Delilli Þafi Ýlmihali
Pages: 1
Feraiz ve Miras By: rabia Date: 11 Mart 2010, 00:03:33
Feraiz ve Miras

Miras; varislerden her birinin terikeden alacaðý hissenin bilinmesini saðlayan hesap ve fýkýh kurallarýdýr.

Baþka bir tarifle mirasý açýklayalým:

Her hak sahibinin teri kederi alacaðý miktarý bilmeyi saðlayan hesap ve fýkhi esaslarýn bilinmesidir.

Burda her hak sahibi diye bir tabir kullanmamýzýn nedeni ´Vasiyet, borç ve diðer hak sahipleri´ anlaþýlmaktadýr.

Feraiz: ´Fariza´ kelimesinin çoðul þeklidir ki, miktarýný bildirmek ma­nasýna gelen ´Farz´ kelimesinden türemiþtir.

Yüce Allah (c.c.) ölünün terikesinden kalanýn taksimatý için zikrettiði ayet-i kerimede:

"Ana-baba ve akrabanýn (geriye) býraktýðý maldan er­keklere pay vardýr. Kadýnlara da, ana-baba ve akrabanýn (geriye miras olarak) býraktýðý maldan pay vardýr; (geriye kalan) o malýn azýndan da çoðundan da (varisler için) takdir edilmiþ birer hisse ayrýlmýþtýr. " (Nisa: 4/7)

Peygamber (s.a.v..) efendimiz de,

"Feraizi öðrenin ve öðretin. Çünkü o ilmin yarýsýdýr. Ýlim unutulur. Ümmetim arasýnda ilk kalkacak olan odur." [1] buyurmuþtur

Burda anlamamýz gereken þu olmalýdýr:

Ýslam, ekonomi ve haklara son derece önem vererek, kiþinin vasiyet etmesine gerek kalmaksýzýn ölümünden sonra malýnýn adil bir yolla tak­sim edilme imkânýný saðlamýþtýr. [2]

[1] Ýbni Mace.; 2719.

[2] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 377-378.

Feraiz Ýlminin Temelleri

Konusu: Hak sahipleri arasýnda terikenin taksim edilme þeklidir.

Delilleri: Kitap, sünnet ve icma-ý ümmetin ilmidir.

Miras "Ekonomik ve hak sahipleri" konusunu içerdiði için, kýyasýn ve­ya herhangi bir içtihadýn bu konuda etkili olamýyacaðý bizim için düþün­dürücü olmalýdýr.

Kitaptaki delilden kastýmýz Kuran-ý Kerimdeki çocuklarýn ve ana-babalarýn mirasýný konu alan þu ayet-i kerimedir:

"Allah size, çocuklarýnýz hakkýnda erkeðe, kadýnýn payýnýn iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadýn iseler ölünün býraktýðýnýn üçte ikisi onlarýndýr. Eðer yalnýz bir kadýnsa yarýsý onundur. Ölenin çocuðu varsa ana babasýndan her birinin mirastan altýda bir his­sesi vardýr. Eðer çocuðu yok da ana -babasý ona varis olmuþ ise, anasýna üçte bir (düþer). Eðer ölenin kardeþleri varsa, anasýna altýda bir (düþer. Bütün bu paylar ölenin) yapacaðý vasiyetten ve borçtan sonradýr. Babala­rýnýz ve oðullarýnýzdan hangisinin size fayda bakýmýndan daha yakýn ol­duðunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafýndan konmuþ farzlardýr. Þüphe­siz Yüce Allah, ilim ve hikmet sahibidir." (Nisa: 4/11)

Ýslam, Batý hukuk kurallarýndan daha farklý bir yol izler. Aslýnda burda hiç bir zaman kadýn gözardý edilmemektedir. Ýslam´ýn miras hukukunda paylar ile mükellefiyetler arasýnda gayet bir dengeleme yolu tutulmuþtur. Mesela, daha çok harcama yapma mecburiyetinde olanlara çok, daha az harcama durumunda olanlara az hisse verilmiþtir. Ýslam aile hukukuna göre evlenirken mehir verecek, düðün masrafý yapacak, evlendikten sonra da gerek muhtaç olan yakýn akrabasýna ve gerekse eþ ve çocuklarýna ba­kacak onlara yiyecek, giyecek, mesken ve bu gibi temel ihtiyaçlarý temin edecek erkektir.

Ýþte bu sebepledir ki genellikte mirasta erkeklerin payý, kadýnlarýn iki misli olmuþtur.

Hukuk sistemleri varislerin alacaðý paylarda olduðu gibi, yakýnlýk ve uzaklýk derecelerine göre akrabanýn varis olup olmayanýný tayin konusun­da da farklý telakki ve uygulamalarý benimsemiþlerdir.

Mesela Ýslam dýþý bazý Batý Sistemleri´nde ölenin çocuklarý varsa ana babasý varis olamamaktadýr.

Ýslam miras hukuku paylarý daðýtýrken adil denge esasýna riayet ettiði gibi, varisleri tayin ederken de yakýnlýk derecesi ile beraber faydayý gözö önüne almýþ, dünya ve ahiret hayalýnda ölüye faydasý dokunan ve dokuna­cak olan akrabayý mirastan mahrum etmemiþtir.

Sünnetteki delil olarak Peygamberimiz (s.a.v.)´in bu konuda bir çok hadisi þerifleri bulunmaktadýr.

Sýrasý ile birkaç tanesini verelim:

1- Ahmed ve Hakim´in rivayet ettiði hadis. Peygamberimiz (s.a.v.),

"Feraiz ilmini öðreniniz ve insanlara da öðretiniz. Çünkü ben bugün var yarýn yok olan fani birisiyim, ilim yok olacak ve fitneler çýkacaktýr. Öyle ki iki kiþi miras hisselerinde anlaþmazlýða düþecek de adaletle hükmedip aralarýný ayýracak birini bulamayacaklar." [1] buyurmuþtur.

2- Ubade bin Es-Sabit hadisi:

"Resulullah (s.a.v.) iki ninenin, mirasýn altýda birini alýp taksim etme­lerine hükmetti." [2]

3- Usame bin Zeyd Hadisi:

"Müslüman kâfire, kâfir müslümana varis olamaz" [3]

4- Mikdam bin Mediyekri hadisi. Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþ­tur:

"Kim geriye bir mal býrakýrsa varislerinindir. Ben varisi olmayanýn varisiyim. Onun adýna diyet borcunu (varsa) öderim ve ona mirasçý olu­rum. Dayý, varisi olmayan yakýnýn varisidir. Onun adýna diyet borcunu öder ve mirasýný alýr." [4]

Ýcma´daki delil ise,

Beyhaki´nin Ýmam Þafii´nin talebesi olan Muhammed B.Nasr´dan nak­lettiðine göre, ister bir tane olsun ister birden fazla olsun nine veya nine­lerin payýnýn altýda bir olduðuna dair sahabe ve tabiin görüþünde vaki

olan icmaýdýr. [5]

Feraiz Ýlminin Fazileti:

Bu ilmin fazileti vardýr ve büyüktür insanýn ölümünden sonraki hali ile ilgili olduðu gibi, hayatta iken yaptýðý diðer muamelatý ile de ilgili olduðu için;

Peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur.

"Feraiz ilmini öðrenin ve öðretin, çünkü o ilmin yansýdýr. O unutulur. Ümmetimin arasýnda ilk kalkacak olan þey de odur" [6]

[1] Tirmizi.

[2] Müsned, Neylül Evtar, s 59.

[3] Buhari, 6383.

[4] Ebu Davud ve Ýbn-i Mace.

[5] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 378-380.

[6] Ýbn-i Mace, Nesai ve Tirmizi.

Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 380.

Terikedeki Haklar

Ölenin malýnda, sýrasýyla beþ hak vardýr. Terike bu haklarýn hepsine yetecek durumda ise. haklarda tertibe riayet etmek mendub, yetmeyecek durumda ise farzdýr.

1- Terikenin bizzat kendisine baðlý haklar:

Bu haklar da tertib üzere þunlardýr:

a) Nisabdan verilen (eski senelere aid olmayan) zekat: Nisab malý mevcud olmasý þartýyla bu hak ön sýradadýr. (3. ncü maddeye de bakýnýz).

b) Köle hatâen bir adam öldürse veya birinin malýný itlaf etse, arkasýn­dan da efendisi ölse ve bu tazminatlarý ödemek kölenin rakabesine kalsa; hak sahibi, tazminatlar ile kölenin kýymetinden hangisi daha az ise onu alýr.

Mecniyyun aleyh (kendisine karþý cinayet iþlenen ve tazminatý alacak olan)´in bu almada, zekat borcundan sonra öncelik hakký vardýr.

c) Ölü, borcuna karþýlýk kendi malýný rehin býrakmýþsa, o rehin maldan borcu ödenir.

d) Ölünün iddet beklemekte olan karýsýnýn iskaný ve mesken ücreti ölünün teçhiz ve tekfininden öncedir.

e) Ölünün borç aldýktan sonra öldüðü ve býraktýðý mal. Borç alýnan ve mevcud olan mal, üçüncü maddedeki borçlardan öncedir.

f) Müþterinin satýn aldýðý ve borcunu ödemeksizin iflastan öldüðü za­man, kalan mal. Mesela müþteri, bir köle satýn alýp sonra iflastan ölse ve borcunu almayan satýcý bu köleyi müþterinin evinde hazýr bulsa, alýþ-veriþi fesheder ve köleyi geri alýr.

g) Mudârabe (kâr ortaklýðý) malý: Bir kiþi baþkasýna iþletmek ve kâr yarý yarýya ortak olmak üzere 10.000.000 (on milyon) TL. verirse, kâr el­de edilse fakat kârý paylaþmadan önce mal 10.000.000 (on milyon) TL sahibi ölse, alacaklý olan varisleri bundan sonra sayýlacak haklarýn öden­mesinden daha önce haklarýný alýrlar.

2) Tekfin ve teçhiz masrafý:

Cenaze masraflarý örfe göre orta hallisinden verilir. Ölünün malý bu­lunmayacak olursa, cenaze masraflarýný, nafakasý kime aitse, o öder. Böy­le bir yakýný olmazsa, hazine, o da olmazsa, müslüman halk karþýlar. Ka­dýnýn, kendisi zengin bile olsa, cenaze masrafý ve nafakasý onun kocasýna aittir.

3) Eski senelere ait üzerinde kalmýþ hacc, üzerinde kalmýþ zekat, kefaret ve belirsiz olan nezirler ve kul borçlarý gibi:

Bu borçlardan Allah´a ait olanlarýn kul borçlarýna takdim edilmesi ge­rekir. Kul borçlarý ise, alacaklýlar arasýnda eþitçe (herhangi birinin öncelik hakký olmaksýzýn) daðýtýlýr.

4) Üçte bire kadar vasiyyet:

Bunun açýklamasý ilgili konularda açýklanacaktýr. Ölüye hürmeten, va­siyeti varislerin hakkýndan önce yapýlýr.

Allahu Teala:

"... yapýlan vasiyyet ve borçtan sonra..." (Nisa: 4/10-12); buyurarak, bu hususu beyan etmiþtir.

5) Varisler:

Bunun da üç rüknü vardýr:

a- Muris (ölü).

b- Varis.

c- Terike (býrakýlan mal).

Yine, bunun için üç þart aranýr:

Murisin hakikaten veya hakimin, onun ölümüne hükmetmesinde oldu­ðu gibi hükmen ölümü, murisin ölümünden sonra vârisin sað oluþu ve vâ­risin veraset yönünün bilinmesi. [1]


[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 380-382.

Ýrsin Sebepleri

Ýrsin sebepleri dörttür:

1) Nikah: Zifaf (gerdeðe girme) veya halvet olmasa bile, sahih nikah akdiyle eþler birbirine mirasçý olurlar. Ayný þekilde, dört mezhebin ittifa­kýyla ric´î talaktan dolayý iddet bekleyen kadýn ve kocasý birbirlerine varis olurlar. Bu rýc´î talâkýn kocanýn sýhhat yahut hastalýk hallerinden vuku bulmasý arasýnda fark yoktur.

