Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Peruk By: armi Date: 15 Mart 2010, 15:51:27

PERUK




Baþa giyilen saçlý serpuþ. Saçlarý dökülen veya saç rengini yada þeklini beðenmeyen kimsenin baþýna kendi saçlarý imiþ gibi görünen saçlý bir serpuþu örtmesine "peruk takma" denir.

Saç takma veya ekleme, kiþinin tabiî þeklini deðiþtirme, genç görünme ve karþýsýndakini yanýltma amacýyla yapýlýr. Ýslâm bunu hoþ görmemiþtir. Hz. Peygamber saç takan kadýnlara lanet etmiþtir (Buhârî, Libâs, 83, 85; Tefsîru Süre, 59/4; Müslim, Libâs, 115, 117-119; Ebû Dâvud, Tereccül, 5; Tirmizî, Libâs, 25; Edeb, 33; Nesâî, Zîne, 22, 23, 24, 29; Ýbn Mâce, Nikâh, 52). Hadislerdeki "vâsýla"; saçý kýsa veya az olduðu için baþkalarýnýn saçýndan saç ekleyen kadýn, baþka bir deyimle peruk takan kadýn anlamýna gelir.

Burada normal olarak bir kadýnýn Cenab-ý Hakkýn verdiði saç zenginliðini ve tabiî kiþiliðini korumasý amaçlanýr. Bu durum kadýnýn saçlarýný boyatmasýna veya uçlarýndan keserek veya haným kuaförde saçlarýna bir þekil vermesine engel olmaz. Yabancý erkeklere göstermemek þartýyla, onun kocasý, yakýn hýsýmlarý ve hemcinsleri yanýnda süslenmesinde bir sakýnca bulunmaz. Diðer yandan kadýnýn saçlarý bir hastalýk veya kaza sonucu tamamen döküldüðü takdirde ise onun fizik ve ruh saðlýðý için baþýna uygun bir serpuþ örtmesinde bir sakýnca bulunmaz. "Zaruretler mahzurlu olan þeyleri mübah kýlar" kaidesi bu kolaylýðý saðlar. Çünkü, Hz. Peygamberin, erkeklerin altýn kullanmasýný yasaklamýþken, burnu kesilen bir sahabenin burun deliklerinden giren toz, toprak vb. sebeplerle rahatsýz olmasý sebebiyle en rahat kullanabileceði altýndan kýlýf yaptýrmasýna izin verdiði bilinmektedir.

Ancak ipek veya yün iplikleri örgü yapýp eklemekte bir sakýnca yoktur (Ýbn Hacer, Fethu´l-Bârî, Kahire 1959, XII, 500).

Saç deðiþikliði yapan daha çok kadýnlar olduðu için hadiste, kadýn örnek verilmiþtir. Erkeðin de genç görünmek, tipini deðiþtirmek ve çevreyi yanýltmak amacýyla peruk takmasýnda ayný sakýncalarýn bulunduðunda þüphe yoktur.

 


radyobeyan