Nas suresi By: armi Date: 12 Mart 2010, 16:15:03
NAS SÛRESÝ
Kur´an-ý Kerim´in yüz on dördüncü sûresi. Altý ayet, on altý kelime ve yetmiþ dokuz harften ibarettir. Fasýlâsý sin harfidir. Medenî sûrelerden olup, Felak sûresinden sonra nazil olmuþtur. Mekkî olduðu da söylenmektedir. Muavvizeteyn sûreleri de denen bu iki surenin Mekkî mi yoksa Medenî mi olduklarý tartýþmalýdýr.
Felak sûresi ile ayný konuyu iþleyen sûre, bilinen ve bilinmeyen bir takým zararlý þeylerin þerrinden Allah Teâlâ´ya sýðýnmayý emretmektedir. Sûre, Mekkeli müþriklerin, Ýslam´ýn mesajýný boðup, yoketmek için, bütün güçleriyle Resulullah (s.a.s)´in baþýna üþüþtükleri bir zamanda nâzil oldu. Müþrikler onu susturmak için kullandýklarý zorbaca yöntemler yanýnda, sihir yoluna da baþvurmaktan geri kalmýyorlardý. Allah Teâlâ, Resulunü ve kendine inanan bütün insanlarý, bu tip kötü insanlarýn ve onlarýn yardýmcý ve yol göstericileri olan þeytanlarýn vereceði zararlardan korumak için bu iki sûreyi gönderdi.
Felak sûresinde, büyü ve hasetten doðabilecek kötülüklerden dolayý bir sýðýnmadan bahsedilmektedir. Bu sûrede ise, insanýn kalbine vesvese verenlerin þerrinden korunmak için bir sýðýnma sözkonusudur.
Sûrenin ilk üç ayeti, kendisine sýðýnýlmasý emredilen Allah Teâlâ´nýn Rablýk, Hükümdarlýk ve Ýlâhlýk sýfatlarýný zikretmektedir.
Bu, sýðýnýlan Allah Teâlâ´nýn dilediðini her türlü kötülükten koruyabileceðini ve izni olmadan kimsenin kimseye bir zarar vermesinin mümkün olmadýðým vurgulamaktadýr. Vesvesecinin þerrinden bu sýfatlara sýðýnýldýðý gibi, diðer bütün kötülüklerden korunmak için yine bu sýfatlara iltica edilir:" De ki: Sýðýnýrým bütün insanlarýn Rabbine bütün insanlarýn hükümdarýna, bütün insanlarýn ilâhýna" (1-3).
Peþinden, sýðýnýlmasý gereken þer zikredilir: "Ýnsanlara kötü þeyler (vesvese) fýsýldayan o sinci vesvesecinin þerrinden. O ki tekrar tekrar döner ve insanlarýn göðüslerine (kötü þeyler) fýsýldar" (4-5).
Ýnsanlarý saptýrmak, baþlarýna kötü þeyler getirmek isteyenler, görünmez varlýklar olan cinlerden olabildikleri gibi, insanlarýn arasýnda dolaþan hemcinslerinden de olabilirler:" Bu vesveseci gerek cinden, gerek insandandýr" (6).
Bu þerden Allah´a sýðýnmanýn anlamý, þerrin kalbe yerleþmemesi için Allah´a dua etmek ve sýðýnma isteminde bulunmaktýr. Ýkinci anlamý: Allah yolunda çalýþanlarýn aleyhinde halkýn kalbine vesvese verene karþý daima Allah´a sýðýnmaktýr. Hak davetçilerinin, Allah´a daveti býrakarak, her bireyin davetçiler hakkýndaki yanlýþ düþüncelerini düzeltemeyeceði ve ithamlara cevap veremeyeceði ve bunlar için vakit ayýramayacaðý bilindiðine göre, tek çare bütün bunlardan Allah´a sýðýnmaktýr. Ayrýca muhaliflerin seviyesine inilerek, kendini savunmak için onlara cevap verilmesi de uygun deðildir. Onun için Allah, hak davetçilerine yol gösterir ve þöyle buyurur: "Þerre karþý Allah´a sýðýnarak hiç bir þeye aldýrmadan davete devam edin".
Burada vesvesecinin, þer fiilinin baþlangýcý olduðu sonucu diþ çýkmaktadýr. Vesvese, gâfil ve zihni boþalan bir insan üzerinde önce etkili olur ve kalbinde kötülüðe istek meydana getirir. Bu kötü niyet daha sonra irade haline gelir ve vesvesenin de etkisiyle irade pekiþir. Son adýmda ise, þer amel ortaya çýkar. Vesvese verenin þerrinden Allah´a sýðýnmanýn anlamý, Allah´ýn henüz baþlangýcýnda þerri yok etmesini istemektir.
Ynt: Nas suresi By: Kaan8/B Date: 28 Aralýk 2014, 21:34:31
cok guzel bir sure kisa ve anlamli onemli bir sure
Ynt: Nas suresi By: selinay 7b Date: 11 Nisan 2015, 18:36:03
Nas suresi cok onemli ve guzel anlamlidir. Aslinda butun sureler guzel anlamlidir . bizlerde bu sureleri okumali ve anlamlarini bilmeyiz.
radyobeyan