Þurasý var ki: Hanefilere göre iddeli bitmedikçe, Hanbeliler´e göre baþ­ka kocaya varmadýkça, Malikilere göre de iddeti bitse ve kocaya varsa bi­le kocasýnýn hastalýk halinde bâin talâkla boþamýþ olduðu kadýn mirasçý olur. Þafiilerde ise, bu üç mezhebin hilâfýna olarak Bâin talâkla boþanan varis olamaz.

2) Vela (Vela-ý îtk): Bu da âzâd eden efendi ile âzâd olan köle arasýn­daki irtibattýr. Velânýn irse sebep olmasýnýn sebebi; efendinin kölesine yaptýðý iyiliktir. Dolayýsýyla mu´tik (âzâd eden) asabesi âzâdlýya ve nese­binden olanlara vâris olur. Bunun aksi (âzâdlýnýn efendiye vâris olmasý) yoktur.

3) Neseb (Akrabalýk): Babalýk, oðulluk ve bunlardan birinin neslin­den olanlar gibi. Bu sebeplerle akrabalar mirasçý olur. Bunlar da usul (ba­ba ve daha üst nesil), füru? (çocuklar ve daha alt nesil) erkek kardeþler ve bu kardeþlerin oðullarýdýr.

4) Ýslam: Bu sebepten dolayý hazine hak sahibine hakkýný vermek su­retiyle müslümanlar için diðer maslahat konularýnda muntazam bir çalýþ­mada bulunan Beytü´1-Mal, mirasçý olur. Ama Beytü´l-Mal´da böyle bir intizam yoksa, o zaman Beytü´1-Mal de mirasçý olamaz. [1]

Ýrsin Engelleri

Ýrsin engelleri altý tanedir.

1) Kölelik: Hürriyet eksikliðinden dolayý köle varis olamadýðý gibi kimse de ona varis olamaz. Çünkü o, seyyidinin mahiyetindedir.

2) Katl: Haklý bir sebeble de olsa murisini öldüren katil vâris olamaz.

3) Ýhtilaf-ý Din: Müslüman ile kâfir arasýnda veraset cereyan etmez. Çünkü dinleri birbirine uymuyor.

4) Ýrtidât: Allah korusun mürted (dinden dönen) ne mirasçý olur ne de kendisine varis olunur.

5) Devr-i Hükmi: Bir þahsýn vâris olmasýndan dolayý, baþka bir þahsýn vâris olmamasýdýr. Þöyle ki: Malýn tümüne vâris olan bir erkek kardeþ, ölünün bir oðlunun olduðunu ikrar etse, oðlun nesebi sabit olur ama, mi­rasçý olamaz. Çünkü mirasçý olursa vâris olan erkek kardeþi hacbetmiþ olur.

Nesebe baðlý olan kimsenin varis olmasý þart olduðundan, oðlun görü­nürde varis olmasý sahih deðildir. Dolayýsýyla nesebi de sabit ve kendisi varis olmaz. Oðlun varis olmasý kardeþin bazý sebeplerle verasetten ýska­týný gerektirir. Halbuki o zamana kadar kardeþi ona yakýn biliniyordu. Oð­lu kimse tarafýndan bilinmiyordu. Bu nedenle oðulun varis olmamasý za­hiren açýktýr.

Hakikatte erkek kardeþe vacip olan þudur ki ikrarýnda doðruysa terikeyi oðula teslim elsin. Terikeden bir þey almasý ona haramdýr.

6) Zimmi ve harbi (müslümanlarla savaþ halinde olan kimse) ol­mak sebebiyle küfrün aslýnda ihtilaf: Dârü-1-Harb´e yerleþmedikçe zimmi ile harbi arasýnda veraset cereyan etmez. [2]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 382-383.

[2] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 383.

FERAÝZ VE VASÝYYET

Erkeklerden Varis Olanlar

1- Oðul.

2- OðuIun oðlu ve aþaðý inilirse (erkek torunlar)

3- Baba.

4- Dede ve yukarý gidilirse (dedenin babasý, onun da babasý)

5- Erkek kardeþ (ana-baba bir erkek kardeþ ya da baba bir erkek kar­deþ)

6- Kardeþin oðlu (ana-baba bir erkek kardeþin oðlu ya da baba bir er­kek kardeþin oðlu) ve aþaðý inilirse.

7- Amca (ana-baba bir amca ya da baba bir amca).

8- Amcaoðlu (ana-baba bir olan amcaoðlu ya da baba bir olan amcaoðlu) ve uzak da olsalar.

9- Koca.

10- Mu´tik (köle imiþse onu azad eden erkek). [1]

Kadýnlardan Varis Olanlar

1- Kýz.

2- Oðlun kýzý. Daha da aþaðý inilirse oðulun kýz torunlarý...

3- Anne.

4- Nine. Daha da yukarý gidilirse nenenin annesi...

5- Kýz kardeþ. Ana-baba bir kýzkardeþ ya da baba bir kýz kardeþ.

6- Karý.

7- Mu´tika (köle imiþse onu azat eden kadýn). [2]

Mirastan Hiç Bir Þekilde Sakýt Olmayanlar

Mirastan hiç bir þekilde sakýt (mahrum) olmayanlarýn sayýsý beþtir.

1. Koca.

2. Karý.

3. Baba.

4. Anne.

5. Öz evlat. [3]

Hiçbir Surette Varis Olmayanlar

Mirasa hiç bir surette varis olmayanlar ise yedidir.

1- Köle.

2- Müdebbir (azatlýðý bir þarta baðlanan köle).

3- Çocuk sahibi cariye.

4- Mukatebeli köle (azat edilmesi için bazý þartlarda mal kazanmak ve­ya bir müddet hizmet etmek gibi neticeye baðlý olan köle veya cariye).

5- Katil.

6- Mürted.

7- Dinleri ayrý olanlar.

Mirastan hiç bir þekilde mahrum edilmeyen bu beþ sýnýf için gerekli deliller yeri geldiðinde belirtilecektir. [4]

Verasetin Engelleri

1. Kölelik:Köle olan bir kimse varis olamaz. Çünkü onun alacaðý miras efendisi­nin olur. Halbuki efendisi onun yabancýsýdýr. Bu nedenle verasetten kalan mal ölünün diðer yakýnlarýna kalýr.

2. Katil: Bir kimse kasýtlý ya da kasýtsýz birini öldürürse akrabalýk derecesi ne olursa olsun ona varis olamaz.

Peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur :

"Katil öldürdüðü kiþinin malýna varis olamaz." [5]

3. Mürted: Mürted Ýslam dininden dönmüþ olan kafirdir. Bu da hiç kimseden mi­ras alamaz. Yine ayný þekilde hiç kimse ona varis olamaz. Mürtedin malý Ýslam Devleti´nin hazinesi olan Beyt´ül Mal´e kalýr. Bu mal ister müslü-man iken, ister mürted olduktan sonra kazanmýþ olsun hüküm aynýdýr.

Ama islam yönetiminde kafirler dinleri ayrý olsa bile birbirlerine va­ris olurlar. Mesela yahudi hristýyana, hýristýyan yahudiye varis olur.

4. Din ayrýlýðý: Kafir müslümana müslüman kafire hiç bir surette varis olamaz.

Peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur

"Müslüman kafire ve kafir de müslümana varis olamaz." [6]

Varis Gruplarýn Ýsimleri

Varisler kendi aralarýnda þu üç gruba ayrýlýrlar:

A- Asabeler. Hisse nisbeti belli olmayan varislerdir.

B- Farz sahipleri. Bunlar hisse nisbeti belli olan varislerdir.

C- Zev´il erham. Farz ve asabe dýþýnda varis olan akrabalardýr. Bunlar, kýzlarýn çocuklarý ve erkek çocuklarýn kýzlarýnýn çocuklarý gibi olan varislerdir.

Þimdi bu üç grubu büyük baþlýklar halinde görelim. [7]

Asabeler (Baba Tarafýndan Akraba Olanlar)

1- Oðul.

2- Oðulun oðlu.

3- Baba.

4- Babanýn babasý.

5- Ana baba bir kardeþ.

6- Baba bir kardeþ.

7- Ana-baba bir kardeþ oðlu.

8- Baba bir kardeþ oðlu.

9- Amca. Daha sonra sýra ile

10- Ana-baba bir amca oðlu.

11- Baba bir amca oðlu.

12- Asabelerden hiç biri bulunmazsa (ölen azatlý köle ise) kendisini azat eden efendi.

Asabenin lugattaki anlamý, baba tarafýndan gelen akraba demektir. Istýlahi anlamý ise tek olduðunda terekenin tümünü, tek olmadýðýnda pay sahiplerinden geri kalan paylarý alan akrabalardýr.

Asabeler için gerekli delillere girmeden önce varis olmanýn gruplarýný verelim.

Asabe, hisse nisbeti belli olmayan varislerdir. Asabe, beraberinde farz sahibi bulunursa, Önce farz sahibinin hissesi verilir, daha sonra kalan asabeye ait olur. Ama asabe tek baþýna bulunduðu zaman bütün malý alýr, Asabe olan varisler, baba tarafýndan erkek akrabalardýr. Yukarýda ya­kýnlýk sýrasý ile belirtilmiþlerdir Yalnýz baba ve babanýn babasý olan dede veya oðul gibi bir kýsmý bazan da farz, yani muayyen hisse ile varis olur­lar.

Asabelik yoluyla varis olmanýn meþruiyetinin delilleri:

Kur´an-ý Kerim´deki þu ayeti kerimelerdir:

"Allah size çocuklarýnýz hakkýnda erkeðe kadýn payýnýn iki misli (mi­ras vermenizi) emreder." (Nisa: 4/11)

"Eðer varisler erkek ve kadýn kardeþler olursa erkeðe iki kadýnýn pa­yý kadar verilir." ( Nisa: 4/176)

Her iki ayeti kerimede de görülüyor ki oðul ve kardeþlerin asabe yo­luyla varis olduklarýný ve her birine de kýz kardeþini miras alma hususun­da asabe kýlar.

Peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

"Miras hisselerini sahiplerine, kalaný da ölen kimseye en yakýn olan erkeðe veriniz." [8]

Farz Sahipleri

Kur´an-ý Kerim´de belirtilmiþ farzlar (paylar) altý tanedir.

1- Nýsf (Malýn yarýsý).

2- Rubû (Malýn dörtte biri).

3- Sümün (Malýn sekizde biri).

4- Sülüsan (Malýn üçte ikisi).

5- Sülüs (Malýn üçte biri).

6- Südüs (Malýn altýda biri). [9]

Nýsfý Hakedenler

Nýsfý hakedenler beþtir.

1- Kýz.

2- Oðlun kýzý.

3- Ana-baba bir kýzkardeþ.

4- Baba bir kýzkardeþ.

5- Evlat býrakmayan kadýnýn kocasý. [10]

Farz Sahipleri

Farz yoluyla hisse, varise þer´an tayin edilen hissedir. Kur´an-ý Ke­rim´de tayin edilmiþ paylar olduðu için bu paylar farz ismini almýþtýr. Kur´an-ý kerim´de belirtilen bu paylar altý tane olup sýrasý ile þunlardýr: [11]

Nýsf (Yarým) Payýný Alanlar

1- Kýz:

Kýz, tek baþýna mirasçý olursa mâlýn yarýsýný alýr. Yüce Allah Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

".. eðer yalnýz bir kadýn ise mirasýn yarýsýný alýr." (Nisa: 4/11)

2- Oðulun kýzý:

Oðulun kýzý tek baþýna olursa, yani bu kýzýn baþka kardeþi veya ölenin çocuðu ya da onlarýn çocuðu olmasa, malýn yansýný alýr. Bu þartlar ta­hakkuk ettiðinde müçtehit alimlerin icmaý ile tek baþýna kalan oðulun kýzý malýn yarýsýný alýr.

3- Ana-baba bir kýzkardeþ:

Bu da tek baþýna kalýrsa yani baþka erkek ve kýzkardeþleri olmasa ya da ölenin evladý, torunu veya baba ve dedesi bulunmazsa, ana-baba bir olan kýzkardeþ malýn yarýsýný alýr.

