Nasihat By: armi Date: 12 Mart 2010, 16:15:54
NASÝHAT
Bir þeyi yabancý maddelerden ayýrma, dikiþ dikme, samimi olma, samimi olan ve içinde kötülük bulunmayan bütün iyi söz ve iþler. Öðüt verme, akýl ve yol gösterme. Nasihat, Ýslâm´ýn pratik hayata aktarýlmasý, ahlâkî prensiplerin yaþanmasý, insanî erdemliliklerin, görgü kurallarýnýn öðretilmesi amacýyla bilenlerin bilmeyenlere öðretmesi ve hatýrlatmada bulunmasý amacýyla yapýlan öðütlerdir. Bu öðütler yapýlýrken asla bir ard niyet güdülmez, dünyevî çýkarlar düþünülmez. Nasihat eden kiþi güvenilir olur. Onun yaptýðý nasihat samimiyetle yapýldýðý takdirde etkisini gösterir. Müminler sürekli olarak birbirine öðüt vermek sûretiyle yardýmcý olurlar. Cenab-ý Allah; "Hatýrlat, umulur ki bu hatýrlatman müminlere yarar saðlar, (öðüt alýrlar)" (ez-Zâriyat, 51/55) buyurmuþtur.
Resulullah (s.a.s) da: Din nasihattir" buyurdu. Ashap; "Kimler için dediler. Resul-i Ekrem (s.a.s);
Allah, Resülu, Kitabý, müslümanlarýn idarecileri ve bütün diðer müslümanlar için" buyurdu (Buhârî, Ýman, 42).
Alimler bu hadisin yorumunda nasihatýn þu anlamlara geldiðini söylemiþlerdir:
1- Allah´ýn varlýðý ve birliðine samimi olarak inanýp, O´nu noksan sýfatlardan tenzih etmek, O´na en üstün nitelikleri layýk görmek, sevdiði þeyleri yapýp sevmediði þeyleri yapmamak ve O´na karþý gelenlere düþman olmak.
2- Hz. Muhammed´in, peygamber olduðuna inanmak, emir ve yasaklarýna uymak, onu ve Ehl-i beytini sevmek, sünnetine sarýlmak, ahlakýný ahlâk edinmek.
3- Kur´an-ý Kerim´i lâyýk olduðu þekilde okumak, ihtiva ettiði hükümleri öðrenmek ve baþkalarýna öðretmek, ona hürmette kusur etmemek, tavsiye ettiði þekilde bir müslüman olmak ve onun ahlâkýný yaþamak.
4- Allah´ýn hükümlerini uygulayan ve Ýslâm´ý hâkim kýlan idarecilere itaat etmek onlara karþý gelmemek ve onlara doðruyu göstermek, bilmedikleri konularda onlarý uyarmak, onlara karþý görev ve yükümlülüklerini samimiyetle yerine getirmek.
5- Müslümanlara düþman olanlarla mücadele etmek, onlara iyi ve doðruyu göstermek, bütün müslümanlara dua etmek, hepsi hakkýnda iyilik düþünmek, sâlih kiþileri sevmek.
Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadislerinde;
"Bir organ hasta olunca bütün vücûd rahatsýz ve hasta olur. Müslümanlar da týpký bir vücûd gibi birbirlerini sever, birbirlerine acýr ve þefkat ederler" buyurmuþtur.
Bütün açýklamalardan müslümanýn dinî ve insanî görev ve yükümlülüklerini samimi olarak yerine getirmeleri, en iyi ve en güzel sözü söylemeleri, nasihat olmaktadýr: Bununla birlikte Türkçede nasihat, öðüt ve irþad anlamýnda kullanýlmaktadýr. Bu daha ziyade samimi olarak görüþlerini söylemek demek olduðu için nasihatýn sözlü kýsým, ile ilgilidir (Ayrýca bk. Ýrþad).
radyobeyan