Hadis Tarihi
Pages: 1
Seyahatin Neticeleri By: rabia Date: 14 Mart 2010, 00:16:36
Seyahatin Neticeleri

Hadîs veya ilim yolunda yapýlan seyahatler gerçekten müsmir neticeler hâsýl etmiþtir. Bu sâyede, muhtelif ve uzak beldeler arasýnda kültürel bir bað kurulmuþ oldu. O zamanda, günümüzde olduðu gibi geniþ kolaylýklara sâhip matbu muhâbere vasýtalarýnýn (kitap, mecmua, gazete gibi) yokluðu düþünülürse söylemek istediðimiz husus daha iyi anlaþýlýr. Her tarafa daðýlmýþ Ashabýn, gittikleri yerlerde birbiriyle irtibatý olmayan ilim halkalarý teþekkül etmeye baþlamýþtý. Arada baþka bir nâþir-i efkar olmadýðý için, her bölgenin ilmi oraya münhasýr kalmaya mahkûmdu.

Þu halde seyâhatler bu kýsýrlýðý giderdi. Uzak diyarlar buralarda ilim arayan tâliblerin, âlimlerin gayretiyle birleþti. Bütün hadîsler belli baþlý merkezlerde toplandý.

Medeniyetin geliþmesinde, beþerî terakkinin meydana çýkmasýnda mühim bir âmil olan "farklý kültürlerin birbirini mayalamasý" hâdisesi bu þekilde gerçekleþti. Týpký çiçekten çiçeðe koþarak bal yapan arý gibi diyar diyar dolaþan âlimler de Ýslâm´ýn medeniyet peteðini iþlediler.

Arap dilinin zenginliði icâbý her bölgede farklý þekillerde tezâhür eden Ýslâmî ve ilmî ýstýlahlarda birliðe gidildi.

Âlimler birbirlerinin ictihad ve anlayýþlarýný kontrol ederek amel ve itikad da vahdete kavuþtular.

Hadîslerin farklý turûklarý, vücuhlarý elde edildi. Bu ise þâriin daha iyi anlaþýlmasýna zemin hazýrladý.

Râvilerle ilgili bilgiler elde edildi. Cerh-tâdil ilmi ortaya çýktý.

Hülâsa, öncelikle hadîsçilerin baþlattýðý ilmî seyahat hareketleri, netice olarak, sâdece hadîs ilminin zenginleþmesinde rol oynamamýþ, bütün Ýslâmî ilimlerin geliþmesinde etkili olmuþ ve dolayýsýyla Ýslâm medeniyetinin kýsa zamanda büyük bir parlama yaparak göz kamaþtýrýcý þaþaaya ermesinde rol oynamýþtýr.

Ýþte bu sebeple olacak ki, Ýbrahim Edhem gibi bir kalb ehli: "Allah, ashabu´l-hadîs´in rýhle´leri (yani ilim maksadýyla yaptýklarý seyahatler) sebebiyle bu ümmetten belalarý defediyor" diyecektir. [140] 


radyobeyan