Yüce Allah Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

"Eðer çocuðu olmayan bir kimse ölür de onun bir kýz kardeþi bulunur­sa, býraktýðýnýn yarýsý bunundur." (Nisa: 4/176)

4- Baba bir kýzkardeþ:

Müçtehitlerin icma´ý ile ana-baba bir kýz kardeþin hükmündedir.

5- Evlat býrakmayan kadýnýn kocasý:

Ölen kadýnýn erkek ve kýz çocuðu ya da erkek çocuðuu. çocuklarý yoksa, kocasý malýnýn yarýsýný alýr.

Yüce Allah Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurur:

"Yapacaklarý vasiyetten ve borçtan sonra karýlarýnýzýn çocuklarý yoksa býraktýklarýnýn yarýsý sizindir." (Nisa: 4/12)

Eðer karýlarýn çocuklarý varsa dörtte birini çocuklar, dörtte birini koca alýr. [12]

Rubu´u Hakedenler

Rub´u hakedenler ikidir.

1- Kendisinden veye oðlundan evlat olan karýnýn kocasý.

2- Kendisinden çocuðu olmayan(ya da kalmayan) kocanýn karýsý veya karýlarý. [13]

Sümün´ü Hakedenler

Kendisinden veya oðlundan çocuðu olan kocanýn karýsý veya karýlarý. [14]

Rubu´ (Dörtte Bir) Payýný Alanlar

Ölenin varislerinden dörtte bir pay alanlar iki kiþi olup bunlar þartla­rýyla beraber þunlardýr:

Koca:Ölen hanýmýn erkek veya kýz çocuðu ya da erkek çocuðunun oð­lu olursa, koca malýn dörtte birini alýr. Nikekim Kur´an-ý Kerim´de Yüce Allah þöyle buyurmuþtur:

"Karýlarýnýzýn çocuklarý varsa, býraktýklarýnýn dörtte biri sizindir." (Nisa: 4/12)
Karý: Ölen kocanýn çocuklarý veya torunu yoksa o zaman karýsý malýn dörtte birini alýr. Karý sayýsý birden fazla olursa bu payý kendi aralarýnda eþit olarak paylaþýrlar. Allah (c.c.) Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

"Çocuðunuz yoksa býraktýklarýnýzýn dörtte biri karýlarýnýzýndýr." (Nisa: 4/12) [15]

Sümün (Sekizde Bir) Payýný Alanlar

Ölen kocanýn çocuk veya torunlarý varsa, karýsý malýn sekizde birini alýr. Çocuðun bu karýdan veya baþka karýdan olmasý farketmez. Yüce Al­lah Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

"...çocuðunuz varsa býraktýklarýnýzýn sekizde biri karýlarýnýzýndýr." (Nisa: 4/12) [16]

Sülüsaný Hakedenler
Sülüsaný hakedenler dörttür.

1- Ýki kýz.

2- Oðlun iki kýzý.

3- Anne baba bir iki kýzkardeþ.

4- Baba bir iki kýzkardeþ. [17]

Sülüsan (Üçte Ýki) Payýný Alanlar

Mirastan üçte ikisini hakedenler þunlardýr:

Ýki ve daha fazla kýzlar: Ölenin erkek çocuðu yoksa, iki veya daha fazla kýzý varsa bu kýzlar malýn üçte ikisini alýr, aralarýnda eþit olarak pay­laþýrlar. Allah´u Teala Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

"...Eðer evlatlar ikiden fazla kadýn iseler, ölenin geriye býraktýklarýnýn üçte ikisi onlarýndýr." (Nisa: 4/11)

Peygamberimiz (s.a.v.) Sa´d´ýn iki kýzýna, býraktýðý malýn üçte ikisinin verilmesini hükmetti. [18]

Oðlun iki veya daha fazla sayýdaki kýzý: Ölen kiþinin erkek veya kýz çocuklarý ya da erkek çocuðun oðlu yoksa, varisleri bulunan oðlunun iki veya daha fazla sayýdaki kýzý mirasýn üçte ikisini alýr, aralarýnda eþit bir þekilde paylaþýrlar.

Ana-baba bir veya daha çok sayýdaki kýzkardeþ: Bunlarýn erkek kardeþi olmazsa ve ölenin de erkek ve kýz çocuðu ve torunlarý, baba ve dedesi yoksa mirasýn üçte ikisini alýr.

Yüce Allah Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

"Eðer ölenin (sadece) iki kýzkardeþi varsa býraktýðý malýn üçte ikisi onlarýndýr." (Nisa: 4/176)

Baba bir, iki veya daha fazla sayýdaki kýzkardeþ: Müçtehid alimle­rin icma´ý ile baba bir, iki veya fazla sayýdaki kýz kardeþler malýn üçte ikisi­ni alýrlar. [19]

Sülüsü Hakedenler

Sülüsü hakedenler ikidir.

1- Ölenin ana-baba bir ya da baba bir erkek ve kýz kardeþ olmadýðý taktirde anne.

2- Anne bir birden fazla kardeþler. [20]

Südüsü Hakedenler

Südüsü hakedenler yedidir.

1- Oðul, oðulun oðlu veya iki ve daha fazla kýz ve erkek kardeþler ile birlikte varis olan ana.

2- Annenin bulunmadýðý durumda nine.

3- Öz kýz ile birlikte oðulun kýzý.

4- Ana-baba bir kýz kardeþle birlikte baba bir kýzkardeþ.

5- Oðul veya oðlunun oðlu ile birlikte baba.

6- Baba hayatta olmadýðý takdirde dede.

7- Ana bir kardeþ veya kýzkardeþ. [21]

Sülüs (Üçte Bir) Payýný Alanlar

Malýn üçte bir payýný hakeden varisler þunlardýr:

Anne: Anne þu þekilde malýn üçte birine varis olur: Ölenin erkek ve kýz çocuðu ve torunlarý veya ana-babasý bir olsun olmasýn kardeþleri yok­sa, bu durumda anne malýn üçte birine sahip olur.

Allah´u Teala Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurur:

" Ölenin çocuðu yok da ana-babasý ona varis olmuþ ise, anasýna üçte bir düþer. Eðer kardeþ­leri varsa anasýna altýda bir düþer." (Nisa: 4/11)

Anne bir birden fazla kýzkardeþler: Ölenin erkek ve kýz çocuðu ve torunlarý, baba ve dedesi yoksa birden fazla bulunan ana bir erkek ve kýz kardeþleri malýn üçte birine varis olurar ve aralarýnda eþit bir þekilde pay­laþýrlar. Allah (c.c.) Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

" Ölenin ana bir kardeþi birden fazla iseler, üçte birine ortaktýrlar." (Nisa: 4/12) [22]

Südüs (Altýda Bir) Payýný Alanlar

Varislerden malýn altýda birini hakedenler sýrasý ve þartlarýyla beraber þunlardýr:

Anne, çocuk veya torunlarý ya da derecesi ne olursa olsun Ölenin kar­deþleriyle birlikte olmalýdýr. Bu durumda mirasýn altýda birini alýr.

Allah´u Teala Kur´an-ý Kerim´de þöyle buyurmuþtur:

"Ölenin çocuðu varsa, geriye býraktýðýndan ana-babasýnýn her birine altýda bir hisse vardýr." (Nisa: 4/12)

Ölenin ikiden fazla erkek veya kizkardeþlerinin olmasýyla varis olan anne: Bu durumda olan anneye altýda bir pay düþeceðini Yüce Allah Kur´an-ý Kerim´de þöyle bildirmiþtir:

"Ölenin eðer kardeþleri varsa, anasýnýn payý altýda birdir." (Nisa: 4/11)
Annenin bulunmadýðý durumda nine: Ölenin annesi hayatta deðilse babaanne veya anneannenin her ikisi de hayatta ise, birlikte malýn altýda birini alýrlar. Peygamberimiz (s.a.v.) iki nineye mirasýn altýda birinin ve­rilmesine hükmetmiþtir. [23] Ama baba kendi annesini yani ölenin babasý hayatta ise ölünün babaannesi olan kendi annesini mirastan alýkoyabilir.

Öz kýz ile birlikte oðulun kýzý: Oðulun tek veya birkaç kýzý ölenin tek kýzý ile beraber olmasý durumunda altýda bir pay almaya hak kazanýr.

Bu durumdaki oðulun kýzý,

a) Ölenin tek kýzý ile beraber olmasý,

b) Ölenin erkek çocuðunun bulunmamasý, ve

c) Ölenin oðlunun oðlu olmamasý gerekir.

Yukarýdaki üç þart tahakkuk ettiðinde oðulun kýzý veya birden çok kýz­larý üçte iki payýný tamamlamak üzere altýda bir pay alýrlar. Ýbni Mes´ud (r.a.) Peygamber (s.a.v.)´in hüküm verdiði þekilde hüküm veriyorum, di­yerek þöyle dedi: "Kýz çocuða yarým, oðlunun kýzýna altýda bir, kalan his­se kýz kardeþe düþer." [24]

Nitekim ölenin geriye býraktýðý kýzý ile oðlunun kýzý ve kýzkardeþlerinin mirastan alacaðý hisseler için Abdullah bin Mes´ud (r.a.)´dan sorulun­ca þöyle demiþtir: "Eðer ben oðulun kýzýný mirastan mahrum edersem el­bette dalalete düþmüþ olurum." ve daha sonra þöyle devam etti:"Bu me­selede ben Peygamberin hükmettiði þekilde hükmederim. Ölünün kýzý te­rekenin yarýsýný alýr, oðulun kýzý da (üçte iki payýný tamamlamak -üzere) altýda bir, kalan hisse kýzkardeþe düþer." [25] Çünkü ölenin varisleri, iki veya daha fazla kýz ise, malýn üçte ikisini alýrlar. Tek kýz ise yarýsýný alýr. Beraberinde oðlunun kýzý veya kýzlarý olursa altýda birini alýr ve bu da öz kýzlarýn aldýklarý üçte iki hissenin tamamlanýp denkleþtirilmesi demektir.

Ana-baba bir kizkardeþle birlikte baba bir kýzkardeþ: Ölen kiþinin baba bir olan bir veya daha fazla kýzkardeþleri, baba-anne bir olan kýzkardeþleriyle birlikte olmalarý þartýyla altýda bir miktarýna varis olurlar.

Bu da ´ölenin oðlunun kýzý ve ölenin kýzý ile beraber olmasý´ sýnýfýna kýyas edilmiþtir.

Oðul veya oðulun oðlu ile birlikte baba: Ölenin erkek çocuk veya torunlarýyla beraber olduðu taktirde baba mirasýn altýda birini alýr.

Baba hayatta olmadýðý takdirde dede: Ölenin çocuk veya torunlarýyla birlikte ve babasý bulunmamasý halinde babanýn babasý olan dede mirasýn altýda birini alýr.

Anne bir kardeþ veya kýzkardeþ: Bu durumdakiler iki þartla mirasýn altýda birini alýr:

a) Beraberlerinde onlardan mirastan alýkoyan, ölenin çocuk ve torunla­rýnýn , baba ve dedesinin bulunmamasý.

b) Bu durumdaki kardeþ veya kýzkardeþin varis olarak tek baþýna bu­lunmasý gerekir. Eðer birden fazla olursa üçte birini alýr.

Allah (c.c.) þöyle buyurmuþtur:

"Eðer ölen erkek veya kadýnýn evladý, ana-babasý veya baþka mirasçýsý bulunmuyor, yalnýz ana bir tek erkek ve­ya tek kýz kardeþi varsa her birine altýda bir pay düþer." (Nisa: 4/11) [26]

Ynt: Feraiz ve Miras By: rabia Date: 11 Mart 2010, 00:15:05
Hacb (Baþkasýnýn Bulunmasýyla Pay Alamayanlar)

1- Ana var iken nineler,

2- Baba var iken dedeler,

3- Oðul, oðulun oðlu, baba ve dede var iken ana bir kardeþ

4- Oðul, oðulun oðlu ve baba var iken ana-baba bir kardeþ.

