haram gibi deðerlendirmelerini de kabul ederler. Ýþte Yüce Allah, onlarýn gerçek mânâda rabb olmayýp diðer insanlar gibi âciz birer insan olduklarýný haber veriyor.

4. " ... Yusuf´a elçi gelince; "Efendine dön, kadýnlar niçin ellerini kesmiþlerdi, bir sor! Doðrusu Rabbin onlarýn düzenini (fendini) bilir" (Yusuf 12/50).

Bu ayetin hemen baþ tarafýnda geçen "rabb" kelimesiyle, Mýsýrlýlara hitaben Mýsýr azizi-efendisi kasdedilmiþtir. Çünkü Mýsýrlýlar onun otoritesine, üstün özelliklerine ve deðerine inanýyorlar, emir ve yasak koymaya yetkili olduðunu kabul ediyorlardý. Ýþte bu bakýmdan ayette geçen "Rabbine dön!" lafýzlarý, "Efendine dön!" anlamýndadýr. Ancak emir ve yasak koyma yetkisine sahip olan sadece Alemlerin Rabbidir. Ama kanun ve hüküm koyucu olarak Cenab-ý Allah´tan baþkasýný tanýyan ve kabul edenler bu kanun koyucularý rabb edinmiþler demektir.

5. "Eðer yerle gökte Allah´tan baþka tanrýlar olsaydý, ikisi de bozulurdu. Arþýn Rabbi olan Allah, onlarýn vasýflandýrdýklarýndan münezzehtir" (el-Enbiyâ, 21 /22);

"Yedi göðün de Rabbi, yüce Arþýn da Rabbi kimdir?" (el-Mü´minun, 23/86).

Bu ve benzeri ayetlerde de "rabb" lafýzlarý, sâhib, mâlik anlamlarýnda kullanýlmýþtýr.

Ýþte bütün bu örneklerden ve açýklamalardan anlaþýlýyor ki, "er-Rabb" tabiri Yüce Allah´ýn güzel isimlerinin en fazla anlam ifade edenlerinden biridir. Bu isim, birbirini destekleyip kuvvetlendiren en az beþ ayrý mânâya iþaret etmektedir. Böylece Cenab-ý Hakk´ýn isimleri ve bu isimlerin ifade ettiði anlamlar daha iyi anlaþýlmaktadýr ve buna baðlý olarak kiþilerin Allah´a olan inançlarý da o nisbette kuvvetlenip þüphe ve tereddütlerden temizlenmekte ve arýnmaktadýr.

 


radyobeyan