Namaz Vakitleri By: rabia Date: 09 Mart 2010, 12:45:27
Namaz Vakitleri
Farz namazlar beþtir.
1- Öglen Namazý: Bu namazýn ilk vakti, güneþin zevale girmesiyle baþlar; son vakti, zeval gölgesinden baþka herþeyin gölgesinin uzunluðu kendi misli oluncaya kadardýr.
2- Ýkindi Namazý: Bu namazýn ilk vakti, herþeyin gölgesi kendi mislini geçtikten sonra baþlar. Son vakti ise makul olan görüþe göre, herþeyin gölgesi kendi gölgesinin iki misline yetiþinceye kadardýr. Güneþin batmasýna kadar da kýlýnmasýna caizdir.
3- Akþam Namazý: Bunun vakti (dar olduðu için, þöyle bir zaman ölçüsü tanýnmýþtýr:) Güneþ battýktan sonra normal bir Ezan-ý þerif okunup, abdest alýnýp avret yerleri örtülüp 5 rekâtlýk bir namaz kýlýnacak kadar bir zamandýr. [1]
4- Yatsý Namazý: Bunun ilk vakti ufuktaki kýrmýzý þafaðýn kaybolmasýndan baþlar, son vakti gecenin üçte biri geçinceye kadardýr. Ýkinci fecrin (fecri sadýðýn) doðuþuna kadar da kýlýnmasý caiz görülmüþtür.
5- Sabah Namazý: Bu namazýn da ilk vakti, ikinci fecrin ( fecri sadýðýn) çýkmasýndan baþlar.Sabah namazýnýn son vakti ise makul görüþe göre ortalýk açýlýncaya kadar devam eder. Güneþ doðana kadar kýlýnmasýna da cevaz verilmiþtir.
Delillerle Namaz Vakitleri
Bir günde kýlýnan beþ vakit namazýn vakitleri için delil olarak Ebu Musa (r.a) Resulullah (s.a.v.)´den þöyle nakleder:
"Resulullah´a bir kimse geldi ve kendisinden namaz vakitlerini soruyordu. Resulullah (s.a.v.) ona hiçbir cevap vermedi. Müteakiben fecr yarýldýðý zaman sabah namazýný ikame etti. Halbuki insanlar birbirini halen tanýyamýyordu. Sonra güneþ ortadan meylettiði zaman müezzine emretti ve öðlen namazýný kýldý. Cemaatin içinde en iyi bilen durumunda olan bir sözcü, gündüz yarý olmuþtur der, idi. Sonra güneþ yüksek iken emredip ikindiyi ikame etti. Sonra güneþ battýðý zaman emredip akþamý ikame etti. Sonra þafak kaybolduðu zaman emredip yatsýyý ikame etti. Sonra ertesi gün sabah namazýný o kadar geri býraktý ki bu namazdan çýkan herhangi biri güneþ muhakkak doðmuþtur yahut hemenhemen doðdu der idi. Sonra öðlen namazýný dünkü ikindi vaktine yaklaþan bir vakte kadar geciktirdi.
Sonra ikindiyi o kadar geri býraktý ki namazdan çýkan herhangi bir kimse güneþ kýpkýrmýzý oldu der idi. Sonra þafaðýn kaybolacaðý zamana yakýn oluncaya kadar akþam namazýný geri býraktý. Sonra yatsý namazýný gecenin ilk üçte biri oluncaya kadar geri býraktý. Sonra sabah olunca soruyu soraný çaðýrdý ve O´na:
"Namazýn vakti þu iki vakit arasýdýr." buyurdu. [2]
Bu hadisi þeriften beþ vakit olan farz namazlarýn ilk ve son vakitleri açýkça anlaþýlmaktadýr.
Hadisin ilk paragrafý namazlarýn ilk vakitlerini, son paraprafý ise namazlarýn son vakitlerini bildirmektedir.Bu hadisin açýk hükmünden anlaþýlýyor ki bir namazýn kýlýnma vakti ilk vaktinden son vaktine kadar devam eder. Yani namazý vaktinin ilkinde, ortasýnda ve sonunda kýlmak caizdir. Ama þu kadar ki efdal olan vakit ilk vakittir. Diðer vakitler cevaz ve meþruiyet vakitleridir. Beþ vakit farz namazdan herhangi birini bile bile tehir etmenin ve hele hele son vakite geciktirmenin uygun olunmayacaðý da bilinmelidir.
Namaz vakitleri için artýk baþka delil ileri sürmeye ihityaç duymuyoruz. Peygamber (s.a.v.), soruyu soran adama ilkin cevap vermeyerek, daha sonra hem belið hem de tesirli olsun diye fiil ve sözleriyle tarif ederek namaz vakitlerinin anlaþýlmasýný en müessir halde belirtmiþ oldu.
Namaz Vakitleri Ýçin Gerekli Bilgiler
Bir namaz, vaktinin içinde geciktirilerek ve geciktirilmeyerek kýlýnýþýna göre beþ dereceye ayrýlýr.
a) Efdal olan vakit:
Bu vakit, namazlarýn ilk giriþ vaktinden 3 çeyrek saat geçinceye kadar olan vakittir. [3] Akþam namazýný bundan istisna etmek gerekir. Çünkü zamaný çok dardýr.
b) Namaz kýlan kiþinin ihtiyarýna býrakýlmýþ olan vakit.
Her vaktin evvelinden baþlayýp mesela;Sabah namazýnda ortalýk ay-dýnlamncaya kadar,
Öðlen namazýnda Öðlen namazýný kýlabilecek bir vakit kalýncaya kadar,
Ýkindi de her þeyin gölgesi iki misline varýncaya kadar,
Akþam namazýnda efdal olan vaktin sonuna kadar.
Yatsý namazýnda gecenin üçte biri geçinceye kadar olan vakitlerdir.
Bu vakitteki namaz, kendisinden sonraki vakitten daha fazla sevaplý, evvelki vakitten ise daha az sevaplýdýr. Yani ne kadar erken.kilýnsa sevabý o kadar fazladýr.
c) Kerahetsiz caiz olan vakit:
Namazlarýn ilk vaktinden baþlayýp, sabahleyin kýzarýklýða, öðleyin öðlen namazýný kýlabilecek bir vakte, ikindide güneþin sararmasýna, akþamleyin efdal olan vakte, yatsýda fecr-i kâzibe kadar olan vakittir.
d) Kerahetle caiz olan vakit.
Sabah namazý için kýzarýklýktan, öðlen için namaz kýlabilecek vakit kadar, ikindi namazý için güneþin sararmasýndan, akþam namazýnda efdal olan vaktin bitmesinden, yatsýda fecr-i kâzipten itibaren namaz kýlabilecek zamanda vakit kalýncaya kadar geçen zamandýr.
e) Haram olup geciktirmeden dolayý günah sayýlan vakit.
Geciktirmeyle haram olan vakit te namazý sýðýdýramayacak kadar dar olan vakittir.
[1] Muðul Muhtaç 1/123´te ayný görücü paylaþmakla beraber, 122. sahifesinde akþam namazýnýn vaktini, "güneþin batýþýndan kýrmýzý þafaðýn kaybolmasýna kadardýý´ diye bildirir.
[2] Müslim, 614
[3] Kuabu! Fýkýh ala Mezahýhýl Elbaâ, 1160
radyobeyan