5- Oðul, oðulun oðlu baba ve ana-baba bir kardeþ var iken baba bir kardeþ mirastan hacbolunur (pay alamaz).

Mirasýn tümünden hacbe uðrayan varisler þunlardýr:

Ana var iken nineler: Ninenin ana veya baba tarafýndan olmasýnýn farký yoktur. Bütün nineler, anne ile mirastan alýkonur.

Baba var iken dedeler: Ölenin babasý hayatta ise, dedesine mirastan bir þey düþmez. Çünkü baba, ölüye dededen daha yakýndýr.

Ana bir kardeþ: Ölünün oðlu, oðlunun oðlu, babasý ve dedesi var iken sadece anneden olan kardeþler mahrum edilir.

Ana-baba bir kardeþ: Ana-baba bir veya dereceleri ne olursa olsun bütün kardeþler; oðul, oðulun oðlu ve baba ile mirastan hacbedilerek mahrum kalýrlar.

Baba bir olan erkek ve kýzkardeþler: Bunlar ana-baba bir olan erkek kardeþ ile hacbolunur. Baba bir olan kýzkardeþler ise Ana-baba bir olan iki kýzkardeþle hacbolunur. Ayrýca, Ana-baba bir veya baba bir kardeþoðullarý. Bunlar da, baba, dede, oðul, oðulun oðlu, ana-baba bir veya baba bir olan kardeþ ile hacbedilir.

Ana-baba bir olan kardeþ oðlu, baba bir olan kardeþ oðlunu hacbeder.

Ana-baba bir veya baba bir olan amca. Bu derecedeki amcalar, baba, dede, oðul, oðulun oðlu, kardeþ ve kardeþoðlu ile hacbedilir.Amca oðulla­rý ise amca ile hacbedilir. [27]

Kýzkardeþlerini Asabe Kýlanlar

Kendileriyle birlikte kýzkardeþlerini asabe kýlanlar dörttür.

1. Oðul.

2. Oðulun oðlu.

3. Ana-baba bir erkek kardeþ.

4. Baba bir erkek kardeþ. [28]

Kýzkardeþleri Varis Olmayanlar

Kendileri varis olduklarý halde kýzkardeþleri varis olamayanlar dörttür.

1. Amcalar.

2. Amca oðullarý.

3. Kardeþin oðullarý.

4. Azat eden efendinin asabeleri. [29]

Kýzkardeþlerin Asabe Oluþu

Oðul:Oðul varis olduðu gibi osulun kizkardeþi de asabe olur.

Oðulun oðlu: Ölenin oðlunun oðlu olmasý halinde onun kýzkardeþi de asabe olur.

Ölen kiþinin ana -baba bir kardeþleri: Bu durumdaki kardeþler ana-baba bir olan kýz kardeþlerini de asabe kýlar.

Ölen kiþinin baba bir kardeþ: Bunlar da baba bir olan kýz kardeþlerini asabe kýlar.

Bunlarýn delili. Yüce Allah þöyle buyurur:

"Eðer erkek ve kadýn kardeþler mirasçý kalmýþ, ise erkek kadýnýn iki hissesi kadar alýr." ( Nisa: 4/176) [30]

Kýzkardeþleri Varis Olamayanlar

Amcalar varis olduklarý gibi halalar varis olamazlar. Amcaoðullarý varis olup onlarýn kýzkardeþleri (amca kýzlarý) varis olamazlar. Kardeþin oðullarý varis olup bunlarýn kýzkardeþleri varis olamazlar. Köleyi azat eden efendi varis olup kýzkardeþleri varis olamazlar. Peygamberimiz þöyle buyurmuþtur:

"Miras baba tarafýndan en yakýn olan erkeðe aittir" [31]

Zev´il-Erham

Farz veya asabe yoluyla varis olamayan her akrabaya zev´il erham denir.

Zev´il erhamýn varis olabilmesi için gerekli þartlar þunlardýr:

1- Ölenin asabe veya farz ile karý veya kocadan baþka bir varisinin bulunmamasý.Ölenin asabelerinden veya farz sahiplerinden varisi olursa mirasýn tümünü alýr, zev´il erham hiç bir þey alamaz.

Zev´il erham karý veya koca ile beraber varis olabilir. Bunun þartý ölenin varisi karý veya koca yalnýz olmalýdýr. Çünkü farz sahipleri hisselerini aldýktan sonra mirastan artan, karý veya kocaya iade edilmez. Karý veya koca hissesini aldýktan sonra kalaný ölüye yakýnlýðýna göre zev´il erhama paylaþtýrýlýr.

2- Beyt´ül Mal´ýn muntazam olmamasý. EðerBeyt´ül Mal muntazam olup mal meþru yerlere sarfedilirse zev´il erham mirastan bir þey alamaz.

Beyt´ül Mal´ýn muntazam olmasýyla zev´il erhamýn pay alamayacaðýnýn delili: Ýmam Þafii (r.a.) Kur´an ve Sünnet´e muayyen bir hissenin olmadýðýna hükmettiði içindir.

Hicri dördüncü asýrdan itibarýn Beyt´ül Mal´ýn muntazam bulunma­masýyla þafii alimlerinin sonraki müçtehidleri zev´il erhamýn mirasçý ola­caðý hususunda fetva vermiþlerdir. Çünkü ölenin malýnýn akrabalarýna ulaþmasý hak sahibi olmayan baþkalarýna verilmesinden daha iyidir

Zev´il erhamýn sýnýflarý

Zev´il erham olan akrabalar dört sýnýf olup þunlardýr:

1- Kýzlarýn çocuklarý ve oðlun kýzlarýnýn çocuklarý.

2- Annenin babasý olan dede ve bunun babasý...

3- Annenin annesi olan nine ve bu ninenin annesi...

4- Ölenin dede ve ninelerine nesebli olanlar. Bunlar da,

a) Ana bir amcalar, bütün amca kýzlarý ve bütün halalar.

b) Bütün dayýlar, teyzeler ve bunlarýn çocuklarý.

c) Hala çocuklarý ve bunlarýn vasýtasýyla ölüye baðlý olan akrabalar.

Zev´il erhamýn miras taksimatý: Zev´il erham ölüye baðlý olan varisin yerine konulup bunlara göre en yakýnlýk derecesine öncelik verilir. [32]

Feraýz Ýlminde Hesaplar

Feraiz, mirasla ilgili konularý açýklayan ve hak sahibine düþen payý hesap yoluyla öðreten ilimdir. Buraya kadar mirasla ilgili olan paylarý farz, asabe ve hacb gibi meseleleri esas kurallarýyla aslýna baðlý olarak kitabýn metninde gördük. Þimdi esas olacak hesap iþlemlerine geçelim.

Feraiz, ilminde hesap sözüyle kastedilen miras meselelerin aslýna göre tertibi, tashihi ve miras mallarýnýn hak sahipleri arasýnda taksimini bilmek meselelerin asýllarýný ve çözümünü bilmeye baðlýdýr. [33]

Meselelerin Asýllarý

Her meselenin aslý içinde bulunan farz sahiplerinin (eðer farz sahip­leri olursa) en az hissesiyle olur.

Varislerin hepsi erkek ve asabe olursa (dört erkek kardeþ gibi) miras malý aralarýnda eþit bir þekilde taksim edilir. Eðer bir kýsmý erkek, bir kýsmý da kadýn olursa (iki erkek iki kýz kardeþ gibi) o zaman her erkeðe iki kadýnýn hissesi kadar vermek suretiyle mal taksim edilir. Bu durumda meselenin aslý sayýlarýnýn kadarýyla olacaktýr.

Feraiz ilminde üzerinde görüþ birliðiyle varýlan meselelerin asýllarý yedidir. Bunlar, (2), (3), (4), (6), (8 ), (12) ve (24)tür. Feraiz bu mese­leler üzerine kurulur. [34]

Meselelerin Asýllarýyla Ýlgili Çözümler
Meselelerin kuruluþu ve kesirsiz olarak her varise düþen hisseyi çözümlerle gösterelim.

Not. A harfi Asabenin hisse nisbetini gösterir.

1- Aslý (2)´dan kurulan mesele. Ýçinde nýsf (1/2) ve geri kalaný olursa meselenin aslý (2)´den kurulur. Mesela,

VARÝS PAY NÝSPETÝ MESELENÝN ASLI

(2)

Koca : 1/2 1

Amca : A. 1

Görüldüðü gibi bu meselede kocanýn hissesi 1/2 dir. Çünkü ölenin asabe yoluyla amcasý vardýr. Asabe olduðu için amca da bir pay alýr. Baþka bir misal verelim.

(2)

Koca : 1/2 1

Ana-baba bir

kýzkardeþ : 1/2 1

2- Aslý (3)´ten kurulan mesele. Ýçinde sülüs (1/3) veya sülüsan (2/3) olursa meselenin aslý (3)´ten kurulur.

(3)

Anne : 1/3 1

Amca : A. 2

(3)

Ýki kýz : 2/3 1

Amca : 2/3 1

(3)

Ana bir iki

kýz kardeþ : 1/3 1

Baba bir

iki kýz kardeþ : 2/3 2

3- Aslý (4)´ten kurulan mesele. Ýçinde yalnýz rubu´ (1/4) veya rubu (1/4) ile nýsf (1/2) olursa meselenin aslý (4)´ten kurulur. Buna misal olarak,

(4)

Koca : 1/4 1

Oðul : A. 3

(4)

Koca : 1/4 1

Kýz : 1/2 2

Amca : A. 1

4- Aslý (6)´dan kurulan mesele. Ýçinde südüs (1/6) olan her meselenin aslý (6)´dan kurulur. Buna misal olarak, ölenin annesi, babasý ve oðlu olursa,

(6)

Anne : 1/6 1

Baba : 1/6 1

Oðul : A. 4

Ýkinci bir misal olarak anne, kýz ve amca olursa,

(6)

Anne : 1/6 1

Kýz : 1/2 3

Amca : A. 2

Diðer bir misal verelim.

(6)

Anne : 1/6 1

Ýki kýz : 2/3 4

Amca : A. 1

Görüldüðü gibi bütün bu meselelerin aslý (6)´dan kurulur.

5- Aslý (8 ) olarak kurulan mesele. Meselenin içinde yalnýz sümün (1/8 ) veya sümün ile nýsf olursa bu mesele (8 )´den kurulur.

(8 )

Karý : 1/8 1

Kýz : 1/2 4

Amca : A. 3

(8 )

Karý : 1/8 1

Oðul : A. 3

6- Aslý (12)´dan kurulan mesele. Ýçinde rubu´ ve südüs bulunan mese­le (12)´den kurulur.

(12)

Koca : 1/4 3

Anne : 1/6 2

Oðul : A. 7

Görüldüðü gibi koca 1/4 olan 3 payý, anne 1/6 olan 2 payý geri kalan 7 payý da asabe yoluyla oðul alýr.

Baþka bir misal verelim.

(12)

Karý : 1/4 3

Anne : 1/3 4

Amca : A. 5

Burda da meselenin içinde 1/4, 1/3 ve asabelik olunca daðýlým þekli görülmektedir.

7- Aslý (24) olan mesele. Ýçinde 1/8, 2/3 ve 1/6 olan meseleler (24) ile kurulur. Buna da bir misal verelim.

(24)

Karý : 1/8 3

Ýki kýz : 2/3 16

Anne : 1/6 4

Ana- baba bir

erkek kerdeþ : A. 1

Görüldüðü gibi bu meselenin aslý (24)´ten kurulur. Çünkü içinde 1/8. 2/3 ile 1/6 vardýr. Karýya 1/8´den 3 pay, iki kýza 2/3´ten 16 pay anneye 1/6´dan 4pay ve kalan 1 pay da asabe yoluyla erkeke kardeþe verilir.[1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 399-402.

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 384.

[2] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 384.

[3] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 385.

[4] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 385.

[5] Ebu Davud, 4564.

[6] Buhari, 6383, Müslim, 1614.

Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 386.

[7] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 386.

[8] Buhari, 6351.

Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 387-388.

[9] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 389.

[10] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 389.

[11] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 389.

[12] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 390.

