Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Oyun By: armi Date: 15 Mart 2010, 10:56:28

OYUN




Beden veya zihin gücünün sadece zevk almak, dinlenmek ve eðlenmek maksadýyla yaptýðý iþler. Ýslâm´da þansa dayanan ve bir tarafýn haksýz kazancýna, öbür tarafýn kaybetmesine sebep olan oyunlar kumar sayýlarak yasaklanmýþtýr. Kur´an-ý Kerim´de Ey iman edenler; içki, kumar, tapýnmak için dikilen heykeller ve fal oklarý, þüphesiz þeytan iþi pisliklerdir. Bunlardan kaçýnýn ki saadete eresiniz"buyurulur (el-Maide, 5/90).

Tavla ve gülbahar, kumardýr. Nitekim Resulullah (s.a.s) Kim nerd þir (tavla ve gülbahar) oynarsa elini domuz etine ve kanýna bulamýþ gibi olur" buyurmuþtur. Ýmam Þafiî zekayý güçlendirdiði gerekçesiyle satrancý mekruh saymýþ, öteki mezhep imamlarý ise, kumar kabul ederek haram olduðunu söylemiþlerdir. At, katýr, eþek, deve yarýþlarý, atýcýlýk müsabakalarý caizdir. Savaþ hazýrlýðý olan her þeyi öðrenmek, harp manevralarý yapmak teþvik edilmiþtir. Resulullah (s.a.s) yapmýþ olduðu bir yarýþta birinci, Ebû Bekir ikinci, Hz. Ömer de üçüncü olmuþlardý. Hattâ atýcýlýk ve yarýþ oyunlarýný meleklerin bile seyrettiði rivayet edilmiþtir. Bu gibi yarýþlarda taraflardan birinin veya üçüncü þahýslarýn kazanana ödül vereceklerini þart koþmalarý da caizdir. Çünkü bu þekilde harp ve harp aletlerinin öðretilmesi teþvik edilmiþ olur. Fakat, ödüle karþýlýklý olarak yarýþan taraflarca þart koþulur, yarýþý kazanan taraf öteki taraftan ödülü alýr, o taraf kaybeder ve zararlý çýkarsa; bu, kumar olur ve haramdýr. Spor yapmak amacýyla yarýþlar, at yarýþlarý ve atýcýlýk müsabakalarý düzenlemek de menduptur. Ancak bu yarýþlarda yarýþ yapan hayvanlarý bitkin hale getirmemek gerekir. Sýrf eðlenmek için müsabaka yapmak mekruhtur. Ancak bu bayramlarda olursa, mübah ve hattâ menduptur.

Genel olarak karþýlýklý iddia ve bahse dayanmayan ve sýrf hoþ vakit geçirmek amacýyla yapýlmayýp bedenî, zihnî ve sosyal bir faydasý olan oyunlar helal sayýlmýþtýr. Zararlý ve hiç faydasý olmayan oyunlar da yasaklanmýþtýr (Abdullah el-Mavsili, el-Ýhtiyar, IV,168-169; Sahih-i Buhârî, Muhtasarý Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI, 96, ayrýca bk. Kumar ve Eðlence mad.).

 


radyobeyan