Hadis Tarihi
Pages: 1
Gazveler By: rabia Date: 13 Mart 2010, 12:15:27
Gazveler

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)´in gazvelere iþtiraki, sünnetin tesbit ve neþrinde ihmâli mümkün olmayan bir yer tutar. Zira bu gazveler hem sayýca çoktur (27 adet), hem de gazvelere çok sayýda ve deðiþik kabilelerden insan iþtirak etmekte idi. Gazvelere iþtirak edenler, sadece Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ý görmek, dinlemek, müþkillerini kendisine arzedip çözüm almakla kalmýyor, her zaman Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´la beraber olma ve dolayýsýyla sünneti çok daha iyi bilme durumunda olan Medineli Ensar ve Muhâcirun ile kaynaþma, onlardan sünneti öðrenme imkânýna da sâhip oluyorlardý. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)´in risâlet hayatýnýn sonlarýna rastlayan (9. hicrî yýl) Tebük Seferi´ne 30 bin kiþinin iþtiraki, düþünülecek olsa sadece bu gazvenin sünnetin tesbitinde ne kadar mühim bir yer tuttuðu hemen anlaþýlýr. Peygamberimiz (aleyhissalâtu vesselâm) bütün Arap kabilelerinin buna iþtirâkini emretmiþti. Orduda, daha yeni müslüman olmuþ, sünnetten fazla bir þey bilmeyen çok sayýda asker vardý. Hele Medine´ye gelmeleri kolay olmayan uzak kabilelerin insanlarý bu fýrsatlarda sünneti öðrenip, kendi diyarlarýna götürüyor, oralarda bir nevi sünnet muallimliði yapýyorlardý.

Birçok mühim ahkâmýn hep bu seferler sýrasýnda vahy ve teþrî edilmesi de mevzumuz açýsýndan önemlidir. Esirlere yapýlacak muâmele ve ganimetin taksimiyle ilgili âyetler Bedir Seferinde; Mut´a nikahýnýn kaldýrýlmasý, bazý hayvan etlerinin (ehlî eþek, katýr, parçalayýcý diþ taþýyan vahþîler, pençeli kuþlar) haram edilmesi, altýn ve gümüþün, altýn ve gümüþ mukabilinde alýnýp satýlmasý, esirlerle ilgili bazý yasaklar, ganimetin taksimden önce kullanýlmasýnýn hâram olduðu vs. gibi ahkâm Hayber Seferi sýrasýnda; Mekke´nin haram oluþu, câhiliye devrinden kalma tefâhür ve imtiyazlarýn ilgâsý, hatâ ile öldürmenin hükmü, Kâbe ve haccla ilgili hizmetlerden bazýlarýnýn ilgasý gibi umûrlar Fetih günü toplanan büyük cemâatin huzurunda ilan edilmiþtir. Yine ayný cemâate Hucurât Suresi´nin "Ey insanlar, sizi bir erkekle bir kadýndan yarattýk, sizleri büyük milletlere ve küçük kabilelere böldük, ta ki tanýþasýnýz. Sizin Allah nazarýnda en deðerliniz en muttakî olanýnýzdýr" meâlindeki 13. âyeti de tilâvet edilir, duyurulur.

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ýn katýlmadýðý, fakat Ashâb´ýn katýldýðý seferler de sünnetin Medine dýþýna çýkýp oralarda yayýlmasýna hizmet etmiþtir. [19]


radyobeyan