[13] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 391.

[14] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 391.

[15] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 391.

[16] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 391.

[17] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 392.

[18] Tirmzi, 2093.

[19] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 392.

[20] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 393.

[21] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 393.

[22] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 393-394.

[23] Hakim,4/34.

[24] Buhari, 6355.

[25] Buhari, 6355.

[26] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 394-395.

[27] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 396.

[28] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 397.

[29] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 397.

[30] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 397.

[31] Buhari, 6359.

[32] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 398.

[33] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 399.

[34] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 399.

Ynt: Feraiz ve Miras By: rabia Date: 11 Mart 2010, 00:21:13
AVL

Avl, meselenin aslý üzerine ilave etmektir. Hissedarlarýn hisseleri meselenin aslýndan fazla olursa bir veya daha çok sayýlar ilave edilir. Bu yüzden varislere tayin edilmiþ hisse miktarýnda azalma olur.

Þimdiye kadar misallerle verdiðimiz meselelerden üçüne avl arýz olur. Bunlar, aslý (6), (12) ve (24) olan meselelerdir. Geri kalan diðer dört meseleye ise avl arýz olmaz. Meselenin aslýnýn avli veya avlsiz olmasý o meselenin istikrarýna baðlýdýr. Meselede istikrar olmazsa (hissedarlara müsait deðilse) müçtehit alimler avl cihetine gidilme kararý vermiþlerdir.

Peygamberimiz (s.a.v.) devrinde feraiz meselelerinde avl vuku bul­mamýþtýr. Ancak Hz. Ömer (r.a.)´in hilafeti zamanýnda avle ihtiyaç duyulmuþ ve bu nedenle avli ilk defa Hz. Ömer ortaya koymuþtur. Hazreti Ömer hisse sahiplerine aslý dar olan bir mesele ile kerþýlaþmýþ, neticede düþünerek sahabelerle istiþarede bulunmuþ ve sonunda Zeyd bin Sabit (r.a.) avli teklif etti. Bunun üzerine aslý dar olan bu meselede Hazreti Ömer avl yaplý. Daha sonra baþta Ýmam Þafii olmak üzere alim­ler avli uygulamýþlardýr.

(6)´NIN AVLÝ: Bu rakam (7,8,9 ve 10) rakamlarýna kadar ilaveye tabi olur.

(7)´nin avline bir misal.

Avl

(6) (7)

Koca : 1/2 3

Ana-baba bir

ikikýzkard.: 2/3 4

Burda görüldüðü gibi mesele (6)´dan kurulmuþ, kocaya 1/2 ve iki kýzkardeþe 2/3 hisse düþtüðü için daralmýþtýr. Bu nedenle 1 sayý daha eklenerek (7)´ye çýkarýlmýþtýr.

(8 )´in avline bir misal.

(6) (8 )

Koca : 1/2 3

ikikýzkard.: 2/3 4

Anne : 1/6 4

(9)´un avline misal.

(6) (9)

Koca : 1/2 3

Baba bir iki

Kýz kard.: 2/3 4

Ana bir iki

Kýz kard.: 1/3 2

(10)´un avline misal.

(6) (10)

Koca : 1/2 3

Ýki kýz kardeþ : 2/3 4

Ana bir iki kýz kardeþ: 1/3 2

Ýki kýz kard.: 1/6 1

(12)´NÝN AVLÝ: Bu sayý da (13, 15 ve 17) rakamlarýna kadar avle tabi olur.

(13)´un avline misal.

(12) (13)

Karý : 1/4 3

Ýki kýz kard.: 2/3 8

Ana bir kýz kardeþ : 1/6 2

(15)in avline misal.

(12) (15)

Karý : 1/4 3

Ýki kýz kard.: 2/3 8

Ana baba bir

iki kýz kard.: 1/3 4

(17)in avline misal.

(12) (17)

Karý : 1/4 3

Ýki kýz kard.: 2/3 8

Ana bir iki

Kardeþ : 1/3 4

Anne : 1/6 2

(24)´ÜN AVLÝ: Bu da yalnýz (27) rakamý ile avle tabidir.

(27)´nin avline misal.

(24) (27)

Karý : 1/8 3

Ýki kýz : 2/3 16

Baba : 1/6 4

Anne : 1/6 4[1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 402-405.

Meselelerin Aslýný Kurma Kaidesi

Mesele asýllarýný kurma formülü aþaðýda sýralanmýþ kaidelere göre tamamlanýr.

Meseledeki paylar mütedahil olursa. Paydalarýn biri diðerlerinden büyük ve büyük olaný da küçüðüne bölünebilir durumda olursa (1/3, 1/2, 1/6 gibi) bu meselede 3 ve 2 paydalarý 6 paydasýna girer ve 6 paydasý diðerlerine bölünebilir. (1/2,1/8 ) taksimatlarý da buna misal olabilir. 2 paydasý 8 paydasýna girer. Böyle meselelerde en büyük payda alýnýr, ve meselenin aslý bundan kurulur. Buna misal verelim.

(6)

Ana bir iki

kardeþ : 1/2 2

Baba bir kýz

kardeþ : 1/2 3

Anne : 1/6 1

(8 )

Karý : 1/8 4

Kýz : 1/2 4

Amca : A. 3

Meseledeki paylar eþit olursa, (1/6, 1/6 gibi). Bu durumda eþit olan paylardan biri alýnýr ve meselenin aslý yapýlýr. Mesela,

(6)

Baba : 1/6 1

Anne : 1/6 1

Oðul : A. 4

Meseledeki paylar mütevafýk olursa, Burda biri diðerine bölünmez ancak her ikisi ortak olarak belirli bir bölünmeye kabil olsa (1/8, 1/6 gibi) 8 paydasý kesirsiz olarak 6´ya bölünmez. Ancak her biri ortak olarak 2´ye bölünmeye kabildir. Bunun için ortak olarak bölünüp her birinden çýkan sayýya ´vafk´ denir. Bu durumda birinin vakfý diðerinin tam sayýsýyla çarpýlýr. Buna bir misal verelim.

(24)

Anne : 1/6 4

Karý : 1/8 3

Kýz : 1/2 12

Amca : A. 5

Görüldüðü gibi bu meselede kýzýn paydasý diðerlerinden küçük olduðu için býrakýlýr. 6 ve 8 paydalarýna gelince mütevafýktýr. Yani iki rakamý gibi muayyen bir sayý ile bölünebilir.Bölündükten sonra birinin yarýsý diðerinin tamýyla çarpýlýr (3x8=24) böylece çýkan miktar meselenin aslý yapýlýr.

Meseledeki paydalar mütebayin olursa, Burda paydalar zýt olup hiç bir þekilde birbirine bölünmüyorsa (1/4, l/3 gibi) 4 ve 3 paydalarý kesir­siz olarak birbirine bölünemiyeceði gibi ortak olarak belirli bir sayýya da bölünemez. Bu durumda birinin tam paydasý diðerinin tamýna çarpýlýr. (4x3=12) çýkan sonuç meselenin aslý olur. Buna misal verelim.

(12)

Karý : 1/4 3

Anne : 1/3 4

Amca : A. 5[1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 405-406.

Meselelerin Tashihi

Feraiz meselelerinde tashih varislerin hisselerinin kendilerine kesirsiz olarak daðýtýlmasý için yapýlýr. Geçen tüm misallerde olduðu gibi asýl ve avl yoluyla varislerin hisseleri kesirsiz olarak kendilerine taksim edilebiliyorsa bununla yetinilir ve artýk tashihe de gerek kalmaz. Aksi taktirde tahsis cihetine gidilir. Bu durumda meselenin tashihi aþaðýda ki kaide ve usullere göre yapýlýr:

1- Kesirli grup tek ise, bu meselede varislerin kesirli hisseli grup tek bir grup olmasý durumuna þu misali verelim:

Pay parçasý Asýl Tashih

(3x) (6) (18 )

Anne : 1/6 1 3

Baba : 1/6 1 3

Üç Oðul : A. 4 12

Görüldüðü gibi meselenin aslý (6)´dan kurulur. Ana ve babanýn her birine 1/6 ise, hissenin kalan 4 parçasý oðullara verilir. Ancak görüldüðü gibi miras kendi sayýlarýna kesirsiz olarak bölünmez. Zira oðullarý 3 kiþi hisseleri ise 4´tür. O zaman meselenin tahsisine ihtiyaç duyulur.

Eðer grup sayýlarý ile paylarý arasýnda tebayün olursa yukarda misalde olduðu gibi grup sayýsý ile meselenin aslý çarpýlýr (3X6=18) çýkan bu sayý meselenin tashihi olur.

Daha sonra, payýn parçasý tüm varislerine her payý ile çarpýlýr. Böylece çýkan rakam kesirsiz olarak grup sayýsýna bölünebilir duruma gelir.

Çünkü yukardaki örnekte pay parçasý olan oðul sayýsý paylarýyla çarpýlýrsa 3X4=12 çýkar ve bu kendilerine kesirsiz olarak bölünebilir hale gelir. Neticede her birine 4 pay düþer.

Eðer grup sayýsý ise paylarý arasýnda tevafuk olursa grup sayýsýnýn yarý rakamý meselenin aslý ile çarpýlýr. Çýkan rakam meselenin tashihi olur. Buna misal verelim

Pay parçasý Asýl Tashih

(2X) (6) (12)

Koca : 1/2 3 6

Nene : 1/6 1 2

Amca : A. 2 4

2. Kesirli grup birden fazla olursa: Varislerden kesirli hisseli grup birden fazla olursa yani 2,3 veya 4 olursa, bu durumda meselenin tashihi için önce her grup sayýsý ile paylarýnýn ve sonrada bunlarýn arasýndaki dört münasebete; yani temasül, tedahül, tevafuk ve tebayun durumlarýna bakýlýr.

a. Eðer grup sayýlarý arasýnda temasül (eþitlik) olursa biri meselenin aslý ile çarpýlýr. Çýkan meselenin tashihi olur.

b. Eðer arasýnda tedahül olursa, en büyük sayý meselenin aslýyla çarpýlýr

c. Eðer arasýnda tevafuk olursa, vafký diðer grubun tam sayýsýyla çarpýlýr ve çýkar rakam da tekrar meselenin aslýyla çarpýlýr.

d. Eðer arasýnda tebayün olursa, grup sayýlan birbiriyle çarpýlýr ve çýkan rakam da meselenin aslýyla çarpýlýr. Meselelerin tashihi bu þekilde yapýlýr.

Þimdi bu þekildeki tashihlere açýklayýcý örnekler vermek istiyoruz:

1- Grup sayýlarý arasýnda temasül olmasý:

Pay parçasý Asýl Tashih

(2X) (6) (12)

Anne : 1/6 1 5

Ana bir

5 kardeþ : 1/3 2 10

5 amca : A. 3 15

Görüldüðü gibi bu meselede kesirli hisseler, kardeþ ve amcalarýn pay­larýnda olmak üzere iki grupta mevcuttur. Bu mesele aslý olan (6)´dan kurulur, çünkü 1/6 ile 1/3 paydalarý mütedahildir. Bunun için büyük olan payda alýnýr ve meselenin aslý yapýlýr, kardeþ ile amca paydalarý kendiler­ine kesirsiz olarak bölünmiz. Tashihe gerek vardýr. Bunun için de ilk önce kardeþ sayýsý ile hisselerine ve amca sayýsý ile hisselerine bakalým, aralarýnda tebayün (zýtlýk) olduðunu, yani hisselyerin sayýlarýna kesirsiz olarak bölünemeyeceðini görürüz.

Ancak her iki grubun sayýsý 5 olduðundan mütemasildir. Bunlardan biri (5) meselenin aslý (6) ile çarpýlýr. Çýkan (30) sayýsý meselenin tashihi olur.

2- Grup sayýlarý arasýnda tedahül olmasý:

(4X) (6) (24)

Anne : 1/6 1 4

Ana bir,

4 kardeþ : 1/3 2 8

4 Amca : A. 3 12

Bu meselenin aslý da (6)´dan kurulur. Ancak kardeþ ve amcalarýn hisseleri kendilerine kesirsiz bölünmez. Kardeþ sayýsý ile hisseleri arasýnda yarýmda tevafuk vardýr, yani her ikisi 2´ye bölünebilir.

Bir de amca sayýsý ile hisseleri arasýnda tebayün vardýr, bu nedenle grup sayýsý olan 4´ü de ele alalým.

Sonra kardeþ sayýsýnýn vafkýna (2) ve amcalarýn tam sayýsýna (4)´e bakalým, aralarýnda tedahül bulunduðunu görürüz. Zira (4) sayýsý, (2) sayýsýndan büyük ve ona bölünebilir.

Netice itibarýyla büyük sayý olan (4), olan (6) sayýsýyla çarpýlýr. Çýkan (24) sayýsý meselenin tashihi olur.

c. Grup sayýsý arasýnda tevafuk:

(30X) (6) (180)

Anne : 1/6 1 6

Ana bir,

3 kardeþ : 1/3 2 12

2 Amca : A. 3 18

Görüldüðü gibi bu meselenin aslý da (6)´dýr. Yine kardeþ ve amcalarýn hisseleri kendilerine kesirsiz bölünmez. Tashihe gerek vardýr.

Bu meselede her iki grup sayýsý ile hisseleri arasýnda tebayün vardýr. Ancak kardeþ sayýsý ile amca sayýsý arasýnda tevafuk bulunmaktadýr. Çünkü herbiri, ortak bir sayý olan 5´e bölünür.

Bir grup sayýsýnýn vafký (3 veya 2), diðerinin tam sayýsýyla çarpýlýr. Mesela; 3X 10 veya 2X15=30´dur. Bu sayý da meselenin aslýyla çarpýlýr. 30X6=180 meselenin tashihi olur.

d. Grup sayýlarý arasýnda tebayün olursa:

(6X) (6) (36)

Anne : 1/6 1 6

Ana bir,

3 kardeþ : 1/3 2 1

2Amca : A. 2 18

Görüldüðü gibi Meselenin aslý (6)´dan kurulur. Kardeþ ve amcalarýn hisseleri kesirlidir. Sayýlarý ile hisseleri arasýnda tebayün vardýr. Bu durumda grup sayýlarý birbirleriyle çarpýlýr: 2X3=6 olur. 6 sayýsý da mese­lenin aslýyla çarpýlýr: 6X6=36 meselenin tashihidir. [1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 406-409

Ynt: Feraiz ve Miras By: rabia Date: 11 Mart 2010, 00:25:39
RED

Miras taksiminde artan malýn hissedarlara iadesine red (iade) denir. Konuyu biras daha açýklamaya çalýþalým. Farz sahipleri haklarýný aldýktan sonra mirastan artan miktar karý ve koca dýþýndaki farz sahiplerine ve hisse nisbetinde kendilerine red edilir. Yalnýz karý ile koca redden fay­dalanamaz.

Beyt-ül Mal muntazam sistemi ile çalýþýrsa farz sahiplerinden artan mal Beyt-ül Mal´e veraset yoluyla verileceði için red cihetine gidilmez. Ancak Beyt-ül Mal sistemi muntazam çalýþmazsa Beyt-ül Mal´ýn mirasta hakký olmadýðý için o zaman mirastan artan mal farz sahiplerine red edilir. Ölenin farz sahipleri ve asabebeleri yoksa zev´il erhamýna verilir.

Þafii alimler Beyt-ül Mal´ýn artýk muntazam iþlemiyeceðinden dolayý Ýsa (a.s.)´ýn nüzulüne kadar varis olamayacaðýný hükmetmiþlerdir.

Reddin üç þartý vardýr.

1- Farz sahipleri hisselerini aldýktýn sonra miras malýndan malýn artmýþ olmasý.

2- Ölenin karý veya kocadan baþka farz sahiplerinden varisi bulunmuþ olmasý.

3- Varisler arasýnda asabe bulunmamasýdýr. Bilindiði gibi asabe tek baþýna bulunursa bütün malý. farz sahipleriyle beraber bulunursa malýn geri kalanýný alýr. Bunun için asabe ile bereber red olmaz. [1]

Reddin Kuralý

Reddin uygulanmasý için þunlar gereklidir:

1- Karý veya kocadan birinin olmamasý. Buna misal olarak ölen bir koca arkasýnda anne, anne baba bir kýzkardeþ ve ana bir kýzkardeþ býrakýrsa,

Asýl Red

(6) (5)

Anne : 1/6 1 1

Ana baba bir

Kýzkardeþ : l/2 3 3

Ana bir kýz

kardeþ : 1/6 1 1

2- Karý veya kocanýn bulunmasý. Karý veya kocanýn her ikisinin bulunmasý durumunda önce karý ve kocanýn hissesi verilir. Karý ve kocanýnýn hisseleri verildikten sonra mirastan kalan kýsým kendilerine red edilenlere þu uygulama ile taksim edilir.

a) Kendisine red edilen tek þahýs ise eþlik payýndan sonra kalaný ona verilir. Buna misal olarak,

(8 )

Karý : 1/8 1

Kýz : 1/2 7

Kendilerine red edilen þahýslardan iki veya daha fazlasý ayný ftan ise bu durumda yine meselenin aslý eþlik paydalarýndan kurulur. Eþli., payý verildikten sonra kalaný farz sahiplerine kesirsiz olarak bölünür. Buna da misal olarak,

(4)

Koca : 1/4 1

Üç kýz : 2/3 3

c) Kendilerine red edilen varisler birden fazla ise. Bu durumda eþlik payýndan sonra kalan pay kendilerine red edilenlere kesirsiz bölünürse bununla yerinilerek baþka bir iþleme gerek duyulmaz.

Misal olarak,

(4)

Koca : 1/4 1

Üç kýz : 2/3 3[2]

Farz Sahipleri Ve Asabelerle Ýlgili Bazý Meseleler

Bu iki varis grubu ile ilgili bazý meseleler kurup açýklamasýný yapalým.

(6)

Baba bir kýzkardeþ: 1/2 3

Anne : 1/6 1

Ana bir kýzkardeþ : 1/6 1

Ana baba bir amca: A. 1.

Açýklama: Bu meselenin aslý (6)´dan kurulur. Bunda temasül bulun­duðu için iki eþit paydadan biri alýnýp meselenin aslý yapýlýr. Miras daðýlýmýna gelince þöyle olur:

Baba bir kýzkardeþ tek þaþýna bulunduðu ve onu hacbedecek veya asbe yapacak bir varis olmadýðý için malýn yarýsýný alýr. Ölenin birkaç kardeþi bulunduðu için de anneye 1/6 hisse verilir. Ana bir kýzkardeþ tek baþýna olduðu ve onu hacbedecek kimse de bilinmadýðý için bu da 1/6 hisse alýr. Geri kalan da asbelik ile amcaya düþer.

Baþka bir misal verelim.

(12)

Karý : 1/4 3

Anne : 1/6 2

Ana bir kýzkardeþ : 1/6 2

Baba bir kardeþ : A. 5

Burda da görüldüðü gibi ölenin çocuðu olmadýðý için karý 1/4 hisseyi alýr. Birden fazla kardeþleri bulunduðu için anne 1/6 alýr. Ana bir kýzkardeþ tek olduðu ve onu hacbedecek varis bulunmadýðý için o da 1/6 alýr. Geri kalaný ise asabelik ile kardeþ alýr.

Baþka bir misal ile çözüm þekli.

(24)

Karý : 1/8 3

Baba : 1/6 4

Anne : 1/6 4

Oðul : 1/6 4

Burda da görüldüðü gibi karý 1/8, babal/6 ve anne de 1/6 hisseyi alýr. Diðeri oðula kalýr.

Baþka bir misal.

(24)

Baba : 1/6 4

Dede : H. -

Oðul : A. 17

Oðulun oðlu: H. -

Nine (babaanne): H. -

Karý : 1/8 3

Ölenin çocuðu bulunduðu için., babasý 1/6 ve karýsý 1/8 hisse alýr. Geri kalaný asabe yoluyla oðlu alýr. Babasý dedesini, oðlunun oðlunu ve ninesini hacbeder. oðul da asbelikle payýný alýr.

Baþka bir misal.

(6)

Ana baba bir kardeþ oðlu: A. 1

Ana bir kardeþ : 1/6 1

Amca : H.

Ana baba bir kýzkardeþ : 1/2 3

Görüldüðü gibi ana bir kardeþe 1/6 hisse verilir. Ana baba bir kýzkardeþe de 1/2 hisse verilir. Geri kalan asabe yoluyla ana baba bir kardeþ oðluna kalýr, çünkü bu ölüye daha yakýndýr. Amca ise kardeþ oðlu ile hacbolunur, çünkü mirasta kardeþlik nisbeti amcalýk nisbetinden önce gelir. [3]

Mirasta Meþhur Meseleler

Miras konusunda bir kaç mesele belirli isim ve lakaplar almýþ. Feraiz alimleri bu meseleleri bu lakaplarla tanýtýrlar. Bu nedenle bazý görüþ ayrýlýklarý ya da o konuda soru sorana nisbet edildiði veya o konuda hüküm veren kiþinin ismini aldýðý için bu meseleler belirli isimler altýnda meþhur olmuþtur. Bu meselelerden bir kýsmý þunlardýr.

1- Ömeriyyeteyn. Hazreti Ömer´in hüküm vermiþ olduðu iki mesele hakkýnda verilen isimdir. Bu meseleden biri,

(6) (12)

Koca : l/3 3 Karý: 1/4 3

Anne : l/3 1 Anne: 1/3 3

Baba : A. 2 Baba: A. 6

2- MubaheIe.Yine Hazreti Ömer´in hilafeti yýllarýnda vuku bulmuþ bir mesele. Bu meselede Hazreti Ömer sahabelerle istiþare edip fikirlerini almýþ neticede avline karar verilmiþtir. Ancak daha sonra Abdullah bin Abbas (r.a.) bu mesele hakkýnda muhalif bir görüþ ortaya attý. Daha önce niye bu görüþü belirtmedin, deyip kendisiyle münakaþa edenlere, ´Dileyen gelsin lanetleþelim, çünkü hak benimledir.´ demiþtir. Bundan böyle bu meseleye lanetleþme talebi manasýna gelen mubahele ismini almýþtýr. Bu mesele þöyledir:

(6) (8 )

Koca : 1/2 3

Anne : 1/3 2

Ana bir kýz

Kardeþ : 1/2 3

3- Minberiyye. Hazreti Ali minber üzerinde hutbe okurken kendisine sorulan mesele. Hazreti Ali kendisine sorulan bu meseleyi minber üzerinde cevapladýðý için bu ismi almýþtýr. Bu mesele de þöyledir.

(24) (27)

Karý : 1/8 3

Baba : 1/6 4

Anne : 1/6 4

Ýki kýz : 2/3 16

4- Müþerreke. Hazreti Ömer´in hüküm vermiþ olduðu bir meseledir. Bu meselede ana baba bir olan kardeþlere mirastan hisse veilrmemiþtir. Ana baba bir olan kardeþler itiraz ederek, Ey mü´minlerin emiri! Farz et ki babamýz denize atýlmýþ bir kýsrak idi, anamýz bir deðil mi? Bunun üzerine Hazreti Ömer bu sözleri haklý bularak ortaklýða hüküm verdi, koca ve annenin hissesinden sonra kalar 1/3 hisseyi tüm kardeþler arasýnda eþit bir þekilde taksim etti. Ortaklýk manasýna gelen müþerreke, ismini burdan almaktadýr. Bu meselenin taksimatý þöyledir:

Tashih

(6) (18 )

Koca : l/2 3 9

Anne : 1/6 1 3

Anne bir iki

ya da daha

fazla kardeþ: 1/3 2 4

Ana baba bir öve daha fazla

kardeþ : 1/3 2 2

5- Ekderiyye. Zeyd bin Sabit (r.a.)´ýn içtihadýný zorladýðý için zor­layan veya bulandýran manasýna gelen ekderiyye ismini burdan almýþtýr. Bu mesele þöyledir:

Asl Avl Tashih

Koca : 1/2 3 9

Anne : 1/3 2 6

Dede : 1/6 1 8

Kýzkardeþ : 1/2 3 4

Görüldüðü gibi bu tashih neticesinde kocaya (9), anneye (6). dedeye (8 ) ve kýzkardeþe (4) hisse verilmiþtir.

6- Harka. Sahabelerin çeþitli görüþleriyle bir meseleyi derip yardýðý bir mesele için delme, yarma manasýna gelen harka ismini burdan almýþtýr. Bu meselenin örnek taksimatýndan biri þöyledir.

(3) (9)

Anne : l/3 1 3

Ana baba bir

kýz kardeþ : A. 2 4

Dede : A. 1 2

7- Yetimeteyn. Ýki öksüz manasýna gelir. Feraiz konusunda iki meseleden baþka mirasý iki eþit hisse ile taksim edildiði baþka bir mesele yoktur. Bunun için bu iki meseleye bu isim verilmiþtir. Bu meseleler þunlardýr.

a)

(2)

Koca : 1/2 1

Ana baba bir

kýz kardeþ : 1/2 1

b)

(2)

Koca : 1/2 1

Baba bir

kýzkardeþ : 1/2 1

8- Ümmü´ül-eramil. Bütün varislerin kadýn olmasý durumunda, dullarýn anasý manasýna gelen ümmü´l-eramil ismini burdan almaktadýr. Bunun misali ve taksimatý þudur.

(12) (17)

Üç karý : 1/4 3

Ýki nine : 1/6 2

Ana bir dört

kýzkardeþ : l/3 4

Ana baba bir

8 kýzkardeþ: 2/3 8

9- Ümmü´l-ferað. Fazla avl yapýlan dört sayýlý meseledir. Bu dört sayýlýk ilave civcivlere benzetilmiþtir. Civcivlerin anasý anlamýna gelen ümmü´-ferað ismini burdan almaktadýr. Böyle bir meseleye hüküm veren Kadý Þureyh olduðu için buna Þureyhiyye de denir. Bu meselenin iþlemi di þöyledir.

(6) (10)

Koca : 1/2 3

Anne : 1/6 1

Ana bir iki

kýz kardeþ : 1/3 2

Baba bir iki

Kýzkardeþ : 2/3 4

10- Mervaniyye. Mervan bin Hakem zamanýnda vukubulduðu için bu ismi almýþtýr. Bu meselenin de iþlemi þöyledir.

(6) (9)

Koca : 1/2 3

Ana baba bir

iki kýzkardeþ : 2/3 4

Baba bir iki

kýzkardeþ : H.

Ana bir iki

kýzkardeþ : 1/3 2

Bu meselenin aslý görüldüðü gibi (6)´dan kurulup avl ile (9)´a çýkar. Burda ana baba bir olan iki kýz kardeþ baba bir olan iki kýzkardeþi hacbetmiþtir. [4]

Kardeþlerle Beraber Dedenin Mirasý

Burdaki dededen kasýt babanýn babasýdýr. Çünkü annenin babasý olan dede ise zev´il erhamdandýr.

Kardeþlerden maksat da bir veya birden fazla olup ana baba bir veya baba bir olan erkek ve kýzkardeþlerdir. Ana bir olan kardeþler dede ile hacbolunur.

Þunu da belirtelim. Birlikte miraslarýyla ilgili Kitap ve Sünnet´te hüküm yoktur. Bu durumda miraslar sahabelerin içtihatlarýyla sabit olmuþtur. Mezhep imamlarý da daha sonra sahabelere uyarak farklý görüþler ileri sürmüþlerdir. Sahabeler kardeþ ve dedenin miraslarý ile ilgili hüküm vermekten korkardý. Ancak vukubulan meseleler karþýsýnda görüþ belirtme ve taksimat yapma mecbuiyetinde kalmýþlardýr.

Dede ile kardeþlerin birlikte olursa miras meselesi iki kýsma ayrýlýr.

1- Farz sahibi varisler olursa. Dede ile kardeþlerin beraberinde farz sahibi olursa dede kendisi için hangi hisse daha iyi ise onu alýr. Buna iki misal verelim.

(2x) (2) (4)

Koca : 1/2 1 2

Dede : A. 1 1

Kardeþ : A. 1 1

(4x) (4) (16)

Karý : 1/4 1 4

Dede : A. - 6

2 kýzkard : A. 3 6

Görüldüðü gibi iki meselenin aslý kadýnýn paydasý olan (4)´ten kurulur. Kadýn 1 pay alýr. Kalan 3 pay da dedeye ve kýzkardeþlere verilir.

Aþaðýdaki meselelerde hissenin taksimat sonucunda dedenin alacaðý (1/6) pay ila kalanýn üçte biri olan hisseye eþittir.

(6)

Koca : 1/2 3

Dede : 1/6 1

2 kard: A. 2

(6)

Koca : 2/3 4

Anne : 1/6 1

Dede : 1/6 1

Kardeþ : A. -

Görüldüðü gibi bu ikinci meselede kardeþe miras kalmýyor. Çünkü bazan asabe hiç bir þey alamaz, dedeyede ortak kýlýnamaz. Çünkü dedenin hissesi (1/6)´dan aþaðý düþmez. Baþka bir misal verelim.

(12) (15)

Ýki kýz : 2/3 4

Koca : 1/4 3

Anne : 1/6 2

Dede : A. 2

Kardeþ : A. -

Görüldüðü gibi bu mesele (12)´den kurulmuþtur, avl ile (15)´e çýkarýlmýþtýr. Farz sahiplerinden sonra kardeþe bir herhangi bir þey kalmýyor. Dede ise avl ile (1/6) hissesini almýþtýr.

2- Faiz sahibi varisler olmazsa. Dede ile kardeþlerin beraberinde karý ve kýz gibi farz sahibi varisin bulunmamasý durumunda dede 1/3 lük hisse ile eþit taksimattan kendisi için hangisi daha yararlý ise onu alýr.Bunlara bazý misaller verelim.

(3)

Dede : A. 2

Ana-baba bir

kýzkardeþ: A. 1

Dede : A.

Üç kardeþ A.

Aþaðýdaki meselede dede yine mirastan 1/3 alýr.

(3x) (3) (15)

Dede : 1/3 1 5

kardeþ : A. - 4

Üç kardeþ : A. 2 6[5]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 410.

[2] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 410-411.

[3] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 411-413.

[4] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 413-416.

[5] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 417-418.

Ynt: Feraiz ve Miras By: rabia Date: 11 Mart 2010, 00:30:13
Farz Sahipleri Ve Asabelerle Ýlgili Bazý Meseleler

Bu iki varis grubu ile ilgili bazý meseleler kurup açýklamasýný yapalým.

(6)

Baba bir kýzkardeþ: 1/2 3

Anne : 1/6 1

Ana bir kýzkardeþ : 1/6 1

Ana baba bir amca: A. 1.

Açýklama: Bu meselenin aslý (6)´dan kurulur. Bunda temasül bulun­duðu için iki eþit paydadan biri alýnýp meselenin aslý yapýlýr. Miras daðýlýmýna gelince þöyle olur:

Baba bir kýzkardeþ tek þaþýna bulunduðu ve onu hacbedecek veya asbe yapacak bir varis olmadýðý için malýn yarýsýný alýr. Ölenin birkaç kardeþi bulunduðu için de anneye 1/6 hisse verilir. Ana bir kýzkardeþ tek baþýna olduðu ve onu hacbedecek kimse de bilinmadýðý için bu da 1/6 hisse alýr. Geri kalan da asbelik ile amcaya düþer.

Baþka bir misal verelim.

(12)

Karý : 1/4 3

Anne : 1/6 2

Ana bir kýzkardeþ : 1/6 2

Baba bir kardeþ : A. 5

Burda da görüldüðü gibi ölenin çocuðu olmadýðý için karý 1/4 hisseyi alýr. Birden fazla kardeþleri bulunduðu için anne 1/6 alýr. Ana bir kýzkardeþ tek olduðu ve onu hacbedecek varis bulunmadýðý için o da 1/6 alýr. Geri kalaný ise asabelik ile kardeþ alýr.

Baþka bir misal ile çözüm þekli.

(24)

Karý : 1/8 3

Baba : 1/6 4

Anne : 1/6 4

Oðul : 1/6 4

Burda da görüldüðü gibi karý 1/8, babal/6 ve anne de 1/6 hisseyi alýr. Diðeri oðula kalýr.

Baþka bir misal.

(24)

Baba : 1/6 4

Dede : H. -

Oðul : A. 17

Oðulun oðlu: H. -

Nine (babaanne): H. -

Karý : 1/8 3

Ölenin çocuðu bulunduðu için., babasý 1/6 ve karýsý 1/8 hisse alýr. Geri kalaný asabe yoluyla oðlu alýr. Babasý dedesini, oðlunun oðlunu ve ninesini hacbeder. oðul da asbelikle payýný alýr.

Baþka bir misal.

(6)

Ana baba bir kardeþ oðlu: A. 1

Ana bir kardeþ : 1/6 1

Amca : H.

Ana baba bir kýzkardeþ : 1/2 3

Görüldüðü gibi ana bir kardeþe 1/6 hisse verilir. Ana baba bir kýzkardeþe de 1/2 hisse verilir. Geri kalan asabe yoluyla ana baba bir kardeþ oðluna kalýr, çünkü bu ölüye daha yakýndýr. Amca ise kardeþ oðlu ile hacbolunur, çünkü mirasta kardeþlik nisbeti amcalýk nisbetinden önce gelir. [1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 411-413.

Mirasta Meþhur Meseleler

Miras konusunda bir kaç mesele belirli isim ve lakaplar almýþ. Feraiz alimleri bu meseleleri bu lakaplarla tanýtýrlar. Bu nedenle bazý görüþ ayrýlýklarý ya da o konuda soru sorana nisbet edildiði veya o konuda hüküm veren kiþinin ismini aldýðý için bu meseleler belirli isimler altýnda meþhur olmuþtur. Bu meselelerden bir kýsmý þunlardýr.

1- Ömeriyyeteyn. Hazreti Ömer´in hüküm vermiþ olduðu iki mesele hakkýnda verilen isimdir. Bu meseleden biri,

(6) (12)

Koca : l/3 3 Karý: 1/4 3

Anne : l/3 1 Anne: 1/3 3

Baba : A. 2 Baba: A. 6

2- MubaheIe.Yine Hazreti Ömer´in hilafeti yýllarýnda vuku bulmuþ bir mesele. Bu meselede Hazreti Ömer sahabelerle istiþare edip fikirlerini almýþ neticede avline karar verilmiþtir. Ancak daha sonra Abdullah bin Abbas (r.a.) bu mesele hakkýnda muhalif bir görüþ ortaya attý. Daha önce niye bu görüþü belirtmedin, deyip kendisiyle münakaþa edenlere, ´Dileyen gelsin lanetleþelim, çünkü hak benimledir.´ demiþtir. Bundan böyle bu meseleye lanetleþme talebi manasýna gelen mubahele ismini almýþtýr. Bu mesele þöyledir:

(6) (8 )

Koca : 1/2 3

Anne : 1/3 2

Ana bir kýz

Kardeþ : 1/2 3

3- Minberiyye. Hazreti Ali minber üzerinde hutbe okurken kendisine sorulan mesele. Hazreti Ali kendisine sorulan bu meseleyi minber üzerinde cevapladýðý için bu ismi almýþtýr. Bu mesele de þöyledir.

(24) (27)

Karý : 1/8 3

Baba : 1/6 4

Anne : 1/6 4

Ýki kýz : 2/3 16

4- Müþerreke. Hazreti Ömer´in hüküm vermiþ olduðu bir meseledir. Bu meselede ana baba bir olan kardeþlere mirastan hisse veilrmemiþtir. Ana baba bir olan kardeþler itiraz ederek, Ey mü´minlerin emiri! Farz et ki babamýz denize atýlmýþ bir kýsrak idi, anamýz bir deðil mi? Bunun üzerine Hazreti Ömer bu sözleri haklý bularak ortaklýða hüküm verdi, koca ve annenin hissesinden sonra kalar 1/3 hisseyi tüm kardeþler arasýnda eþit bir þekilde taksim etti. Ortaklýk manasýna gelen müþerreke, ismini burdan almaktadýr. Bu meselenin taksimatý þöyledir:

Tashih

(6) (18 )

Koca : l/2 3 9

Anne : 1/6 1 3

Anne bir iki

ya da daha

fazla kardeþ: 1/3 2 4

Ana baba bir

ve daha fazla

kardeþ : 1/3 2 2

5- Ekderiyye. Zeyd bin Sabit (r.a.)´ýn içtihadýný zorladýðý için zor­layan veya bulandýran manasýna gelen ekderiyye ismini burdan almýþtýr. Bu mesele þöyledir:

Asl Avl Tashih

Koca : 1/2 3 9

Anne : 1/3 2 6

Dede : 1/6 1 8

Kýzkardeþ : 1/2 3 4

Görüldüðü gibi bu tashih neticesinde kocaya (9), anneye (6). dedeye (8 ) ve kýzkardeþe (4) hisse verilmiþtir.

6- Harka. Sahabelerin çeþitli görüþleriyle bir meseleyi derip yardýðý bir mesele için delme, yarma manasýna gelen harka ismini burdan almýþtýr. Bu meselenin örnek taksimatýndan biri þöyledir.

(3) (9)

Anne : l/3 1 3

Ana baba bir

kýz kardeþ : A. 2 4

Dede : A. 1 2

7- Yetimeteyn. Ýki öksüz manasýna gelir. Feraiz konusunda iki meseleden baþka mirasý iki eþit hisse ile taksim edildiði baþka bir mesele yoktur. Bunun için bu iki meseleye bu isim verilmiþtir. Bu meseleler þunlardýr.

a)

(2)

Koca : 1/2 1

Ana baba bir

kýz kardeþ : 1/2 1

b)

(2)

Koca : 1/2 1

Baba bir

kýzkardeþ : 1/2 1

8- Ümmü´ül-eramil. Bütün varislerin kadýn olmasý durumunda, dullarýn anasý manasýna gelen ümmü´l-eramil ismini burdan almaktadýr. Bunun misali ve taksimatý þudur.

(12) (17)

Üç karý : 1/4 3

Ýki nine : 1/6 2

Ana bir dört

kýzkardeþ : l/3 4

Ana baba bir

8 kýzkardeþ: 2/3 8

9- Ümmü´l-ferað. Fazla avl yapýlan dört sayýlý meseledir. Bu dört sayýlýk ilave civcivlere benzetilmiþtir. Civcivlerin anasý anlamýna gelen ümmü´-ferað ismini burdan almaktadýr. Böyle bir meseleye hüküm veren Kadý Þureyh olduðu için buna Þureyhiyye de denir. Bu meselenin iþlemi di þöyledir.

(6) (10)

Koca : 1/2 3

Anne : 1/6 1

Ana bir iki

kýz kardeþ : 1/3 2

Baba bir iki

Kýzkardeþ : 2/3 4

10- Mervaniyye. Mervan bin Hakem zamanýnda vukubulduðu için bu ismi almýþtýr. Bu meselenin de iþlemi þöyledir.

(6) (9)

Koca : 1/2 3

Ana baba bir

iki kýzkardeþ : 2/3 4

Baba bir iki

kýzkardeþ : H.

Ana bir iki

kýzkardeþ : 1/3 2

Bu meselenin aslý görüldüðü gibi (6)´dan kurulup avl ile (9)´a çýkar. Burda ana baba bir olan iki kýz kardeþ baba bir olan iki kýzkardeþi hacbetmiþtir. [1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 413-416.

Kardeþlerle Beraber Dedenin Mirasý

Burdaki dededen kasýt babanýn babasýdýr. Çünkü annenin babasý olan dede ise zev´il erhamdandýr.

Kardeþlerden maksat da bir veya birden fazla olup ana baba bir veya baba bir olan erkek ve kýzkardeþlerdir. Ana bir olan kardeþler dede ile hacbolunur.

Þunu da belirtelim. Birlikte miraslarýyla ilgili Kitap ve Sünnet´te hüküm yoktur. Bu durumda miraslar sahabelerin içtihatlarýyla sabit olmuþtur. Mezhep imamlarý da daha sonra sahabelere uyarak farklý görüþler ileri sürmüþlerdir. Sahabeler kardeþ ve dedenin miraslarý ile ilgili hüküm vermekten korkardý. Ancak vukubulan meseleler karþýsýnda görüþ belirtme ve taksimat yapma mecbuiyetinde kalmýþlardýr.

Dede ile kardeþlerin birlikte olursa miras meselesi iki kýsma ayrýlýr.

1- Farz sahibi varisler olursa. Dede ile kardeþlerin beraberinde farz sahibi olursa dede kendisi için hangi hisse daha iyi ise onu alýr. Buna iki misal verelim.

(2x) (2) (4)

Koca : 1/2 1 2

Dede : A. 1 1

Kardeþ : A. 1 1

(4x) (4) (16)

Karý : 1/4 1 4

Dede : A. - 6

2 kýzkard : A. 3 6

Görüldüðü gibi iki meselenin aslý kadýnýn paydasý olan (4)´ten kurulur. Kadýn 1 pay alýr. Kalan 3 pay da dedeye ve kýzkardeþlere verilir.

Aþaðýdaki meselelerde hissenin taksimat sonucunda dedenin alacaðý (1/6) pay ila kalanýn üçte biri olan hisseye eþittir.

(6)

Koca : 1/2 3

Dede : 1/6 1

2 kard: A. 2

(6)

Koca : 2/3 4

Anne : 1/6 1

Dede : 1/6 1

Kardeþ : A. -

Görüldüðü gibi bu ikinci meselede kardeþe miras kalmýyor. Çünkü bazan asabe hiç bir þey alamaz, dedeyede ortak kýlýnamaz. Çünkü dedenin hissesi (1/6)´dan aþaðý düþmez. Baþka bir misal verelim.

(12) (15)

Ýki kýz : 2/3 4

Koca : 1/4 3

Anne : 1/6 2

Dede : A. 2

Kardeþ : A. -

Görüldüðü gibi bu mesele (12)´den kurulmuþtur, avl ile (15)´e çýkarýlmýþtýr. Farz sahiplerinden sonra kardeþe bir herhangi bir þey kalmýyor. Dede ise avl ile (1/6) hissesini almýþtýr.

2- Faiz sahibi varisler olmazsa. Dede ile kardeþlerin beraberinde karý ve kýz gibi farz sahibi varisin bulunmamasý durumunda dede 1/3 lük hisse ile eþit taksimattan kendisi için hangisi daha yararlý ise onu alýr.Bunlara bazý misaller verelim.

(3)

Dede : A. 2

Ana-baba bir

kýzkardeþ: A. 1

Dede : A.

Üç kardeþ A.

Aþaðýdaki meselede dede yine mirastan 1/3 alýr.

(3x) (3) (15)

Dede : 1/3 1 5

kardeþ : A. - 4

Üç kardeþ : A. 2 6[1]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 417-418.

VASÝYET

Vasiyet; bilinen, bilinmeyen, hazýr olan, hazýr olmayan þeylerle caiz olur. Vasiyet, vasinin malýnýn üçte birinden çýkartýlýr. Þayet vasiyet edilen miktar malýn üçte birinden fazla ise varislerden izin alýnarak çýkarýlýr. Varislerin izni olmazsa üçte birinden fazlasý çýkartýlmaz.

Tüm varisler kabul etmedikçe bir varis için yapýlan vasiyyet sahih olmaz. Akýl, balið ve umumi tasarruf yetkisine sahip olanlarýn vasiyyeti sahihtir. Va­siyyet mülk edinebilen þahýs için Allah yolunda yapýlýr. [1]

Vasiyetin Sahih Olmasýnýn Þartlarý

Vasiyetin sahih olabilmesi için beþ þart gereklidir:

1. Müslüman olmak.

2. Balið olmak.

3. Akýllý olmak.

4. Hür olmak.

5. Emin olmak.

Vasiyet ölümden sonra geçerli olmak üzere bir hakkýn baðýþlanmasýdýr. Vasiyyetin delili kitab, sünnet ve icmâdýr. Kitaptan delil. Yüce Allah´ýn þu ayeti kerimesidir:

"... yapýlan vasiyyetten veya borçtan sonra..." (Nisa: 4/10-12)

Sünnetten delil. Peygamberimiz (s.a.v.) de þöyle buyurmuþtur:

"Mah­rum, vasiyyeti haram eden (baþkasýný vasiyyetîen mahrum eden)?dir. Kim vasiyyet etmiþ olarak ölürse, bir sünnet yolu, takva ve þehadet üzere mað­firet edilmiþ olarak ölmüþtür." [2]

Resulullah bir hadislerinde þöyle buyurmuþtur:

"Varise vasiyyet yok­tur. Çünkü Allah her hak sahibine hakkýný vermiþtir."[3]

Varis kendisine vasiyet edilmese de yine hakkýna sahiptir. Bundan an­laþýlýyor ki bir kiþi vasiyet ederse, malý az olup, aile kalabalýk dahi olsa varislerin dýþýndakilere terikenin 1/3´inde veya daha azýnda vasiyyet müstehab olmuþtur. Vasiyet edenin malýn üçte biri (1/3´ü) hakkýnda vasiyyel yaptýðýnda hasta veya sýhhatli olmasý arasýnda fark yoktur. Çünkü burdaki sahiplik ölümden sonra olacaðýndan sýhhatli veya hasta olmasý farketmez.

Varise, vasiyyet mekruhtur, hüküm de ifade etmez. Ancak, tasarrufa ehil olan diðer varisler icazet verirlerse caiz olur.

Peygamberimiz "Varise vasiyyet yoktur. Ancak diðer varislerin icazet vermesi müstesna." buyurmuþtur: Ayný þekilde, yabancýya 1/3´den fazla va­siyyet de mekruhtur, hüküm ifade etmez, varisler icazet verirse geçerli olur. [4]

Vasiyetin Rükünleri

1) Vasiyet eden kiþi. Fýkýh kitaplarýnda ´mûsi´ olarak geçer.Bunun ba­lið, hür ve muhtar (serbest) olmasý þarttýr.

2) Kendisine vasiyet edilen kiþi. Fýkýhta ´Musa leh´ olarak geçer. Ken­disine vasiyet edilmede bir günahýn olmamasý þarttýr. Vasiyyette bir sebe­bin olup olmamasý fark etmez. Bir sebep yoksa kesin olarak bilinen biri ve mülk edinebilmeye ehil olmasý da þart koþulur. Dolayýsýyla günah ol­duðu için müslümanýn kâfire vasiyyeti ve kesin belli olmayan biri için; "Þu iki adamdan birine" þeklinde bir vasiyyet yapýlýrsa sahih deðildir.

3) Vasiyet edilen þey. Fýkýh kitaplarýnda ´Musa bih´ diye geçer. Mubah ve birinden diðerine intikale müsait olmasý þarttýr. Dolayýsýyla mizmar, tanbûr, zurna gibi çalgý aletleri için yapýlan vasiyet sahih deðildir.

Birinden diðerine nakle müsait olmayan ümm-ü veled (sahibinden ço­cuk sahibi olan cariye) için yapýlan vasiyet sahih deðildir.

4) Vasiyet sözleri.´Fýkýh kitaplarýnda ´Siga´ olarak geçer. Vasiyyeti ifa­de eden; "Ona þunu vasiyet ettim", "Onu, O´na verin", "O, O´nundur", "Ölümümden sonra onu, O´na hibe ettim" gibi bir söz olmasý þarttýr.

Vasiyyetin mu´teber olmasý için iki adil-þahidin olmasý da gereklidir. Ölümden sonra, yazý ve mühürle ispatlanmasý gereken vasiyetler ancak þahitlerle geçerlilik kazanýr. [5]

[1] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 419.

[2] Ýbni Mace.

[3] Ebu Davud, 2870.

[4] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 419-420.

[5] Kadý Ebu Þuca, Ðayetül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 420.


radyobeyan